Ανατροπή Άσαντ στη Συρία και εξελίξεις στα μέτωπα επί του πεδίου

Έκπληκτοι οι κάτοικοι της Δαμασκού ξημέρωσαν Κυριακή πρωί βλέποντας τους κάθε λογής αντάρτες της αντιπολίτευσης να εισέρχονται στη συριακή πρωτεύουσα, με το καθεστώς Άσαντ να καταρρέει και τον ίδιο να καταφεύγει στη Ρωσία. Μια εξέλιξη που σημειώνεται σε μόλις 11 ημέρες από τις 27 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η τελευταία φάση της εξόρμησης από τον βορειοδυτικό θύλακα του Ιντλίπ. Οι διάφοροι εσωτερικοί παράγοντες (κατάρρευση κρατικού μηχανισμού, η μη συμφωνία Άσαντ στη διαμόρφωση της μελλοντικής Συρίας, η καταπόνηση του λαού επί 13 χρόνια) και εξωτερικοί παράγοντες (αδυναμίες Ρωσίας, Ιράν, βλέψεις Ισραήλ  και ενεργός ρόλος της Τουρκίας σε υποστήριξη των τζιχαντιστών) συνέβαλαν σε αυτή την ανατροπή.

Ακόμη και σε σύγκριση με την εκπληκτική κατάρρευση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε πόλεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 11 ημέρες, η πτώση της Δαμασκού ήταν συγκλονιστικά γρήγορη.

Σύμφωνα με το χρονικό των middleeasteye: Στις 27 Νοεμβρίου, δυνάμεις των ανταρτών με επικεφαλής το Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) του Jolani εφόρμησαν από τον θύλακα της αντιπολίτευσης στην επαρχία Idlib. Το Χαλέπι, η δεύτερη πόλη της Συρίας, έπεσε μέσα σε τρεις ημέρες. Τις επόμενες ημέρες, οι αντάρτες κατέλαβαν τη Χάμα και τη Χομς, με μικρή αντίσταση από τα αποθαρρυμένα συριακά στρατεύματα. Οι δυνάμεις του Άσαντ αποσύρθηκαν επίσης από το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, το οποίο στη συνέχεια καταλήφθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που κυριαρχούνται από τους Κούρδους.

Την Παρασκευή, ο συριακός στρατός αποχώρησε από τη νότια Νταράα, γνωστή ως το λίκνο της επανάστασης ως τόπος των πρώτων διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ το 2011. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, πόλεις στην ύπαιθρο της Δαμασκού, όπως η Daraya και η Moamadiya ήταν στα χέρια των ανταρτών. Εκείνο το βράδυ μπήκαν στην πόλη.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν χαοτικές σκηνές. Λεωφορεία μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό από τη μεγάλη αεροπορική βάση Mazzeh. Κατά την προέλασή τους, οι αντάρτες άνοιξαν τις πόρτες των διαβόητων φυλακών που κρατούνταν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους. Στη φυλακή Sednaya, στη βόρεια  Δαμασκό, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αντάρτες μαχητές να ανοίγουν κελιά και βρίσκουν φυλακισμένους στα κελιά δεκάδες γυναίκες, ακόμη και μικρά παιδιά.

Μοιραστείτε το άρθρο