Στη συζήτηση, θα συμμετέχουν μέλη από την Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου, από το σύλλογο Δρομέων Υγείας, από τις πρωτοβουλίες κατοίκων Κωνσταντινουπολίτικων, Πυλαίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής και ο ομότιμος καθηγητής συγκοινωνιακών έργων του ΑΠΘ Χρήστος Ταξιλτάρης.
Την ώρα που το αστικό πράσινο στη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστο και όλοι μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, κυβέρνηση και εργολάβοι κόβουν δέντρα στο μοναδικό πνεύμονα της πόλης, στο δάσος του Σέιχ Σου, με σκοπό να κατασκευάσουν την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο – Fly Over.
Στο βωμό του κέρδους, προσπαθούν να επιβάλλουν ένα φαραωνικό megaproject, που θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα, χωρίς να υπάρχει καμία κυκλοφοριακή μελέτη που να αποδεικνύει τη σκοπιμότητά του, όπως καταγγέλλουν πρωτοβουλίες κατοίκων και συλλογικότητες, 53 τον αριθμό, που έχουν συνασπιστεί για να παλέψουν ενάντια σε αυτή την επίθεση στο κοινό αγαθό που είναι το δάσος.
Όπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο έργο στερείται μελέτης πυρασφάλειας. Το Σέιχ Σου μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο, χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Θα κοπούν δέντρα σε έκταση τουλάχιστον 187 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα.
Την ίδια ώρα, η καθημερινότητα όλων είτε κινούνται στον περιφερειακό είτε εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, επιβαρύνεται με ανατροπή ωραρίων, ταλαιπωρία, ενώ αυξάνεται η χρήση των ΙΧ, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και η ηχορύπανση.
Εκδήλωση – συζήτηση, τη Δευτέρα 4/11, στις 19.30, στο χώρο του infolibre (υπ. Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας). Σκοπός είναι να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις και για τις επιπτώσεις που θα έχει το Fly Over στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής για όλη τη Θεσσαλονίκη καθώς και να γίνει συζήτηση για το πως μπορούμε ως κοινωνία της πόλης να υπερασπιστούμε τα κοινά αγαθά και να απαιτήσουμε λύσεις για τις μετακινήσεις, με βάση τις ανάγκες μας.