Η επιστολή αυτή αποτελεί επείγουσα έκκληση να διασφαλιστεί η ελευθερία και η ασφάλεια του Αμπντουλραμάν Αλ-Καλίντι, ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα που κρατείται στη Βουλγαρία από τον Οκτώβριο του 2021.
Ο κ. Αλ-Καλίντι υποβάλλεται σε εξευτελιστική μεταχείριση εδώ και χρόνια. Του έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για την καρδιακή του πάθηση, η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και σε αποτελεσματικήνομική εκπροσώπηση. Η κατάστασή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της Βουλγαρίας στη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο. Παρακάτω μιαλεπτομερής περιγραφή της δοκιμασίας του Αμπντουλραμάν.
Ο Αμπντουλραμάν, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώχθηκε επανειλημμένα μεταξύ 2011 και 2013 για τη δράση του, ιδίως μάλιστα για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις του κινήματος «Φυλακισμένος – μέχρι πότε» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων,συμμετοχή που το κράτος αντιμετώπισε με ανακρίσεις, συλλήψεις και παρενοχλήσεις της οικογένειάς του. Αναγκάστηκε να φύγει από τη Σαουδική Αραβίατο 2013 και αναζήτησε καταφύγιο στην Τουρκία μέσω μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα,όπου συνέχισε το έργο του ως συνήγορος. Το 2020, μια πολιτική κρατούμενη στηνΣαουδική Αραβία υπέστη ποινική δίωξη απλώς και μόνο επειδή συνάντησε τον Αμπντουλραμάν στην Κωνσταντινούπολη.
Στις 23 Οκτωβρίου 2021, ενώ περίμενε να κάνει αίτηση για άσυλο στη Βουλγαρία, συνελήφθη και κρατήθηκε στο κέντρο κράτησης Μπούσμαντσι. Αμέσως μετά και κατόπιν αιτήματος του κράτους, κρατήθηκε από την Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες ή νομική αιτιολογία. Ο ίδιος στη συνέχεια φέρεται να ανακρίθηκε από κοινή ομάδα Σαουδαραβικών-Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών εκτός του επίσημου ωραρίου της Υπηρεσίας και χωρίς νομική εκπροσώπηση, εγείροντας υποψίες για συνωμοσία μεταξύ των βουλγαρικών αρχών ασύλου και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών. Εμμέσως πλην σαφώς, τα στοιχεία υποδεικνύουν ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της SANS και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε προκύπτει και από μη δημοσιοποιημένες λεπτομέρειες δικαστικών υποθέσεων που είναι γνωστές μόνον σε Σαουδάραβες αξιωματούχους κοντά στην κυβέρνηση, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2024 συνέβη κάτι άκρως ανησυχητικό: Ο Αμπντουλραμάν έλαβε εντολή απέλασης, παρά το ότι δικαιούται προστασίας βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Το άσυλό του απορρίφθηκε με εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς περί δημοκρατικής μεταρρύθμισης στη Σαουδική Αραβία που δήθεν την καθιστούν ασφαλή χώρα. Ανησυχητικό είναι επιπλέον ότι η Βουλγαρία ενδεχομένως να έχει αποκαλύψει ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με τη δράση του, θέτοντας τον ίδιο και την οικογένειά του σε κίνδυνο.
Ο δικαστικός αγώνας του Αμπντουλραμάν για άσυλο είναι μακρύς και γεμάτος αποτυχίες.Παρά την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την απελευθέρωσή του στις 18 Ιανουαρίου 2024, η Υπηρεσία Προσφύγων δεν την εφάρμοσε και οΑμπντουλραμάν συνέχισε να κρατείται. Ακολούθησε απόφαση απέλασής του στις 7 Φεβρουαρίου 2024 και η δεκαετής απαγόρευση εισόδου του στη Βουλγαρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, έχει υποστεί ψυχολογικά μαρτύρια, ενώ η διαρκής αβεβαιότητα έχει επιδεινώσει την ψυχική του υγεία.
Παρά τις παρεμβάσεις διαφόρων διεθνών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Quilliam Foundation, MENA Rights Group, της Διεθνούς Αμνηστείας και της Βουλγαρικής Επιτροπής του Ελσίνκι (του Παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων), παρά το ότι η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Mary Lawlor επεσήμανε την κρισιμότητα της παραβίασης των δικαιωμάτων του αν απελαθεί, δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα συγκεκριμένο μέτρο και καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Αμπντουλραμάν. Την παραμονή της συνεδρίασης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου την 1η Απριλίου, ο Αμπντουλραμάν δέχθηκε σωματική επίθεση από τέσσερις αστυνομικούς στο κέντρο κράτησης του Μπούσμαντσι έξω από τη Σόφια. Η επίθεση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, περίοδο νηστείας.και πνευματικής περισυλλογής για τους μουσουλμάνους. Λόγω της ιατρικής του κατάστασης, ο Αμπντουλραμάν δεν τηρούσε τη νηστεία, και το βράδυ προσπάθησε να δώσει φαγητό σε μία κρατούμενη οικογένεια. Η αστυνομία του επιτέθηκε βάναυσα, τον ξυλοκόπησε και τον άφησε αναίσθητο. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, η κακοποίηση συνεχίστηκε για ώρες. Αμέσως υποβλήθηκε καταγγελία στην Εισαγγελία της Σόφιας σχετικά με το εξωφρενικό περιστατικό.
Στις 23 Απριλίου, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της πόλης της Σόφιας να ακυρώσει την άρνηση της Κρατικής Υπηρεσίας των Προσφύγων να χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα και ανθρωπιστικό καθεστώς (άσυλο) στονΑμπντουλραμάν. Σύμφωνα με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το υπόθεση θα πρέπει να επιστραφεί στον Οργανισμό για την έκδοση νέας απόφασηςπου να λαμβάνει υπόψιν την αιτιολογία του Δικαστηρίου. Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση.
Στις 23 Μαΐου2024, ο Αμπντουλραμάν υπέβαλε εκ νέου αίτηση αποφυλάκισης στην Κρατική Υπηρεσία τους Πρόσφυγες. Η υπηρεσία έχει επτά ημέρες για να απαντήσει. Η άρνηση της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες να τον αφήσει ελεύθερο θα προσβληθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης της Σόφιας.
Ο Αμπντουλραμάν στερείται παράνομα της ελευθερίας του χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Αμπντουλραμάν έχουν καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης της Σόφιας κατά της απόφασης απέλασης της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS). Η ακρόαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 9 Ιουλίου 2024. Η Υπηρεσία Ασφαλείας απαιτεί από τον Αμπντουλραμάν να προσκομίσει μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει την αθωότητά του, ενώ η ίδια δεν έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.
Η κράτηση του Αμπντουλραμάν ως παράνομου μετανάστη, η οποία διαρκεί πλέον τρία χρόνια, είναι πρωτοφανής και καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου στη Βουλγαρία, αφού δείχνει πώς η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας είναι σε θέση να ασκεί πίεση στην Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και να παρακάμπτει τις δικαστικές αποφάσεις της τελευταίας προσφυγής, εκδίδοντας νέες εντολές για την περαιτέρω κράτηση του Αμπντουλραμάν. Τέτοιες ενέργειες από τις κρατικές αρχές όχι μόνο παρατείνουν την αβεβαιότητα του κρατούμενου, αλλά τον εκθέτουν σε περαιτέρωδίωξη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου παράνομης απέλασης.
Ο Αμπντουλραμάν είναι πρόσφυγας που κρατείται στην Ευρώπη,. Τα δικαιώματά του παραβιάζονται κατάφωρα. Η περίπτωσή του δείχνει ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου των δημοκρατικών διαδικασιών, κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό σε μια χώρα που βιώνει βαθιά θεσμική κρίση. Το θύμα είναι ένας αθώος άνθρωπος που, ως πρόσφυγας, είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στην τοπική και τη διακρατική πολιτική. Για την κατανόηση της υπόθεσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ισχυρή επιρροή της Σαουδικής Αραβίας και οι καλές σχέσεις της με τη Βουλγαρία.
Η απέλαση του Αμπντουλραμάν Αλ Καλίντι θα ωφελούσε τις εγχώριες πολιτικές αρχές, αλλά είναι εντελώς αντίθετη προς τις δικές μας αρχές. Με βάση τις αρχές μας, ο Αμπντουλραμάν Αλ Καλίντι πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχει άλλωστε εκφραστεί υπέρ της προστασίας του Αμπντουλραμάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μοναδική μας άμυνα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της σαουδαραβικής επιρροής και του αθέμιτου παιχνιδιού της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλγαρίας είναι η προβολή και η δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση για την απελευθέρωση του Αμπντουλραμάν. Η αλληλεγγύη σας είναι απαραίτητη και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, Σόφια, Βουλγαρία