Όσο και αν προσπαθείτε να σπείρετε τον φόβο, θα ανθίζουν αντιστάσεις

Για τα τελευταία γεγονότα στα προσφυγικά, την προβοκάτσια & την επιχείρηση τρομοκράτησης νέων/εφήβων και ολόκληρης της γειτονιάς

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης από την μεριά του κράτους και των μηχανισμών του, διεκδικώντας χώρο μέσα στην κατειλημμένη γειτονιά των Προσφυγικών, με προσαγωγές, συλλήψεις και βία. Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους μέσα στην γειτονιά και να σπείρουν τον φόβο, προσπάθεια που πέφτει διαρκώς στο κενό, αφού η Κοινότητα των προσφυγικών απαντάει συλλογικά και μαχητικά σε κάθε τέτοια απόπειρα.

Όλη αυτή η προβοκάτσια, ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης 18/6, όπου με εντολή της κρατικής ασφάλειας, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ 4 νεαρά συντρόφια, ενεργά μέλη σε διάφορες δομές της Κοινότητας. Συνέχισε την Πέμπτη 20/6, με τη απαγωγή 2 επίσης νεαρών συντρόφων μέσα από τη γειτονιά από δυνάμεις των ΟΠΚΕ. Όμως, η προβοκάτσια δεν σταματάει εκεί, αφού την ίδια μέρα που οι 2 σύντροφοι αφέθηκαν “ελεύθεροι” (σε εισαγωγικά καθώς είχαν περιοριστικό όρος απαγόρευσης εισόδου στην γειτονιά των Προσφυγικών μέχρι το δικαστήριό τους, την Παρασκευή 21/6 όπου και ο όρος άρθηκε), ο 15χρονος μαθητής της β’ γυμνασίου του Μουσικού σχολείου και μέλος της κοινότητάς μας Χ.Κ. απήχθη από μπάτσους της ομάδας ΔΡΑΣΗ, μέσα από το περίπτερο που είχε πάει με το ποδήλατό του, λίγα μέτρα έξω από τη γειτονιά των προσφυγικών. Οι μπάτσοι τον οδήγησαν στην ΓΑΔΑ από τον πλαϊνή είσοδο και πριν μπουν μέσα τον περικύκλωσαν χτυπώντας τον, βρίζοντάς τον χυδαία και ασκώντας του ψυχολογική βία ακόμα και υπό την απειλή του βιασμού. Τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της κράτησής του στη ΓΑΔΑ, αφού επιβεβαιώθηκε η σύλληψή του και σε κλίμα τρομοκρατίας προσπαθούσαν να εκβιάσουν την ομολογία του 15χρονου σε αναβαθμισμένες κατηγορίες, ενώ από την αρχή είχαν στήσει το αφήγημα της δήθεν αναγνώρισής του κατά τη διάρκεια της επίθεσης των μπάτσων στη γειτονιά των Κατειλημμένων Προσφυγικών το βράδυ της Πέμπτης 20/6.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια ιδιαίτερη επικέντρωση στο να τρομοκρατήσουν και να αδρανοποιήσουν νεότερα άτομα, συντρόφους και συντρόφισσες, ενεργά μέλη της κοινότητας που συμμετέχουν σε διάφορες δομές (παιδικό στέκι, συλλογικοί φούρνοι, δομή υγείας, δομή νεολαίας κλπ) με αποκορύφωμα τη στοχοποίηση και σύλληψη ακόμα και εφήβων, επιδιώκοντας να τρομοκρατήσουν με τον τρόπο αυτό και τις οικογένειες τους. Όλο αυτό έρχεται συμπληρωματικά με την γενική αφήγηση του κράτους για την αντιμετώπιση – μεταξύ όλων των άλλων- και της παραβατικότητας των νέων, κατασκευάζοντας υπόπτους, ενόχους και κατηγορητήρια.

Οι νέες και οι νέοι αποτελούν κύριο στοιχείο κάθε κοινωνίας και κοινότητας, και λόγω της ριζοσπαστικής/προοδευτικής φύσης τους, το καπιταλιστικό σύστημα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολυμέτωπη καταστολή τους. Εκκινώντας ήδη από την παιδική ηλικία, ένας ολόκληρος μηχανισμός πειθάρχησης έχει στηθεί ώστε ήδη από τα πρώτα χρόνια οι φυλετικές, έμφυλες και ταξικές διακρίσεις, οι αποκλεισμοί, η βία σε κάθε της μορφή, ο φόβος και η ανασφάλεια να επιβάλλονται σε κάθε νεαρό μέλος αυτής της κοινωνίας, με τα παιδιά της τάξης των από τα κάτω, των φτωχών, των προσφύγων να βιώνουν αυτή την κατάσταση με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα. Για εκείνα τα παιδιά που το σύστημα δε θα καταφέρει να χωνέψει, η καταστολή θα έρθει να συμπληρώσει το παζλ. Το σύστημα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου θέλει να εκφυλίσει και να αφομοιώσει την νεολαία, προωθώντας το lifestyle και την κατανάλωση, με σκοπό να την κάνει ανίκανη να φανταστεί οτιδήποτε έξω από τα στενά του όρια, και να προετοιμάσει στην ουσία, τους φθηνούς εργάτες και τους υποταγμένους υπηκόους του αύριο.

Στην κοινότητα των προσφυγικών καθημερινά άνθρωποι όλων των ηλικιών σπάμε από κοινού και στην πράξη αυτό το ρηχό αφήγημα του καθεστώτος, χτίζοντας μια κουλτούρα σε ρήξη με την κυρίαρχη.

Το κράτος έχει δείξει πολλές φορές, ότι ο στόχος του είναι να μας διώξει από αυτήν την γειτονιά. Όσες επιθέσεις και αν κάνουνε, όσο και αν προσπαθούν να μας εξουθενώσουν σωματικά και ψυχολογικά, δεν μπορούν να μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, χτίζοντας μια κοινότητα ζωής και αγώνα όπως εμείς την φανταζόμαστε. Θεωρούμε καθήκον μας να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα ενάντια στην πολλαπλή καταπίεση και καταστολή που τα παιδιά, οι έφηβες/οι και οι νέες/οι υφίστανται και να αντισταθούμε στην αλλοίωση του ριζοσπαστικού χαρακτήρα της νεολαίας και τη διαγραφή της συλλογικής της μνήμης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δομή Παιδικού στεκιού και αυτομόρφωσης

&

Δομή Νεολαίας της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών


Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο κοινωνικό κέντρο της κοινότητας

Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών αποτελεί ένα πολύμορφο μωσαϊκό ανθρώπων από τα κάτω, από το 2010 έχει φιλοξενήσει, στεγάσει, θρέψει και στηρίξει εκατοντάδες ανθρώπους. Επίσης, δημιούργησε μέσα στο πέρασμα αυτών των χρόνων πλήθος δομών και υποδομών που
δημιουργήθηκαν με βάση την κάλυψη βασικών αναγκών και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται από το κράτος, τον καπιταλισμό και το πατριαρχικό σύστημα.
Συνέντευξη τύπου στο κοινωνικό κέντρο της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας με θέμα την παρουσίαση της Κοινότητας, της Επιτροπής για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών και της συλλογικής της μνήμης
#Saveprosfygika και την καταστολή που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα μέσα στη γειτονιά.
Εκ μέρους της Επιτροπής μιλούν:
Νίκος Κολοκοτρώνης: Δικηγόρος, Γεωγράφος
Λυκούργος Καρατζαφέρης: Ψυχίατρος, Μέλος της Πρωτοβουλίας Ψ, ένα πολύμορφο κίνημα για την
ψυχική υγεία
Κατερίνα Μάτσα: Ψυχίατρος, Συγγραφέας, Πρώην Διευθύντρια μονάδας απεξάρτησης 18 Άνω
Ντίνα Ρέππα: Δασκάλα, σύλλογος εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ΔΣ ΔΟΕ
Παναγιώτης Αντωνίου: Δικηγόρος, Δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
Εκ μέρους της κοινότητας μιλάει:
Δημοσθένης Καραβόλτσιος
«Για ν’ αγωνιστείς χρειάζεται μόνο να έχεις λίγη αίσθηση ντροπής,
ένα βαθμό αξιοπρέπειας και πολλή οργάνωση.»
Subcomandante Marcos
Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών
Επιτροπή για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Κατειλημμένων
Προσφυγικών και της συλλογικής της μνήμης #Saveprosfygika
1/7/2024

Μοιραστείτε το άρθρο