ΓΑΛΛΙΑ – Β’ ΓΥΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Πρώτη δύναμη η Αριστερά, τρίτη η Ακροδεξιά, δεύτεροι οι Μακρονιστές!

8/7/2024 ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ανατροπή και έκπληξη. Η εκλογική συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων στην Γαλλία για φραγμό στην ακροδεξιά  βρήκε την ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα και οι ψηφοφόροι στον σημερινό β’ γύρο των εκλογών αναδεικνύουν το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο LFI πρώτη δύναμη με 178 έδρες στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση RN της Λεπέν στην τρίτη θέση με 142 έδρες και τους Μακρονιστές του Ensemble στη δεύτερη θέση με 150. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι LR 66, άλλοι αριστεροί DG 15, άλλοι κεντρώοι DC 15, Regionalistes 9, άλλοι D 1.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των πρώτων αναλύσεων γαλλικών μέσων, όπως του ανεξάρτητου ιστότοπου mediapart: «Η ενωμένη αριστερά έσωσε τη Δημοκρατία» ή της κεντροαριστερής Liberation: “Δύο νικητές, η αριστερά και η Δημοκρατία”. “Το δημοκρατικό μέτωπο επικράτησε”, γράφει η Monde.

Αμέσως με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls και την εμφάνιση της νίκης της Αριστεράς, κόσμος βγήκε στους δρόμους και πανηγυρίζει, με επίκεντρο στο Παρίσι την Place de la Repuplique. Ο δε ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας και βασικής συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, βγήκε αμέσως και ζήτησε την ανάληψη της διακυβέρνησης της Γαλλίας, για να εφαρμόσει όλο του το πρόγραμμα.

Μέσα στο Λαϊκό Μέτωπο, πρώτη δύναμη εκτιμάται η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν με 71 βουλευτές, μετά το Σοσιαλιστικό με 61, οι Οικολόγοι 33, το Κομμουνιστικό 9…

Που σημαίνει ότι ο Μελανσόν θα επιμείνει η Ανυπότακτη να επιλέξει τον πρωθυπουργό. Μόνο που οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο και θα προτείνουν άλλον. Πολύ περισσότερο με την ανάμιξη του Μακρόν (αποδυναμωμένος πλέον), αφού κανένα από τα τρία μπλοκ (αριστερά, κέντρο, ακροδεξιά) δεν έχει πλειοψηφία στη νέα γαλλική βουλή. Έτσι, ο γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει… τη νόθευση της λαϊκής εντολής και θα επιδιώξει μιά κυβέρνηση δεξιότερα του Μετώπου.

Ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια για σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς… την Ανυπότακτη του Μελανσόν. Δηλαδή να επιδιώξει ο Μακρόν να αποσπάσει τους Σοσιαλιστές από το Μέτωπο και μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους και διάφορους κεντρώους να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν τους βγούν τα μέγιστα των δημοσκοπήσεων, πράγμα δύσκολο. Αν και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Η αριστερά «δεν θα προσφερθεί σε κανένα συνασπισμό αντιθέτων που θα πρόδιδε την ψήφο των Γάλλων και θα παρέτεινε τις μακρονιστικές πολιτικές», έσπευσε να πάρει θέση ο πρώτος γραμματέας του ΣΚ Ολιβιέρ Φορ.

Ενώ ο εκ των δεξιότερων στοιχείων του ΣΚ ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν δήλωσε ότι: . Η χώρα πρέπει να κατευναστεί, να συμφιλιωθεί». Όλη την εβδομάδα συζητούνταν η υπόθεση της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά ποτέ από την οπτική γωνία μιας αριστεράς στην ηγεσία. Οι Μακρονιστές, και συγκεκριμένα οι αριστεροί, θα πρέπει τώρα να επιλέξουν αν θα στηρίξουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είτε συμμετέχοντας σε έναν πιθανό συνασπισμό είτε με μορφή στήριξης χωρίς συμμετοχή. Διαφορετικά, η αριστερά θα εκτεθεί στην ταχεία απειλή μιας πρότασης μομφής.

Να σημειωθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει βασικά ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και όχι κάτι το… επαναστατικό. Δεν είχε θέσει κάποιον επικεφαλής του και ο οποίος θα προαλειφόταν για τη θέση του πρωθυπουργού. Η Ανυπότακτη Γαλλία υποστηρίζει πως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι από την πρώτη δύναμη της νικητήριας πολιτικής δύναμης, ενώ τα άλλα κόμματα που το απαρτίζουν, ΣΚ, Οικολόγοι, ΚΚ, αναφέρονται σε επιλογή από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Πολλοί αποστρέφονται τον Μελανσόν, ο οποίος όμως είχε πρωτοστατήσει τα προηγούμενα χρόνια στις προσπάθειες από τα αριστερά. Κάποιοι αναφέρουν ήδη κάποια άλλα ονόματα από τις τάξεις της Ανυπότακτης, όπως του Μανουέλ Μπομπάρντ και Φρανσουά Ραφέν.

Πάντως, ο Μελανσόν αναφέρθηκε σε ήττα του Μακρόν, με τον οποίο δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση και μη διανοηθεί να κάνει τερτίπια, τόνισε. Στο ερώτημα: Και τώρα τι; απαντάμε ότι: Συνεχίζουμε ενωμένα, είπε η επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέρ.  «Θα κυβερνήσουμε», επισήμανε. Ενώ και ο εθνικός γραμματέας του ΚΚ Φαμπιάν Ρουσέλ είπε ότι η αλλαγή είναι δυνατή «ήδη από αυτό το καλοκαίρι».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ η Λεπέν δήλωσε ότι… η νίκη απλώς καθυστερεί.

Όπως γράφαμε μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών, το σύστημα παίζει με όλους τους παράγοντες προς κάμψη των κοινωνικών αντιδράσεων για τις κυρίαρχες πολιτικές. Από τη μιά επιλέγει την ακροδεξιά για διακυβέρνηση (όπως έδειξαν τοποθετήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών)  και από την άλλη τη χρησιμοποιεί ως φόβητρο προς νομιμοποίηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ενσωμάτωση της αριστεράς. Κι όλα αυτά όταν εγκλωβίζεσαι σε κοινοβουλευτικές αντιπροσωπεύσεις.

 

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Πρώτη δύναμη η ακροδεξιά 33%, δεύτερο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο 28% και τρίτοι οι Μακρονιστές 20%

Μοιραστείτε το άρθρο