Συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της κεντρικής Εύβοιας, Τρίτη 25/6 στις 17:30 στο Αιγάλεω, Ραιδεστού 7

Το νησί της Εύβοιας είναι μία από τις πιο κακοπαθημένες περιοχές της Ελλάδας. Το βόρειο τμήμα του σχεδόν ολοκληρωτικά καμένο από τη φωτιά του 2021. Και το νότιο, ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με 709 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες εν λειτουργία. Αλλά και ένα απέραντο νεκροταφείο ανεμογεννητριών που ενώ έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους (20ετία) παραμένουν εκεί, παρατημένα σίδερα. Το 0,5% της επιφάνειας της χώρας παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τί πιο λογικό…

Τί έχει απομείνει λοιπόν; Η κεντρική Εύβοια, εκεί όπου στέκουν οι επιβλητικοί όγκοι της Δίρφυς και του Ξεροβουνίου, τα τελευταία πυκνά δάση του νησιού πάνω από την Στενή, τους Στρόπωνες, τα Καμπιά. Αυτό το τελευταίο πράσινο κομμάτι, γεμάτο με έλατα, πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια, προστατευόμενο σε κάποια σημεία του ή κηρυγμένο αναδασωτέο σε κάποια άλλα, έχει μπει στο μάτι των επενδυτών, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Βαρδινογιάννη και της πορτογαλικής πολυεθνικής EDP Renewables. Σχεδιάζουν την εγκατάσταση τεσσάρων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με 86 ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Δίρφυς, του Ξεροβουνίου, των Κοτυλαίων Όρεων και του Ευβοϊκού Ολύμπου. 108 χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης θα ανοιχθούν μέσα στα συμπαγή εναπομείναντα δάση της περιοχής, ενώ τόνοι μπετόν και σιδήρου θα πέσουν σε σημεία απ’ όπου κυλούν 61 ρέματα και αναβλύζουν 133 πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται οι οικισμοί της περιοχής. Το τελευταίο κομμάτι του νησιού που δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πρωτογενών παραγωγικών δραστηριοτήτων – όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αγροτική εκμετάλλευση – αλλά και ορειβατικών και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων θα καταστραφεί, συμπιέζοντας τα μέσα επιβίωσης των ανθρώπων που παραμένουν στα χωριά τους.

Τα επενδυτικά σχέδια για την κεντρική Εύβοια προχωρούν και πια έχουμε μπει σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή. Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε γίνει από κατοίκους και συλλόγους της Εύβοιας ενάντια στην έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα αιολικά εργοστάσια στην περιοχή, μας θέτουν προ των ευθυνών μας.

Αυτά τα σχέδια καταστροφής της κεντρικής Εύβοιας δεν είναι ανώνυμα. Έχουν από πίσω τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχουν έναν έμπορα πετρελαίου, τον Βαρδινογιάννη, που από τη μία είναι ιδιοκτήτης της Motor Oil και από την άλλη το παίζει περιβαλλοντικά ευαίσθητος επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα από εταιρείες όπως η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θυγατρικές της – στην περίπτωσή μας ο Ευβοϊκός Βορέας – προσθέτουν μερικά ακόμα μηδενικά στα τεράστια νούμερα κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους.

Έχουν όμως και έναν δασολόγο ο οποίος υποτίθεται ότι ερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων στα βουνά, προσπαθεί να τις σταθμίσει και να τις μετριάσει. Στην περίπτωση της κεντρικής Εύβοιας πρόκειται για τον Ελευθέριο Καραπιδάκη και την εταιρεία του Green Repower ο οποίος άλλοτε εμφανίζεται σαν εκπονητής των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων ΑΠΕ και άλλοτε σαν επενδυτής. Στεγάζοντας το γραφείο του στην Αθήνα συμμετέχει σε έργα καταστροφικά για τις τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια. Βάζει τις υπογραφές σε μελέτες copy-paste, με στοιχεία που μπορεί να μην έχει συλλέξει ποτέ από το πεδίο ή με στοιχεία που μπορεί να αντιστοιχούν σε άλλες περιοχές (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελέτη του για ένα αιολικό στην ορεινή Ναυπακτία όπου η ΜΠΕ που κατέθεσε ήταν η ίδια με ένα άλλο έργο που είχε αναλάβει στον κάμπο της Αργολίδας, ξεχνώντας μάλιστα ακόμα και να αλλάξει τα ονόματα των περιοχών που αναφέρονταν σε αυτήν!). Η ΜΠΕ που έχει καταθέσει για τα αιολικά στην κεντρική Εύβοια κατά 70% είναι αντιγραφή αντίστοιχης μελέτης για αιολικό της νότιας Εύβοιας, περιοχές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των χωριών της κεντρικής Εύβοιας ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους. Στην περιφρούρηση των βουνών, της δυνατότητας των κατοίκων να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τους όρους της ζωής στον τόπο τους. Όταν τα αφεντικά επεκτείνουν τον κύκλο της κερδοφορίας τους εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, εμείς οφείλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των αγώνων-από-τη-βάση. Για την υπεράσπιση των βουνών, για την υπεράσπιση της ίδιας της δυνατότητάς μας να ζούμε ελεύθεροι.

Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

https://yperaspisitwvnvounwn.wordpress.com/


Κάλεσμα στήριξης στη συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της κεντρικής Εύβοιας.

Τρίτη 25/6 – 17:30 Ραιδεστού7, Αιγάλεω

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται από κράτος και επενδυτές η λεηλασία και του τελευταίου κομματιού πρασίνου στην κεντρική Εύβοια. Συγκεκριμένα, η Ελλάκτωρ του Βαρδινογιάνη και η πορτογαλική πολυεθνική EDP Renewables σχεδιάζουν την τοποθέτηση 86 ανεμογεννητριών στην περιοχή των ορεινών όγκων πρασίνου της Δίρφυος, του Ξεροβουνίου, των Κοτυλαίων Ορέων και του Ευβοϊκού Ολύμπου. Μάλιστα, η υλοποίηση αυτού του έργου είναι προ των πυλών, έπειτα από την πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε γίνει από κατοίκους και συλλόγους της Εύβοιας.

Η Green Repower, η εταιρεία του δασολόγου -ενίοτε και επενδυτή(!)- Ελευθέριου Καραπιδάκη, είναι μια εταιρεία εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο υποκείμενο έχει υπογράψει τις μελέτες για μια σειρά από καταστροφικές «πράσινες» επενδύσεις ανά τον ελλαδικό χώρο, όπως Εύβοια, Άγραφα, Βοιωτία, εξυπηρετώντας προσωπικά του οφέλη αλλά και των αφεντικών του.

Το επιχείρημα των εξουσιαστών ότι ο καπιταλισμός μπορεί να έχει και «πράσινες διεξόδους», με τα χρόνια αρχίζει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στον δημόσιο λόγο. Παρουσιάζεται ως η μοναδική συμβατή λύση που μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα όλο και αυξανόμενα ζητήματα υποβάθμισης του πλανήτη και την οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, είναι η απόλυτα ελεγχόμενη θεσμική διέξοδος που προωθούν τα κράτη και οι καπιταλιστικοί κολοσσοί ώστε να επιβιώνει, ακόμα και με διαφορετικές μορφές, το τωρινό σύστημα εκμετάλλευσης και λεηλασίας της φύσης. Για να υπάρξει όμως οποιαδήποτε πιθανότητα ανάσχεσης αυτής της πραγματικότητας, θα πρέπει πρώτα από όλα να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα, και τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει το περιβάλλον, αμφισβητώντας στο σύνολό του τον κυριαρχικά επιβαλλόμενο τρόπο ζωής. Κεντρικό ρόλο στον πυρήνα των ιδεών-πρακτικών του πράσινου καπιταλισμού έχει η αντικατάσταση μέρους του τωρινού ενεργειακού μοντέλου, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν σύμφωνα με τον επίσημο καθεστωτικό λόγο πανάκεια για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα (από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες). Ούτε οι ΑΠΕ τεχνολογικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ούτε και τα δύο μαζί μπορούν να στηρίξουν το οικονομικό μοντέλο της συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης. Ειδικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από κράτος και καπιταλιστές, αποτελούν εργαλεία που συντελούν στην περαιτέρω λεηλασία της φύσης (τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αφανίζουν σημαντικούς οικότοπους, υδροηλεκτρικά φράγματα που σταματούν τη ροή των ποταμών αλλοιώνοντας τα οικοσυστήματα κ.ά.). Το σημαντικότερο κομμάτι που τεχνηέντως αποφεύγει να θίξει ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι οι πηγές του ενεργειακού μείγματος, αλλά πόση πραγματικά ενέργεια χρειαζόμαστε, πόση από αυτήν κατευθύνεται στις κοινωνικές ανάγκες και πόση για την παραγωγή κέρδους για κράτη και κεφάλαιο.

Ως αναρχικές/οί, δεν έχουμε αυταπάτες για το αν οι κρατιστές και οι καπιταλιστές, με οποιαδήποτε απόχρωση, ενδιαφέρονται για την βιωσιμότητα και την ευημερία των φυσικών οικοσυστημάτων. Είναι δομικό χαρακτηριστικό τους να λεηλατούν τη φύση μέσω της υπερεκμετάλλευσης πρώτων υλών, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να στερούν από τα μη ανθρώπινα όντα τον φυσικό τους χώρο.

Όσα χρώματα και αν αλλάξει, ο καπιταλισμός συνιστά εκ θεμελίων εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό σύστημα που επιταχύνει τη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρωτοβουλία αναρχικών συλλογικοτήτων ενάντια στη λεηλασία της φύσης

Μοιραστείτε το άρθρο