Οι μπίζνες με ακροδεξιούς μπορεί να έχουν κέρδη, αλλά έχουν και ζημιές

Ξηµέρωµα 21ης Φεβρουαρίου και ήδη ο ελληνικός στρατός έχει φροντίσει να κλείσει τους πιο κεντρικούς δρόµους της πόλης των Ιωαννίνων, κάνοντας τα τελευταία δωρεάν µερεµέτια για το µεγάλο “event” της πόλης. Με επιµέλεια, αγάπη και φροντίδα η εξέδρα των επισήµων είναι έτοιµη να φιλοξενήσει κάθε απατεώνα, µαφιόζο, τοκογλύφο για να τιµήσουν µε την ανεπιθύµητη παρουσία τους τα εκατόν ένδεκα χρόνια “ελευθερίας” της πόλης από τον “τουρκικό ζυγό”. Τα πεζοδρόµια κλειστά µε µπατσοκορδέλες θυµίζουν άδεια αρένα λίγο πριν από κάποιο Κυριακάτικο ντέρµπι. Ένστολοι µε την τσίµπλα στο µάτι κυκλοφορούν από νωρίς πάνω κάτω µε τις επίσηµες ενδυµασίες τους, κουβαλώντας µαζί µε το κουφάρι τους σάπιες χουντοβασιλικές αντιλήψεις. Η µόστρα της παραλλαγής και του γαλαζοκκόκινου φάρου έρχεται να υπενθυµίσει ποιος κάνει κουµάντο.
Αυτό και µόνο είναι µία µικρή αφορµή για να ξεµυτίσουν όλα τα πατριωτικά και εθνικιστικά αποβράσµατα που ξέµειναν στην πόλη µας, πηγαίνοντας να αποθεώσουν το λάβαρο της East India Company σε µπλε έκδοση. Εντάξει, στο Μπιζάνι µπορεί να µην τσούλησαν ποτέ Leopard και ούτε να πετάξανε ποτέ Rafale, αλλά η παρουσία στις παρελάσεις τέτοιων δολοφονικών µηχανών βοηθάει στο ξεκαύλωµα κάθε εθνικόφρονα. Παιδεία και υγεία έρχονται προφανώς σε δεύτερη µοίρα, µιας και η εθνική τσάρκα έχει ανυπολόγιστες οικονοµικές απαιτήσεις.
Σίγουρα θα µπορούσαµε να γράφουµε άπειρες σελίδες για τις εθνικιστικές φιέστες και τις αντιλήψεις αυτών που τις οργανώνουν. Πολλές φορές όµως εκτός από την παρουσία κλασικών εκπροσώπων του κράτους όπως είναι ο υπουργός εθνικής άµυνας Νίκος Δένδιας ή ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έρχονται να κουµπώσουν άλλες,· όπως η επίσκεψη δύο ακόµα καλοθελητών ακροδεξιών στην πόλη µας, µια και σε όλο αυτό το πανηγυράκι τους δίνεται το πάτηµα να βγουν από τις τρύπες τους.
Ο κλήρος για τα ελευθέρια 2024 πέφτει στον Βασίλη Στίγκα, Πρόεδρο του κόµµατος Σπαρτιάτες και τον Δηµήτρη Νατσιό, Πρόεδρο του κόµµατος Νίκη.
Ο πρώτος δίνοντας συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Hotel Olympic δε θα µπορούσε να µείνει απαρατήρητος. Για όσους και όσες δεν θυµάστε ο Στίγκας, όντας παλιό µέλος της ΝΔ αλλά και µετέπειτα µέλος της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαµαρά αλλά και του ΛΑΟΣ για µερικά φεγγάρια, ήταν ένας από αυτούς που προσπάθησαν, ως θαυµαστές του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, να τον ξεπλύνουν.
Φαίνεται λοιπόν από την πολιτική του σταδιοδροµία, η πάγια και πιο σταθερή πολιτική αντίληψη την οποία τελικά θα εκφράσει το 2017 όποτε και δηµιουργεί το κόµµα Σπαρτιάτες. Αυτό ήταν αρκετό ώστε οι σκοταδιστικές απόψεις του φασισµού να κερδίσουν για ακόµη µια φορά χώρο στη δηµόσια σφαίρα. Προφανώς αυτές οι απόψεις που ακούστηκαν στο εν λόγω ξενοδοχείο προσπαθούσαν να εκφραστούν και να κερδίσουν έδαφος “ήπια”, “αθόρυβα” και “αθώα”, µε δούρειο ίππο τα προβλήµατα των αγροτών και της γενικότερα κοινωνίας. Αυτή είναι µία κλασσική τακτική προπαγάνδας, ώστε να µπορέσουν να προσεγγίσουν ως ψηφοφόρους και µέλη τα πιο χαµηλά κοινωνικά στρώµατα, δηλαδή τους φτωχούς εργάτες και εργάτριες.
Φουσκώνοντας το πατριωτικό αίσθηµα προσπάθησε να πει αυτά που το κοινό του ήθελε να ακούσει. Η αναφορά στους πληµµυροπαθείς, τους πυρόπληκτους, τις σχετικές αποζηµιώσεις και τα ιδιωτικά πανεπιστήµια δεν έλειπαν. Μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό, εντάσσοντας και τον εαυτό του στα προβλήµατα στα οποία ανέφερε, εµάς δεν µας έπεισε παρά µόνο µας αηδίασε και µεγάλωσε το µίσος µας απέναντι σε αυτόν και τα φιλαράκια του.
Ο Στίγκας θέλοντας να το παίξει και αυτός µε τη σειρά του Χρήστος Παππάς επί Σύριζα, εγκολπώνοντας τον εαυτό του και τις ιδέες του σε όλο το δηµοκρατικό τόξο που του δίνει χώρο και βήµα, του έκατσε µια καλή ζαριά. Κατάφερε µάλιστα να κάνει τις βόλτες του και τις συναντήσεις του µε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιµο, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Ο ίδιος ο µηχανισμός που ασκεί κριτική σε τέτοιες πολιτικές είναι αυτός που του παρέχει προστασία, πράγµα που σηµαίνει ότι µπορεί να διεκδικεί χώρο και βήμα όσες φορές θέλει, χωρίς όµως να έχει την κοινωνική γείωση που επιζητεί. Εξάλλου ο ίδιος γνωρίζει καλά τον ρόλο του και τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κεφάλαιο που τον ταΐζει.
Είναι το ίδιο κεφάλαιο που ευθύνεται για τη µείωση των µισθών και την υποτίµηση των ζωών µας. Είναι ακριβώς το ίδιο κεφάλαιο που έκαψε όλα τα δάση και ακριβώς το ίδιο που προκάλεσε όλες αυτές τις πληµµύρες. Είναι το κεφάλαιο που πετάει έξω όλους τους φοιτητές από τις σχολές τους και τους αναγκάζει να πληρώνουν σε ιδιωτικά ιδρύµατα. Είναι το κεφάλαιο που αφαίρεσε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους στα Τέµπη. Η αφοµοίωση και η στρατολόγηση υπέρ της εθνικής αντίληψης βολεύει το κράτος και το κεφάλαιο στο να µην έχουν αντιπάλους και εµπόδια στην κερδοφορία τους.
Την ίδια ευκαιρία φαίνεται να µην ήθελε να χάσει και το κόµµα Νίκη, αφού επέλεξε την ίδια ηµέρα να κόψει την πίτα του στο “The Lake Hotel”, µε την παρουσία του αρχηγού του Δ. Νατσιού. Προχώρησε µάλιστα και σε νέα εκδήλωση στο ίδιο ξενοδοχείο στις 12/05, προκειµένου να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιό του εν όψει Ευρωεκλογών. Ένα από τα κόµµατα που θα λέγαµε πως δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία της Χρυσής Αυγής αλλά στην κατηγορία εθνοψεκασµένων- χριστιανοταλιµπάν. Ο Δηµήτρης Νατσιός είναι παλιό µέλος του κινήµατος «Ελευθερία», του Ριζοσπαστικού Εθνικού Συναγερµού και την παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια, ενώ µε αφορµή την συνθήκη των Πρεσπών και µέσα από τα φασιστο-συλλαλητήρια για τη Μακεδονία δηµιούργησε το κόµµα Νίκη και κατάφερε να συγκεντρώσει διάφορους χριστιανο-ψεκασµένους, κάνοντας στις τελευταίες εκλογές την είσοδό του στη Βουλή. Η Ρωµιοσύνη ενάντια στον ολοκληρωτισµό, ροζ ολοκληρωτισµός σε σχολεία και µε “γάµους” οµοφυλοφίλων, δηµογραφικός ολοκληρωτισµός µε αντικατάσταση των Ελλήνων και ψηφιακός ολοκληρωτισµός µε ταυτότητα-κάρτα πολίτη (six-six-six, the number of the beast) ήταν οι βασικοί άξονες της συζήτησης. Ο Νατσιός ήρθε να µιλήσει και να προσηλυτίσει τη γιαννιώτικη κοινωνία µε εθνικιστικά επιχειρήµατα, έχοντας ακραία θρησκευτικό και συντηρητικό λόγο και ύφος.
Στο παρελθόν ο ίδιος είχε προσπαθήσει ξανά να κάνει παρόµοιες εκδηλώσεις στην πόλη, µε τρανό παράδειγµα αυτή του 2020 µε τίτλο “Αφήστε µε να ζήσω”, η οποία ήταν πανελλαδική καµπάνια ενάντια στις εκτρώσεις. Στα Γιάννενα κατάφερε να πραγµατοποιηθεί στην Ακαδηµία, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης και παρέα µε την αστυνοµία, η οποία φρόντισε να απωθήσει την αντι-συγκέντρωση. Μπορεί να διαφέρουν σε πολλά µε τη Χρυσή Αυγή και τους Σπαρτιάτες αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα συντηρητικό και ακροδεξιό κόµµα, το οποίο υπάρχει για να αποπροσανατολίζει την εργατική τάξη από τα προβλήµατά της.
Σε όσους και όσες πίστεψαν στη δικαιοσύνη µε τη δίκη της Χ.Α. για τη δολοφονία του Φύσσα και του Λουκµάν, Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "ΜΠΟΡΕΙ NA ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΗ... Στίγκας έδωσε ΒΣτίγκης, ήταν ένας Olympic. έντονο παρελθόν, αυτούς που προσπάθησαν Στις 21/02/2024 κόμμα Νίκη εκπρόσωπο πραγματοποίησε εκδήλωση Hotel". διστικές μεταξύ παρελθόν, δημιουργεί κόμμα αρκετό ώστε σκοτα- κερδίσουν δημόσια δράσεων "Αφήστε καμπάνια ζήσω" που πανελλαδική εκτρώσεις. ΣΣιούτης Olympic. Ένωσης Ξενοδόχων θερμός υποστηρικτής Δημοτικός Σύμβουλος πα- Καλογιάννη. ράταξη Lake Hotel άνοιξαν χείο οποίοι όντας λόγω ξενοδο- Lake Hotel, αντίστοιχα και σκληρή δουλειά Όπως Hotel Olympic και Μητρόπολη έχουν αρχίσει μορφωμάτων. Αυτά μπόρεσε πολιτικά γραφεία πόλη των απέτυχε αποκτήσει κοινωνική αποδοχή. σειρά τους δίνουν φασιστικές αντιλήψεις. τοπική αυτοδιοίκηση την αποδοχή τέτοιων καμία τσακίζοντας πολιτικός αγώνες δρόμο ..ΑΛΛΑ"ερχόµαστε να υπενθυµίσουµε πως οι φασιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις και οι εκπρόσωποι τους πότε δεν έπαψαν να υπάρχουν, να ψάχνουν χώρο, να εκφράζονται και να διαιωνίζονται. Αντιθέτως πάντα ήταν εδώ για να εξυπηρετήσουν τα συµφέροντα των εργοδοτών τους, δηλαδή του κράτους και του κεφαλαίου σε βάρος των εργατών/-τριών.
Αυτά τα χρόνια δεν είναι τυχαίο ότι καµία φασιστική οργάνωση δε µπόρεσε να ανοίξει πολιτικά γραφεία στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο πολιτικός τους λόγος απέτυχε να αποκτήσει αντίκρισµα και κοινωνική αποδοχή. Οι αντιφασιστικοί αγώνες µε την σειρά τους δώσανε και θα συνεχίσουν να δίνουν τις απαντήσεις στο δρόµο, τσακίζοντας τις φασιστικές αντιλήψεις.
Αν ψάξει κανείς στα χρονικά, πολλές φορές όταν διάφορα φασιστικά και ακροδεξιά µορφώµατα έκαναν δηµόσιες εµφανίσεις κατέληγαν σε ένα από τα δύο νοσοκοµεία που διαθέτει η πόλη. Η προσπάθεια για άνοιγµα γραφείων πάντα έµενε σαν µία όµορφη σκέψη µε άσχηµο τέλος. Οι µόνοι διαµεσολαβητές που δίνουν χώρο µε αντάλλαγµα το κέρδος είναι µερικοί ξενοδόχοι και µαγαζάτορες της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι όταν το 2014 η Χ.Α. έψαχνε απεγνωσµένα να στεγάσει τις εκδηλώσεις της, κατάφερε να πραγµατοποιήσει µόνο µία µε αφορµή την παρουσίαση ψηφοδελτίου µε µπροστάρηδες τους Αναγνώστου και Γιώτη εκτός πόλης (Ελεούσα), υπό την προστασία των ΜΑΤ. Οι special guests Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος, Μπαρµπαρούσης δεν θα µπορούσαν να λείπουν. Ούτε όµως η µαζική αντιφασιστική συγκέντρωση αρκετά κοντά στην εκδήλωση δε θα µπορούσε να µη γίνει πράξη, έστω και από τη συνθήκη πίεσης της καταστολής από τους µπάτσους.
Όπως το Hotel Olympic και το Lake Hotel, έτσι αντίστοιχα και η τοπική αυτοδιοίκηση µε την Μητρόπολη έχουν σηκώσει τα µανίκια και έχουν αρχίσει τη σκληρή δουλειά ως προς την κοινωνική αποδοχή τέτοιων µορφωµάτων. Επί της ουσίας είτε είναι Χρυσή Αυγή, είτε Σπαρτιάτες είτε Νίκη είτε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να τονίσουµε πως όλες αυτού του τύπου ακροδεξιές εκδηλώσεις γίνονται υπό την προστασία της αστυνοµίας αλλά και την παραχώρηση του βήµατος και χώρου από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων µε σκοπό την πρόσκαιρη κερδοφορία. Είναι ξεκάθαρο πως χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε κανένας άλλος τρόπος για να εµφανιστούν και να βγουν από τις τρύπες τους.
Συνεπώς λοιπόν το Hotel Olympic φέρει τεράστια ευθύνη για τη φιλοξενία του Στίγκα όπως και το The Lake Ηotel για τη φιλοξενία του Νατσιού. Οφείλουµε όµως να τους υπενθυµίσουµε πως όσα ξενοδοχεία και ιδιώτες έχουν δώσει χώρο σε τέτοια µορφώµατα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την τοπική κοινωνία. Όσοι έκαναν το ίδιο στο παρελθόν πήραν το µήνυµά ότι ούτε φασίστες και ακροδεξιοί αλλά ούτε και οι φίλοι τους χωράνε σε αυτή την πόλη.
Σε αυτό λοιπόν το σημείο επιλέξαμε να κάνουμε και μια πιο εκτενή αναφορά στα εν λόγω ξενοδοχεία.
Πρόεδρος του Hotel Olympic είναι ο Στάθης Σιούτης, ο οποίος µάλιστα έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Ν. Ιωαννίνων, καθώς και θερµός υποστηρικτής και υποψήφιος Δηµοτικός Σύµβουλος µε την παράταξη της Τ. Καλογιάννη. Να τονίσουµε εδώ ότι λόγω της ιδιότητάς του έχει βρεθεί πολλές φορές πίσω από διάφορες προτάσεις και δράσεις µε σκοπό την τουριστική και οικονοµική ανάπτυξη της πόλης, η οποία φυσικά οδηγεί στη µεγαλύτερη εκµετάλλευση των εργαζόµενων µε τρανό παράδειγµα τη Λευκή Νύχτα το 2016 η οποία τελικά δεν πραγµατοποιήθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις.
Στο The Lake Hotel το σκηνικό της ιδιοκτησίας αλλάζει αρκετά µια και οι Χ. Εξάρχου και Π. Τσιούρης δεν είχαν θεωρητικά επαφή µε τη µπίζνα της εστίασης (όντας πολιτικοί µηχανικοί) αλλά παρουσίασαν το εν λόγω ξενοδοχείο το 2019 ως µία σύγχρονη, άριστη ενεργειακά, πολυτελή και αρχιτεκτονικά άψογη µονάδα. Έχουν φιλοξενήσει και άλλες φορές στο παρελθόν εκδηλώσεις του Νίκη όπως αυτή στη διπλανή εικόνα το 2022.
Δεν πρέπει να µας καθησυχάζει η αντιφασιστική παρακαταθήκη της πόλης αλλά αντιθέτως να µας οργίζει και να µας φέρνει σε θέση ετοιµότητας, µια και τα σηµεία των καιρών µας θέλουν υποταγµένους/ες στο κράτος και το κεφάλαιο. Γνωρίζουµε πολύ καλά πως ότι δεν µπορεί να επιβάλει το κράτος µε νόµους και η αστυνοµία µε γκλοπ και χηµικά, τα επιβάλουν οι φασίστες µε µαχαίρια. Θα πρέπει λοιπόν να συνεχίσουµε να χτίζουµε αναχώµατα ικανά να ξεριζώσουν κάθε είδους σκοταδιστική αντίληψη. Μέσα από τους χώρους εργασίας, τα σωµατεία, τις σχολές και τις οριζόντιες διαδικασίες και συνελεύσεις να γίνουµε η γροθιά στο στοµάχι κάθε φασίστα και ακροδεξιού.
Το κείμενο και η αφίσα μοιράζεται και κολλιέται στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ πετάχτηκαν και σχετικά τρικάκια στο κέντρο της πόλης.
Αναρχική ομάδα A Batalha
Μοιραστείτε το άρθρο