Διακοπή των υπαίθριων εργασιών και λήψη μέτρων ασφαλείας για το κύμα καύσωνα

Με τις εργατικές δολοφονίες/εργατικά δυστυχήματα να αυξάνονται διαρκώς στο βωμό του κέρδους για το κεφάλαιο και το κράτος, τα μέτρα προστασίας να είναι ανύπαρκτα και την εντιτοκοποίηση να οδηγεί στη συνεχή υποτίμηση των ζωών των εργαζόμενων, το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα δημιουργεί μία αφόρητη και άκρως επικίνδυνη συνθήκη ιδιαίτερα για όσους/ες δουλεύουν υπαίθρια. Εργατικά Σωματεία ζητούν την παύση των εργασιών και την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Όχι άλλοι/ες νεκροί/ες στο βωμό του κέρδους.


Τα ολοένα συχνότερα εργατικά δυστυχήματα και οι αισχρές συνθήκες εργασίας αποδεικνύουν με τον πιο βίαιο τρόπο ότι πίσω από την επιφανειακή και αναιμική “ανάπτυξη” κρύβεται η υλική υποτίμηση των όρων ζωής, των αναγκών και της αξιοπρέπειας της εργατικής τάξης. Είναι προφανές ότι η “ανάπτυξή” τους στηρίζεται στις δικές μας πλάτες, στην καταπίεσή μας, στην υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και στην κατάργηση των εργατικών (και μη) δικαιωμάτων μας που έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες. Τα πράγματα είναι απλά!! Αυτό σημαίνει υπερκέρδη για το κεφαλαίο, αυθαιρεσία και ασυδοσία από τις εργοδοσία, ενώ συνεπάγεται μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, η οποία κοστίζει ζωές.
Εν όψει του καύσωνα, τα εργατικά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαιτούν την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών και αυτών που διεξάγονται σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους, εξαιτίας του καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. «Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που μοιάζουν με γαλέρες, οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, διανομείς που καίγονται στην άσφαλτο, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και πολλοί άλλοι αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι η θερμική καταπόνηση στους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν ήδη προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, απαιτούν πλήρη αποζημίωση για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς και διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας. Τέλος, ζητούν άμεσους ελέγχους από το Υπουργείο και το ΣΕΠΕ για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.
📍Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, του ΣΕΤΕΠΕ, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου Εργαζομένων στην efood Ν. Θεσσαλονίκης:
«Ο καύσωνας που πρόκειται να πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα με τη θερμοκρασία που πρόκειται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς μαζί με τη σχετική υγρασία είναι δεδομένο ότι θα μετατρέψουν την πλειοψηφία των εργασιακών χώρων σε πραγματικό ”καμίνι”. Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που θυμίζουν κυριολεκτικά γαλέρες οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, διανομείς που καίγονται στην άσφαλτο, εργαζόμενοι στη καθαριότητα και πολλοί ακόμα αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.
Η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στα εργοτάξια, η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε τέτοιες θερμοκρασίες, πέρα από την καταπόνηση, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πτώσεις από ζάλη.
Στα εργοστάσια μετάλλου, η επεξεργασία του μετάλλου προϋποθέτει ακραίες θερμοκρασίες, που αν τις συνδυάσουμε με συνθήκες καύσωνα, μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερούς κινδύνους για την υγεία.
Στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, αλλά και στην ανακύκλωση, η δυσωδία μέσα σε συνθήκες ζέστης δημιουργεί συνθήκες αποπληξίας.
Οι διανομείς, αναγκασμένοι να φοράνε τόσο τα βαριά μπουφάν προστασίας, όσο και διάφορα διαφημιστικά μπλουζάκια, εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη και με το άγχος του χρόνου παράδοσης, είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο τροχαίου.
Την ίδια στιγμή, σε εκατοντάδες χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς κλιματισμό, με ανεπαρκή εξαερισμό και με υψηλή υγρασία, ενώ η κατάσταση σε συνθήκες καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και με τις μετακινήσεις των εργαζόμενων το μεσημέρι.
Έτσι όπως και πέρσι που με τις παρεμβάσεις μας σταμάτησαν οι εργασίες, που αναγκάστηκε το κράτος να βγάλει απαγορευτικό, έτσι και φέτος τα σωματεία θα είναι μπροστά στη μάχη.
Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσωνα, είναι φαινομενικά δεκάδες. Τίποτα, όμως, δεν ισχύει στην πράξη αφού η μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργοδοτών ασυδοτούν συνεχώς σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.
Τα ταξικά εργατικά σωματεία απαιτούν :
◾️Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών.
◾️Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
◾️Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).
◾️Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
◾️Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
◾️Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.
Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης
ΣΕΤΕΠΕ
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας
Σωματείο Εργαζομένων στην efood Ν. Θεσσαλονίκης»
Μοιραστείτε το άρθρο