Assange. Το “πρώτο καλό νέο μετά από καιρό”. Κινητοποιήσεις σήμερα σε Γαλλία με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του

Ως “σημείο καμπής” προς τον τερματισμό της απόπειρας δίωξης του Τζούλιαν #Assange που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοσιογραφία, χαρακτηρίζεται η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) τη χθεσινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Λονδίνου να δώσει άδεια για άσκηση εκ νέου έφεσης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του Assange που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο. Η σύζυγος του, Στέλλα, είπε: «Αυτή η κρίση αποτελεί ένα σημείο καμπής και ένα μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι προφανώς η θέση 40 καθηγητών νομικής ότι η όλη αυτή η απόπειρα δίωξης “αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Πρώτη Τροποποίηση“., είχε αποτέλεσμα. Μίλησε επίσης με τον Assange μετά την απόφαση, λέγοντας του ότι θα μπορούσε να ασκηθεί στον ήλιο απολαμβάνοντας τα «πρώτα του καλά νέα μετά από πολύ καιρό».

Η πρόεδρος της IFJ Dominique Pradalié, η οποία βρέθηκε στο δικαστήριο είπε: «Οι δικαστές πήραν τη σωστή απόφαση – η απειλή για την ελευθερία του λόγου που δημιουργεί αυτή η απόπειρα δίωξης πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Το ίδιο  και η υγεία του Julian Assange ” επεσήμανε δε ότι θα “πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως”.

Όπως και στις ακροάσεις του Φεβρουαρίου, η κατάσταση της υγείας του Julian Assange δεν του επέτρεψε να παραστεί στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του Christophe Marchand είχε τονίσει  ότι η κατάσταση της σωματικής και ψυχολογικής του υγείας ήταν ανησυχητική.

Η απόφαση

Τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία εξετάζουν την αίτηση απέλασης του Ασάνζ από τον Φεβρουάριο του 2020, είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ, ότι εάν ο Ασάνζ δικαζόταν, θα προστατευόταν από την Πρώτη Τροποποίηση όπως και ένας πολίτης των ΗΠΑ. Αυτή είναι η διάταξη που προστατεύει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν ότι ο Ασάνζ μπορούσε να «ζητήσει» τη συνταγματική εγγύηση της ελευθερίας του λόγου, αλλά ότι η εφαρμογή θα ήταν στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου. Οι Βρετανοί δικαστές αποφάσισαν ότι αυτό ήταν ανεπαρκές και δημιουργεί  τον κίνδυνο ο Ασάνζ να υποστεί προκατάληψη λόγω του ότι ήταν Αυστραλός.

Οι δικαστές επέτρεψαν έτσι στον Ασάνζ να αμφισβητήσει την έκδοσή του με το σκεπτικό ότι η απομάκρυνση θα ήταν συμβατή με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεωρείται ως λειτουργικό ισοδύναμο της πρώτης τροποποίησης των Η.Π.Α. και με το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει προκατάληψη  στη δίκη  ή να τιμωρηθεί λόγω της εθνικότητάς του.

Ο Edward Fitzgerald KC, ο οποίος εκπροσωπεί τον Assange, είπε ότι τα προβλήματα γύρω από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ είναι «πολλαπλά» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικό δικαστήριο να αποφανθεί ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks, ως ξένος, δεν δικαιούται δικαιώματα πρώτης τροποποίησης. Η διαβεβαίωση δεν ήταν ότι ο Assange μπορούσε να «στηριχτεί» στα δικαιώματα της πρώτης τροποποίησης, αλλά «απλώς ότι μπορεί να τα επιδιώξει», είπε.

Ωστόσο όπως σημειώνει το IFJ “υπάρχουν αρκετές ενδείξεις” από τις ΗΠΑ ότι η υπόθεση μπορεί να αποσυρθεί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ που επισύρουν συνολικά 175 χρόνια φυλακής και προκύπτουν από τη διαρροή και τη δημοσίευση των αρχείων καταγραφής του πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ το 2010. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες ασκούνται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Η IFJ, η οποία παρακολουθούσε τις ακροάσεις από την αρχή, και έχει προειδοποιήσει ότι η επιτυχής δίωξη θα ποινικοποιούσε ουσιαστικά την ίδια τη δημοσιογραφία και  συνήθεις δημοσιογραφικές πράξεις όπως την αναζήτηση πηγών για παράνομες ενέργειες, τη βοήθεια μιας πηγής στη συγκέντρωση στοιχείων και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

“Απελευθέρωση ΤΩΡΑ”

Στο Παρίσι, στη Μασαλία, Αζαξιό και σε ακόμη δέκα πόλεις σε όλη τη Γαλλία σήμερα έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Assange. Όπως σημειώνεται στο κάλεσμα “Εάν και η απειλή έκδοσης υποχώρησε προσωρινά, ο Julian Assange παραμένει στη φυλακή και η έκβαση της υπόθεσης παραμένει εντελώς αβέβαιη. Πρέπει λοιπόν να ενημερώσουμε και να κινητοποιηθούμε ακούραστα, ώστε να αυξηθεί η συνειδητοποίηση της σημασίας αυτής της αιτίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επηρεάσουμε και θα συμβάλουμε στον τερματισμό της δίωξης που υπέστη ο Αυστραλός δημοσιογράφος. Ας μαζευτούμε λοιπόν για να απαιτήσουμε την αγνή και απλή απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ”.

Μοιραστείτε το άρθρο