Δράσεις για τη δίκη των 9 της Πύλου, Συνέντευξη Τύπου και μικροφωνική συγκέντρωση

Τρίτη 14/5 στις 18:00 στην πλατεία Συντάγματος

Πέμπτη 16/5 στις 12:00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη Τύπου των συνηγόρων υπεράσπισης των 9 επιζώντων ναυαγών της Πύλου


21 Μαΐου – Δίκη των 9 της Πύλου – Καμία συγκάλυψη για το μεγαλύτερο κρατικό ρατσιστικό έγκλημα

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δολοφονία 600 και πλέον μεταναστ(ρι)ών από το ελληνικό Λιμενικό στην Πύλο, θα ξεκινήσει η δίκη των 9 Αιγυπτίων μεταναστών που είναι προφυλακισμένοι από την ημέρα του ναυαγίου, με κατηγορίες για παράνομη διακίνηση και πρόκληση ναυαγίου. Επειδή είναι η πρώτη δίκη που σχετίζεται με το κρατικό έγκλημα της Πύλου, η δίκη των 9 αποτελεί μια κομβική στιγμή για το κίνημα που απαιτεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς και τερματισμό των δολοφονικών πρακτικών επαναπροώθησης και συνοριακής βίας.

Σε αυτή τη δίκη το ελληνικό κράτος θα εμφανιστεί ως κατήγορος 9 ανθρώπων που είναι οι ίδιοι θύματα του. Με αυτήν την αντιστροφή των ρόλων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της επιχείρησης συγκάλυψης της ευθύνης του λιμενικού που άρχισε αμέσως μετά την πρόκληση του ναυαγίου. Στη φάση αυτή δρομολογείται η θυσία και άλλων ανθρώπων, πέρα από τους πάνω από 600 που χάθηκαν άδικα και βασανιστικά την 14η Ιουνίου 2023. Οι 9 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταδικαστούν σε ισόβια για να ξεπλυθούν οι δολοφόνοι του ελληνικού κράτους και της ΕΕ και για να διαφυλαχτεί η συνέχιση και επέκταση των δολοφονικών πολιτικών συνοριακής βίας και αποτροπής της μετανάστευσης, παρά το λουτρό αίματος.

Η μέθοδος της αντιστροφής της πραγματικότητας στηρίζεται στη χρήση της νομοθεσίας σχετικά με τη διακίνηση μεταναστών που έχει μετατραπεί σε όπλο κατά των ίδιων των μεταναστ(ρι)ών αλλά και κατά της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διαρκώς αυστηροποιούμενη σε όλη την Ευρώπη, έχει ως σκοπό όχι να τιμωρήσει μια πράξη, αλλά να επιβάλει ακραίες ποινές φυλάκισης σε κάποιους ώστε να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει κάποιους άλλους από το να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν. Γι’ αυτό στην Ελλάδα πάνω από 2100 άτομα βρίσκονται φυλακισμένα, καθώς από κάθε βάρκα ή ομάδα μεταναστ(ρι)ών που εντοπίζεται από το λιμενικό και την αστυνομία συλλαμβάνονται 2-3 ως “διακινητές”, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες για διακίνηση να αποτελούν την 2η μεγαλύτερη και διαρκώς αυξανόμενη κατηγορία κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές.

Την ίδια στιγμή, οι κατηγορίες για διακίνηση είναι ένα όπλο για την ηθική απαξίωση, τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση των ανθρώπων της αλληλεγγύης. Είναι συστηματικές και ενορχηστρωμένες οι καμπάνιες δυσφήμισης ανθρώπων της αλληλεγγύης ως διακινητών και σε αυτές συνενώνονται και συνεργάζονται αρμονικά ακροδεξιά τρολ, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η δυσφήμηση περιλαμβάνει πάντα και την απειλή ποινικοποίησης: των διώξεων σκοπιμότητας και της ακόλουθης πολυετούς δικαστικής ομηρείας και, οπωσδήποτε, της “νόμιμης” ή “παράνομης” παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι 9 της Πύλου κατηγορούνται με κατασκευασμένες copy-paste καταθέσεις που πάρθηκαν από άλλους ναυαγούς σε συνθήκες κράτησης και υπό τεράστια ψυχολογική πίεση αμέσως μετά το ναυάγιο, ώστε να εξυπηρετήσουν την αφήγηση του ελληνικού κράτους που μεταθέτει της ευθύνη πρόκλησης του ναυαγίου σε “καθάρματα διακινητές”. Παρότι η αφήγηση αυτή έχει διαψευστεί ακόμη και από τους πιο κοντινούς συμμάχους της κυβέρνησης όπως η Frontex, η επιχείρηση συγκάλυψης θα συνεχιστεί, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όσο το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε πίεση.

Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Για τους 9 της Πύλου, στη δίκη αυτή κρίνεται η ζωή και το μέλλον τους. Στη δίκη αυτή όμως κρινόμαστε κι όλες-οι-α εμείς. Δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια και ο πυρήνας της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ικανότητας μας να σταθούμε πραγματικά πλάι σε όσους έχουν βρεθεί με τον πιο σκληρό τρόπο αντιμέτωποι με την κρατική μηχανή.

Λευτεριά στους 9 της Πύλου!

Όχι σε νέες θυσίες ανθρώπων για τη συγκάλυψη του εγκλήματος του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να δώσουμε τέλος στις δολοφονικές πρακτικές των επαναπροωθήσεων και της βίας στα σύνορα.

Ελευθερία Μετακίνησης, Δικαίωμα Παραμονής

Όλοι/όλες/όλα την Τρίτη 14/05 στις 6μμ στο Σύνταγμα!

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία


Η ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα επιζώντων ναυαγών της Πύλου καλεί σε Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 3ος όροφος).

Η δίκη των εννέα Αιγυπτίων επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου έχει οριστεί για τις 21 Μαΐου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν, με ανεπαρκή στοιχεία, ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το ναυάγιο. Κάποιοι εξ αυτών οδηγήθηκαν στις λιμενικές αρχές, κατευθείαν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν. Η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη έκλεισε οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να εξεταστούν διεξοδικά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου. Όλα τα σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης προς την κατεύθυνση αυτή απορρίφθηκαν.

Η υπόθεση, έτσι, ακολούθησε ως τώρα την πεπατημένη της συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, με μια fast track διαδικασία.

Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 14 Ιουνίου 2023 μέχρι τώρα – τόσο από τους ίδιους τους επιζώντες που περιγράφουν σαφώς τη ρυμούλκηση και την εξ’ αυτής ανατροπή του αλιευτικού, όσο και από διεθνείς δημοσιογραφικές έρευνες – καταδεικνύουν ως υπεύθυνο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τον Frontex, καθώς και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν και παρακολουθούσαν την κατάσταση κινδύνου του πλοίου για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης όπως επέβαλαν οι συνθήκες. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν ξεκίνησαν μια επιχείρηση παράνομης απομάκρυνσης κατά τη συνήθη πρακτική τους.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ποινικοποίησης μεταναστών, φερόμενων ως «διακινητών», απειλούνται με πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις σε περίπτωση καταδίκης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν οι δικηγόροι υπεράσπισης: Βίκυ Αγγελίδου, Αλέξης Γεωργούλης, Έφη Δούση, Χρυσάνθη Καούνη, Ευγενία Κουνιάκη, Νατάσα Νταϊλιάνη, Σπύρος Πανταζής, Δημήτρης Χούλης.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών).

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από το OmniaTV

Μοιραστείτε το άρθρο