Φοιτητές του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης ξεκινούν καταυλισμούς διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα

Φοιτητές στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης δημιούργησαν καταυλισμούς με σκηνές υπέρ της Παλαιστίνης  νωρίς τη Δευτέρα για να απαιτήσουν από τα ιδρύματα να καταδικάσουν  τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και να τερματίσουν κάθε πιθανή συνενοχή στην καταστροφική σύγκρουση των επτά μηνών.

Περίπου εκατό φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το King’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου έστησαν σκηνές και ζήτησαν από το ίδρυμα να δεσμευτεί για αποεπένδυση από εταιρείες που εμπλέκονται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Μαζί τους συμμετείχαν πολλά μέλη του προσωπικού στα κολέγια του πανεπιστημίου.

Σε συντονισμό με τους διοργανωτές στο Κέιμπριτζ, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έστησαν σκηνές έξω από το Μουσείο Pitt Rivers, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι περιέχει έναν ανησυχητικό θησαυρό από αντικείμενα που είχαν κλαπεί από αποικισμένους λαούς σε όλο τον κόσμο.

Το Cambridge for Palestine δημοσίευσε ένα βίντεο στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, με δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να βαδίζουν στο διάσημο γρασίδι με σκηνές, προμήθειες και υπνόσακους, λέγοντας ότι αρνούνται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια ενώ το πανεπιστήμιο «υποστηρίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα».

Tο Trinity, το πλουσιότερο κολέγιο του Κέμπριτζ, όπως ανέφερε νωρίτερα φέτος είχε επενδύσει 61.735 £ (78.089 $) στη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ, την Elbit Systems, η οποία  παράγει  το 85 τοις εκατό των drones και του χερσαίου εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Η ομάδα Εβραίοι του Κέιμπριτζ για την Παλαιστίνη σε επίσημη δήλωση προς τον Τύπο, τόνιζαν πως: «Αρνούμαστε να καθόμαστε ενώ το πανεπιστήμιό μας είναι συνένοχο και επωφελείται από τη γενοκτονία των Παλαιστινίων».

Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους εξέδωσε  νομική ειδοποίηση  προς το Trinity προειδοποιώντας ότι οι επενδύσεις της θα μπορούσαν να το καταστήσουν δυνητικά συνένοχο στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

Στην Οξφόρδη, οι διαδηλωτές φοιτητές ανάρτησαν έναν πίνακα με έξι αιτήματα προς τους διευθυντές των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να «μποϊκοτάρουν την ισραηλινή γενοκτονία, το απαρτχάιντ και την κατοχή», να «αποκαλύψουν όλα τα οικονομικά», «να σταματήσουν οι τράπεζες με την Barclays», να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας. εκπαιδευτικό σύστημα και «αποχώρηση από την ισραηλινή γενοκτονία, το απαρτχάιντ και την κατοχή».

«Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού που να είναι πιο συνένοχο στη βία, την απομάκρυνση και την οικοδόμηση καταστροφικών αποικιακών αυτοκρατοριών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης», προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του UCL, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου του Warwick, ξεκίνησαν καταυλισμούς για να απαιτήσουν αποεπένδυση από το Ισραήλ.

Οι καταυλισμοί έρχονται μετά από βίαιες καταστολές της αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, εκατοντάδες αστυνομικοί εισήλθαν σε έναν καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, και συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές, μέρες μετά την επίθεση στον χώρο διαδηλώσεων από υποστηρικτές του Ισραήλ. Την περασμένη Τρίτη, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε δεκάδες φοιτητές εγκλωβισμένους σε ένα ακαδημαϊκό κτήριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και διέλυσε  έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Στην τελετή αποφοίτησης στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, απόφοιτοι του πανεπιστημίου χρησιμοποιούν τη στιγμή της αποφοίτησής τους για να τραβήξουν την προσοχή και να επιβεβαιώσουν την αλληλεγγύη τους με την Παλαιστίνη
Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελετής με παλαιστινιακές σημαίες.

«Αποκαλύψτε, αποεπενδείστε, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε».

Μοιραστείτε το άρθρο