Αλληλεγγύη στη Ρόζα Νέρα από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Ο λόφος Καστέλι ανήκει στην κοινωνία

Αλληλεγγύη στη Ρόζα Νέρα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Ο ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, (καταστρατηγώντας κάθε πολεοδομική ρύθμιση και αρχαιολογικό νόμο), νοικιάζει στη σκιώδη πολυεθνική Belvedere τον λόφο Καστέλι και τα ιστορικά του κτίρια (στοιχεία της περιουσίας του δημόσιου πανεπιστημίου), για να τα κάνει ξενοδοχεία. Η διαδικασία της εκχώρησης από το Πολυτεχνείο στα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, με τη συνεργασία του υπουργείου (εμπορευματικού) πολιτισμού, έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2017, ενώ συναντά τεράστια εμπόδια στην κοινωνική κατακραυγή και στην αντίσταση πολιτών, φορέων, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, ακόμη και του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου.

Τα λεφτά όμως είναι πολλά. Τα λεφτά, αυτή είναι μόνη αξία που αναγνωρίζει η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, αντί, ως θεσμός παιδείας, κριτικής σκέψης και διαλόγου, στο πλευρό της κοινωνίας, να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των δημόσιων, κοινών αγαθών.

Την πραγματική αξία του τόπου αυτού στα Χανιά κατανοούν και διαφυλάττουν, εδώ και δύο δεκαετίες οι άνθρωποι και οι αγώνες της Ρόζα Νέρα. Οι αυτοοργανωμένες δομές στον λόφο είναι ένα παράδειγμα με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, για την κοινωνικότητα, το υψηλό πολιτισμικό  ήθος, τους κοινωνικούς και τους εργατικούς αγώνες, για τους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον πόλεμο.

Μαζί με ολόκληρη την κοινωνία των Χανίων, μαζί με πάμπολλους φορείς, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και αλληλέγγυους ανθρώπους, στεκόμαστε δίπλα στη Ρόζα Νέρα και τις ομάδες που δρουν στην κατειλημμένη πρώην πρυτανεία, στεκόμαστε απέναντι σε εταιρεία, πρυτανεία και υπουργείο ξενοδοχοποίησης. Για το καλό όλης της κοινωνίας, κτίρια, λόφος και πλατεία να ξαναγίνουν κοινός αυτοοργανωμένος χώρος. Η ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ.

Μοιραστείτε το άρθρο