Αλληλεγγύη στους 5 διωκόμενους-ες αντιφασίστες-ριες, Πέμπτη 18/4 στις 9:00 στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων

21 Φλεβάρη 2017, η πόλη ήταν από νωρίς προετοιμασμένη για την καθιερωμένη παρέλαση ή αλλιώς το καθιερωμένο εθνικιστικό πανηγύρι και φρουρούμενη από κάθε λογής μπάτσο σε κάθε σημείο του κέντρου, μη τυχόν και διαταραχθεί η ομαλότητα των εκδηλώσεων των “ελευθέριων”. Όλα αυτά φυσικά πάνε παρέα με την παρουσία σημαίνοντων εκπροσώπων του κράτους, όπως βουλευτές του τότε κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Περιφεριάρχη Α. Καχριμάνη. Το παρών επέλεξε μέσα σε όλο αυτό το ευχάριστο κλίμα να δώσει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Παππάς, προσπαθώντας να πάρει χώρο στην πόλη, τη μόνη μέρα βέβαια που γνώριζε πως θα είναι καλά προστατευμένος και φυσικά όχι απρόσκλητος, αλλά με πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και την ανοχή όλων των υπολοίπων που απάρτιζαν το δημοκρατικό τόξο. Μια ανοχή που σήμαινε και ξεκάθαρη αποδοχή των φασιστών από τους διοργανωτές και συμφιλίωση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, υπό την ομπρέλα μιας εθνικής ενότητας, που τίποτε δε χωρίζει απέναντι στον “εξωτερικό εχθρό”. Έλα όμως που υπήρξαν κάποιοι και κάποιες αντιφασίστες και αντιφασίστριες που δεν έχαψαν το παραμύθι της εθνικής ενότητας και βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο δρόμο, παρά τον αποκλεισμό του κέντρου από τους μπάτσους, να δηλώσουν πως καμία παρουσία φασιστών στην πόλη δε θα είναι ανεκτή.

Η αστυνομία προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή του πανηγυριού, απέδειξε για ακόμη μια φορά την άριστη συνεργασία της αλλά και την αγάπη που τρέφει για τους φασίστες, επιτιθέμενη άγρια στη διαδήλωση, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό των συγκεντρωμένων, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά και τη σύλληψη συνολικά τεσσάρων διαδηλωτών/-ριών. Η καταστολή όμως δεν έμεινε εκεί, μια και κάποιους μήνες αργότερα πρόσθεσαν έναν σύντροφο ακόμη στο κατηγορητήριο, με τη κατηγορία του “ενορχηστρωτή”, χωρίς να έχει συλληφθεί εκείνη τη μέρα. Φτάνοντας στο σήμερα, την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το εφετείο της υπόθεσης, μετά τη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση ενάντια των συλληφθέντων/-σων.

Η αλληλεγγύη μας όσο και η φυσική παρουσία μας έξω από τα δικαστήρια είναι απαραίτητη. Και τώρα όπως και το 2017 οφείλουμε να διαμορφώνουμε τις συνθήκες και να μην επιτρέψουμε να ξεμυτίσουν φασίστες. Πολλοί και πολλές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο κράτος, πως θα είναι εκείνο που θα εμποδίσει τη δράση των φασιστών μέσα από καταδίκες και φυλακίσεις. Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, μετά από καραντίνες και καταστολή, και ενώ συνεχίζουμε με την ακραία φτωχοποίηση, την περεταίρω υποβάθμιση των ζωών μας και τις κρατικές δολοφονίες να ακολουθούν η μία την άλλη, οι φασιστικές και ακροδεξιές ιδέες θα αναθερμαίνονται για να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά μας προβλήματα και τους πραγματικούς μας εχθρούς. Η ιστορία έχει δείξει άλλωστε πολύ καλά πως οι φασίστες ήταν και θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους και των αφεντικών, που θα το χρησιμοποιούν όποτε το χρειαστούν για να επιτεθούν στη τάξη μας. Η ουσία είναι η κοινωνία και δη η εργατική τάξη να έχει τα αντανακλαστικά να αποτρέψει την άνοδο των φασιστών και να μην δηλητηριάζεται από ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ιδέες που επί χρόνια καλλιεργούνται για να τη διαιρέσουν.

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η ταχύτατη άνοδος της ακροδεξιάς το τελευταίο διάστημα παρά την αναδιοργάνωση που υπήρξε μετά τη σταδιακή πτώση της χρυσής αυγής. Πέρα από παλιούς ψηφοφόρους της στα μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς (βλ. Σπαρτιάτες, Νίκη και ελληνική λύση) τάχθηκαν και “απογοητευμένοι” ψηφοφόροι της Ν.Δ. Τα κόμματα αυτά επιχειρούν πέρα από τη παρουσία τους στο κοινοβούλιο να επιτύχουν δειλά- δειλά κοινωνική επιρροή. Όλο και πληθαίνουν σε διάφορες πόλεις οι προσπάθειες να κάνουν εκδηλώσεις, να βγουν δημόσια να μιλήσουν “για υποκινούμενους λαθρομετανάστες που βάζουν φωτιές”, για την “υπογεννητικότητα” της χώρας, τη σημασία της “αγίας ελληνικής οικογένειας”, την απαγόρευση των αμβλώσεων και των γάμων ομοφυλόφιλων αλλά και την ανάγκη για ασφάλιση των συνόρων υπό τον “κίνδυνο αφανισμού του έθνους”. Μπορεί οι παραπάνω σε πολλούς και πολλές να φαντάζουν γραφικοί και να σκέφτονται πως δε χρειάζεται να ασχολούμαστε μαζί τους με όλα αυτά που συμβαίνουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι η ανάδυση τους στην επιφάνεια δεν είναι τυχαία. Ήρθαν να προωθήσουν τον ρατσισμό, τον πλήρη έλεγχο των γυναικείων σωμάτων από τρίτους, τη στρατικοποίηση της κοινωνίας και να κάνουν όπως πάντα τη βρώμικη δουλειά του κράτους.

Η μάχη απέναντι στο φασισμό δεν έχει τελειώσει. Η παρουσία μας λοιπόν στη συγκέντρωση της Πέμπτης έξω από τα δικαστήρια είναι σημαντική ως ένα ακόμη πεδίο εναντίωσης στους φασίστες και παραλληλα ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όσους και όσες αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στους φασίστες, όση κρατική καταστολή κι αν δεχτούν.

Απόσυρση όλων των κατηγοριών

Καμιά ανοχή στους φασίστες

Αναρχική ομάδα A Batalha


ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Στις 21 Φλεβάρη 2017, ημέρα απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η δημοτική και περιφερειακή αρχή, η εκκλησία οι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και ο Νίκος Βούτσης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσκάλεσαν ή ανέχτηκαν τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά, στην κατάθεση των στεφάνων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πέρα από το ότι αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματά της, ενώ έχουν βρεθεί στο σπίτι του ναζιστικά σύμβολα αλλά και όπλα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική παρέμβαση ενάντια στην παρουσία του, η οποία χτυπήθηκε άγρια και απρόκλητα από την αστυνομία. Το μένος αυτό, το οποίο αναγνωρίστηκε και από πολύ κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος εκεί, απέδειξε για πολλοστή φορά τη λύσσα των αστυνομικών ενάντια σε οτιδήποτε αντιφασιστικό. Υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και τέσσερις συλλήψεις, εκ των οποίων η μία ενός βαριά τραυματισμένου διαδηλωτή, ο οποίος βρέθηκε στο νοσοκομείο φρουρούμενος χωρίς να του απαγγέλονται κατηγορίες και για αρκετή ώρα δεν είχε την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Στη συνέχεια, στη δικογραφία προστέθηκε και πέμπτος αντιφασίστας.

Αυτές-οι οι 5 αντιφασίστριες-ες, μετά από μία πολυετή δικαστική διαδικασία με σωρεία αναβολών και μετά από μια πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για πολλές, κατασκευασμένες και ανυπόστατες κατηγορίες, βρίσκονται την Πέμπτη 18 Απριλίου ενώπιον του Εφετείου.

Η Αλιμούρα, ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος που δρα στα Γιάννενα, είναι εκ φύσεως αντίθετη σε οποιαδήποτε φασιστική συμπεριφορά, είτε αυτή προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, είτε από την αστυνομία, είτε και από οπουδήποτε αλλού.

Κάθε υγιώς σκεπτόμενος και ελεύθερος πολίτης είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να ανέχεται την παρουσία φασιστών στην πόλη των Ιωαννίνων, μία πόλη με έντονη αντιφασιστική ιστορία, η οποία μάλιστα έχει βιώσει στο πετσί της τα εγκλήματα των ναζί κατά το παρελθόν (βλ. Λιγγιάδες, εβραϊκή κοινότητα κ.λ.π)· ένα παρελθόν το οποίο δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιστρέψει. Και στην πρόσφατη ιστορία, όμως δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής (π.χ. ρατσιστικά πογκρόμ, δολοφονία Σεχζάτ Λουκμάν, Παύλου Φύσσα κ.λ.π).

Η δίκη των 5 αντιφασιστ(ρι)ών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου είναι μια δίκη που αφορά όλη την κοινωνία. Είναι ένας ακόμη αγώνας που δίνουμε ενάντια στο φασισμό· ένας αγώνας για αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία. Ένας αγώνας όπου ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά και όλοι-ες μαζί οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

-ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 ΣΤΙΣ 9π.μ.

Ελεύθερος Κοινωνκός Χώρος Αλιμούρα

Αραβαντινού 6 (εντός της στοάς)


Εφετείο για τα γεγονότα της 21 Φλεβάρη 2017: Πέμπτη 18/4 στις 9πμ στο δικαστικό μέγαρο

Αλληλεγγύη στους/ις 5 διωκόμενους/ες αντιφασίστες

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

κατάληψη στέγης Acta et Verba/Κουρεμένου 5


ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΗ

με αφορμή την δικαστική υπόθεση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Γιάννενα την 21ης Φλεβάρη του 2017.

Την ημέρα αυτή, της  21ης  Φλεβάρη, γιορτάζεται με περίσσεια υπερηφάνεια, η “απελευθέρωση” της πόλης από τους Οθωμανούς.

Ημέρα “εθνικής ανάτασης”, για την πόλη και τους κάτοικους της.

Ημέρα, όπου κρατική και θρησκευτική εξουσία είναι εκεί, για να μας υπενθυμίσει ότι η εξουσία απλώς, άλλαξε χέρια.

Και η απελευθέρωση δεν ήρθε ποτέ.

Και έμεινε η μέρα αυτή, να ενισχύει και να διαιωνίζει και λίγο ακόμα και κάθε φορά παραπάνω, το μίσος και τον αποπροσανατολισμό.

Ταΐζοντας έθνος και σπέρνοντας μίσος, φτιάχνοντας αόρατους εχθρούς.

Την Τρίτη αυτή, λοιπόν, του κάπως μακρινού πια ’17,

οι εκλεγμένοι, δημοκρατικά κατά τ΄ άλλα άρχοντες της “μικρής μας πόλης”, αποφάσισαν να γιορτάσουν , όλα αυτά τα παράλογα που, μαζεμένα σε μια λέξη αρθρώνουν και ονομάζουν ”εθνική συνείδηση”,.

Και αποφάσισαν, να καλέσουν τους,  πάντα φίλους τους – εκλεγμένοι και αυτοί, κατ’ εκείνων των καιρών – στην τοπική γιορτή τους.

Γνωστούς ευρέως, με το όνομα ”Χρυσή Αυγή”.

Αυτούς και όλα όσα αντιπροσωπεύουν, κάλεσαν επίσημα οι άρχοντες,

να παραβρεθούν δημόσια στην πόλη των Ιωαννίνων, ανάμεσα και πλάι, στο δημοκρατικό και αντιφασιστικό τόξο της εποχής.

Τότε, λοιπόν, σαν φυσική απόρροια/ αντίδραση σε μια ήδη προαποφασισμένη και τετελεσμένη πράξη.

Υπήρξε ένα κάλεσμα, μια συγκέντρωση, μια μορφή αντίδρασης στην επικίνδυνη φαρσοκωμωδία, που έμελλε να διαδραματιστεί, εκείνη την Τρίτη.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση που λάμβανε χώρα στο κέντρο της πόλης, δέχτηκε άγρια καταστολή, από σύσσωμες τις δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας.

Αποτέλεσμα αυτής της συγκέντρωσης ήταν 4 συλλήψεις και μια 5 δίωξη που ήρθε τις επόμενες μέρες σε ένα ακόμη άτομο το οποίο δεν συνελήφθη στο σημείο αλλά μπάτσοι και εισαγγελείς τον συμπεριέλαβαν στην δικογραφία.

Η πρωτόδικη διαδικασία ολοκληρώθηκε, μετά το πέρας των χρόνων και των πολλών αναβολών, πέρσι την άνοιξη, του ’23.

Αποτέλεσμα της οποίας να καταδικαστούμε, οι 4 σε 3 χρόνια με αναστολή και 200 ευρώ χρηματική ποινή για το αδίκημα της οπλοφορίας/οπλοχρησίας. Και η μία από μας καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνο με αναστολή, λόγω του ελαφρυντικού της μεταεφηβικής ηλικίας. Με επίσης το μπόνους των 200 έξτρα ευρώ.

Και το αποτέλεσμα της αλληλουχίας αυτών των γεγονότων μας φέρνει σήμερα εδώ.

Βίντεο σχετικό με την υπόθεση:

https://www.facebook.com/share/v/t1tGM952aP9VhzzQ/

Μοιραστείτε το άρθρο