Πανελλαδική διαδικασία για το φοιτητικό κίνημα και τη διαμόρφωση εκλογικού κατεβάσματος, 12-13/4 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΟΣ

Οι τελευταίοι μήνες χρωματίστηκαν από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο που αποτέλεσε αιτία πολέμου για τους φοιτητές! Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να χτυπήσει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με πρωτοφανή τρόπο, πατώντας πάνω στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη «απελευθέρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Από τις αρχές του Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, με ένα τεράστιο κύμα συνελεύσεων, καταλήψεων διαρκείας και διαδηλώσεων πανελλαδικά. Η πανελλαδικότητα, η μαζικότητα και η διάρκεια τους, η κοινή δράση όλων των μερίδων της πανεπιστημιακής κοινότητας κατάφεραν να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε τόσο να καθυστερήσουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου όσο και να στρέψουμε στο πλευρό του αγώνα μας όλη τηνκοινωνία. Εν τέλει η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νομοσχέδιο στην Βουλή μόνη, τη στιγμή που το Σύνταγμα ήταν πλημμυρισμένο από χιλιάδες επί χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών κι εργαζομένων, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι παρά τις κατασταλτικές επιθέσεις δεν υποχώρησαν. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να αλλάξει καθοριστικά τον δημόσιο διάλογο στρέφοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προκαλώντας φθορά και απομονώνοντας πλήρως την κυβέρνηση. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ενεπλάκησαν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, υιοθέτησαν ριζοσπαστικές πρακτικές, με τις καταλήψεις και τις δυναμικές πορείες, γεγονός που αφήνει σημαντικές παρακαταθήκες για το επόμενο διάστημα. Ανοίγεται έτσι ένα νέο, ευνοϊκότερο, πεδίο για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ανατροπή του νόμου, για την συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, για την οικοδόμηση μαζικών κινημάτων που θα σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Υπέρ της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης αλλά και του ελεύθερου πανεπιστημίου, απέναντι στις επιδιώξεις αποστείρωσης του.

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ από την πρώτη στιγμή, περιγράψαμε μια ριζοσπαστική πρόταση στους Συλλόγους, με κυλιόμενες πολυήμερες καταλήψεις και μαχητικές διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων πανελλαδικά, πετυχαίνοντας να δημιουργηθεί παντού αγωνιστικό κλίμα με κέντρο την αντιπαράθεση με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», κάτι που συμπυκνώθηκε στις μεγαλειώδεις πανελλαδικές πορείες που βούλιαξαν την Αθήνα. Παράλληλα, εισάγαμε την πολιτική λογική της ενότητας των αγωνιστικών δυνάμεων στη βάση του μετώπου των ιδιωτικών «πανεπιστημίων», κόντρα σε διασπαστικές πρακτικές. Η πολιτική μας επιλογή να ασκήσουμε πίεση προκειμένου να επιτευχθεί η ενιαία κατεύθυνση των δυνάμεων εντός του κινήματος, κατάφερε σε μία κρίσιμη στιγμή αφενός τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινηματικές διεργασίες, αφετέρου τη συνέχιση αυτών για δύο μήνες. Καταφέραμε, έτσι, να κατοχυρώσουμε τα κοινά πλαίσια αλλά και την ενιαία έκφραση και σχεδιασμό των Φοιτητικών Συλλόγων, τόσο στο δρόμο, όσο και στα Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων. Με την κατεύθυνση των πενθήμερων κυλιόμενων καταλήψεων αλλά και των αλλεπάλληλων μαχητικών κινητοποιήσεων.

Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει σε αγωνιστική τροχιά. Ο αγώνας μας συνεχίζει μέχρι αυτός ο εκτρωματικός και αντισυνταγματικός νόμος να ανατραπεί. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του βάζοντας εμπόδιο στην οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικού «πανεπιστημίου», στην οποιαδήποτε προσπάθεια περεταίρω καταστρατήγησης του άρθρου 16. Η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να πάρει την «ρεβάνς» από το φοιτητικό κίνημα, να σπείρει την τρομοκρατία και να προχωρήσει στην «αποστείρωση» των πανεπιστημίων. Αυτό αποκρυσταλλώνεται στις 49 συλλήψεις στο ΑΠΘ, τις πειθαρχικές διώξεις στην Πάτρα, στις πιέσεις προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή πειθαρχικών διαγραφών απέναντι στους φοιτητές που συμμετείχαν στις καταλήψεις και στις κινηματικές δράσεις των συλλόγων και τις συνεχείς απόπειρες αστυνομικής παρουσίας και εισβολών μέσα στις σχολές μας. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο καταλαμβάνουν και αντιδραστικές διοικήσεις, όπως εκείνη του ΕΜΠ, επιχειρώντας να «αποστειρώσουν» τις σχολές μας και να τρομοκρατήσουν το φοιτητικό κίνημα, και με τη μεθόδευση για χαμένες εξεταστικές σε μία σειρά από ιδρύματα. Μέσα από τους αγώνες μας πολλές φορές έχουμε μπλοκάρει τακυβερνητικά σχέδια, κόντρα στον αυταρχισμό.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν συνέχεια του φοιτητικού κινήματος και των αγώνωντης νεολαίας απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική για διάλυσητης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Το κεντρικό ερώτημα των φετινών εκλογών είναι το αν οι φοιτητές λένε ναι ή όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Ο μεγαλειώδης αγώνας τουφοιτητικού κινήματος πρέπει να αποτυπωθεί και στην κάλπη των εκλογών, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εκφραστές της μέσα στις σχολές. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έδωσαν τη μάχη απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να εκφραστούν ενιαία από τις αγωνιστικές δυνάμεις που προέτασσαν την κατεύθυνση της ενότητας και της ρήξης με την κυβέρνηση. Τώρα που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στοχοποιούνται, είναι η ώρα να τους ενισχύσουμε, να αυξήσουμε τη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, να δώσουμε και αυτή τη μάχη ενωτικά, ώστε ηεπομένη των φοιτητικών εκλογών να τους βρει ενισχυμένους. Η ισχυροποίηση των φοιτητικών συλλόγων είναι αναγκαία για τις κρίσιμες μάχες που βρίσκονται μπροστά μας. Μέσω αυτών θα αντιπαρατεθούμε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις διαγραφές και κάθε νέα επίθεση. Ακόμη, φάνηκε πως η δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς μες στα πανεπιστήμια προκύπτει από το ανοιχτό ξεδίπλωμα των διαφορετικών προσεγγίσεων, την ειλικρινή διαπάλη σε μαζικά αμφιθέατρα και την προσπάθεια σύνθεσης σε κατεύθυνση προωθητική για το ίδιο το κίνημα και τους συλλόγους. Αυτή την εμπειρία φέρουν και τα κοινά αγωνιστικά πλαίσια των προηγούμενων μηνών και με αυτή τη μεθοδολογία θέλουμε να κινηθούμε και τώρα, ενάντια στον κατακερματισμό.

Σε αυτή τη βάση θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και εφικτό ένα νέο, ευρύ ενωτικό κατέβασμα όλων των δυνάμεων που ακολουθούσαν την παραπάνω κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας την ενότητα εντός των Συλλόγων, ακόμη πιο διευρυμένα. Που θα προτάσσει τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, την αντιπαράθεση με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση των Συλλόγων, κόντρα σε όσους μας θέλουν αμέτοχους και αδρανείς. Μετά το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, να μαυρίσουμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τον κυβερνητικό εκφραστή μέσα στα πανεπιστήμια, που υποστηρίζει τα σχέδια διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου και της προοπτικής των φοιτητών. Σε ακόμη περισσότερες σχολές οι φοιτητές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, κόντρα στη ΔΑΠ και όσους σαμποτάρουν τους αγώνες μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ καλούμε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις που κινηθήκαμε από κοινού το προηγούμενο διάστημα σε πανελλαδική διαδικασία στις 12-13 Απρίλη, για να συζητήσουμε για το φοιτητικό κίνημα και να διαμορφώσουμε ένα ενωτικό εκλογικό κατέβασμα, την Παρασκευή 12/4 στη 13:00 στο Γεωπονικό (αμφιθέατρο Κουτσομητόπουλου). 

ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ

https://www.facebook.com/events/1893025254456453/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A3482774401940401%7D%7D]%22%7D

Μοιραστείτε το άρθρο