Τρομοκρατικό μακελειό στη Μόσχα, με δεκάδες νεκρούς

Ένοπλοι εισέβαλαν σε εμπορικό κέντρο στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως (κυρίως) σε συγκεντρωμένους σε συναυλιακό χώρο κατά τη διάρκεια μιας ροκ συναυλίας στο Crocus City Hall, του ροκ συγκροτήματος “Picnic”.

Οι ρωσικές αρχές αναφέρονται σε 40 νεκρούς, αλλά ρωσικά ΜΜΕ σε 62 νεκρούς και περισσότερους από 145 τραυματίες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) μέχρι τις 2.00 ώρα. Για τους δράστες οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα, ενώ δυτικά ΜΜΕ  επικαλούνται ιστοσελίδα σχετιζόμενη με το Ισλαμικό Κράτος η οποία αναφέρει ότι το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης

Τα ρωσικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο Crocus City  το βράδυ της Παρασκευής. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από το κτίριο στο προάστιο Krasnogorsk.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti που βρέθηκε στο σημείο είπε ότι οι ένοπλοι άνοιξαν με αυτόματα πυρ και πέταξαν χειροβομβίδα ή εμπρηστική βόμβα. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στην αίθουσα συναυλιών.

Μέχρι αυτή την ώρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια δήλωση και σύμφωνα με τον εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ ενημερώνεται συνεχώς  για την κατάσταση. «Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδες έγκλημα», ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη ρωσική πρωτεύουσα..

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι εικόνες των πυροβολισμών στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν «φρικτές και απλά δύσκολο να τις δεις».

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πυροβολισμό στο κανάλι του στο Telegram. «Σχετικά με τα γεγονότα στην πόλη Crocus στα ρωσικά προάστια, όπου σημειώθηκαν ορισμένα γεγονότα σήμερα, κάποιοι πυροβολισμοί, κάποιες τρομοκρατικές ενέργειες από αγνώστους, ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», είπε.

Μοιραστείτε το άρθρο