Αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης – οι μικροπωλητές δέχονται καταστολή στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν

Συνεχείς είναι οι επεμβάσεις της αστυνομίας με ξυλοδαρμούς και κατασχέσεις προϊόντων όπως καταγγέλουν μικροπωλητές στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης. Ο Δήμος και η αστυνομία προχωρούν σε επιχειρήσεις καταστέλλοντας βιαίως τους μικροπωλητές οι οποίοι ζητούν το δικαίωμά τους στην επιβίωση.

Σε μία προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, πέρα από την τυπολατρία που επικαλούνται κρατικοί – δημοτικοί μηχανισμοί και η επίσημη λαϊκή αγορά, η αυτοσχέδια λαϊκή αποτελείται από μικροπωλητές που προσπαθούν, διαθέτοντας ακόμη και προσωπικά αντικείμενα, να βγάλουν ένα πενιχρό μεροκάματο ώστε να επιβιώσουν. Σε εβδομαδιαία βάση δέχονται την αστυνομική καταστολή αλλά και ρατσιστικές συμπεριφορές μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικού κανιβαλισμού. Όπως καταγγέλουν πολλές φορές έχουν χτυπηθεί και έχουν συλληφθεί. Ο Δήμος σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές εξαγγέλλουν ότι προχωρούν σε πάταξη του παρεμπορίου έπειτα από καταγγελίες που δέχονται από επίσημους φορείς των λαϊκών αγορών, αδυνατώντας και αποφεύγοντας να απαντήσουν σε ουσιώδεις ερωτήσεις όπως με ποιον πρακτικό τρόπο θα επιβιώσουν οι μικροπωλητές οι οποίοι τοποθετούνται στο περιθώριο συστηματικά από την πολιτεία. Στον αντίποδα αντί για πραγματικές λύσεις, δέχονται την βάναυση καταστολή.

Σε κοινωνικό επίπεδο το ερώτημα που ανακύπτει συνεχώς αφορά την στοχοποίηση των ασθενέστερων στρωμάτων, ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν και η οργή των επίσημων φορέων των πωλητών, παραγωγών και τμήματος της κοινωνίας στρέφεται εναντίον τους, αντιμετωπίζοντας τους για μία ακόμα φορά ως αποδιοπομπαίους τράγους.

Σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου, νωρίς το πρωί η αστυνομία και πρώτου προλάβει να συγκεντρωθεί αλληλέγγυος κόσμος, η αστυνομία προσήγαγε κάποιους/ες μικροπωλητές. Στο χώρο που πραγματοποιείται η αυτοσχέδια λαϊκή ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και στη συνέχεια έγινε πορεία γειτονιάς με βασικά αιτήματα το δικαίωμα στην επιβίωση και να σταματήσει η καταστολή.

Μοιραστείτε το άρθρο