22/3 – Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη τώρα!

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά και διεκδικούμε -μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες της πόλης- να διαθέσει επιτέλους ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημόσιες βρύσες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού για δωρεάν πόσιμο νερό στους πολίτες.

Εξάλλου, κάτι τέτοιο το προβλέπει νόμος που ισχύει εδώ και 3 χρόνια (Νόμος 4736/2020, άρθρο 4 – Μείωση της κατανάλωσης), ο οποίος –μεταξύ άλλων- ορίζει ότι «από την 1η Ιουλίου 2021, οι Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».

Επίσης, ενώνουμε τη φωνή μας με τα κινήματα νερού όλης της χώρας, που αγωνίζονται για να αποτρέψουν την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του κοινού αγαθού του νερού στις ΔΕΥΑ – Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι αυτήν την ώρα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και παιδιά- στερούνται το ανθρώπινο δικαίωμα και κοινό αγαθό του νερού στη Γάζα: απαιτούμε μαζί με τα κινήματα πολιτών όλου του κόσμου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να επιτραπεί η διέλευση της διεθνούς βοήθειας (νερό, τρόφιμα και φάρμακα) και, βέβαια, λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο