Οι αγώνες απέναντι στα κάτεργα των τηλεφωνικών κέντρων συνεχίζονται – ενημέρωση από τις σημερινές κινητοποιήσεις

Ένας αγώνας διαρκείας με χαρακτηριστικά μαζικότητας και μεγάλης δυναμικής βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό από εργαζόμενους/ες, απολυμένους/ες και σωματεία σε πανελλαδικό επίπεδο, στο χώρο των τηλεφωνικών κέντρων και των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για ένα κλάδο όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι/ες με ελαστικά και εξοντωτικά ωράρια, προσωρινές συμβάσεις, επισφάλεια, μειωμένους μισθούς, απολύσεις, μη καταβολές δεδουλευμένων κ.α. Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία η απάντηση ήταν απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, με τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες να δείχνουν το δρόμο.

Η οργάνωση και η συλλογικοποίηση των αγώνων οδήγησαν στην προκήρυξη απεργιών και κινητοποιήσεων από το σωματείο ΣΕΤΗΠ και άλλα σωματεία. Τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στις 8/2 και στις 19/2, ακολούθησε η σημερινή, Τετάρτη 13/3, 24ωρη απεργία και οι συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας Teleperformance σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Μία εταιρεία κολοσό στον κλάδο που απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους/ες και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα για τις εργοδοτικές πρακτικές και αυθαιρεσίες. Μέσα από τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, συστάθηκε και το νέο επιχειρησιακό σωματείο (ΣΕΤΕΠ) το οποίο μάλιστα δέχθηκε αμέσως τη μήνυση της εταιρείας με ανυπόστατες κατηγορίες. Παρά τις απειλές και τις προσπάθειες εκφοβισμού, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και διεκδικού μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, μείωση του εξαντλητικού ωραρίου, βίζα εργασίας και όχι ειδικού σκοπού για τους/τις εκτός Ε.Ε. εργαζόμενους/ες που κινδυνεύουν με απέλαση σε περίπτωση απόλυσης, σύμφωνα με τον εγκληματικό αντιμεταναστευτικό νόμο. Στο πλευρό των εργαζόμενων, απολυμέων και των σωματείων στέκονται και αλληλέγγυοι είτε ατομικά είτε μέσω των σωμετείων τους ή των συλλογικοτήτων και οργανώσεών τους.

Όσον αφορά τη σημερινή 24ωρη απεργία, στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία της Teleperformance βρέθηκαν από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τις οποίες κάλεσε η εταιρεία, μεταξύ των οποίων ΜΑΤ και ασφαλίτες καθώς και οχήματα της αστυνομίας.

Σε Πειραιά/Αθήνα, είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στις 8:00 και στις 12:00 συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν ταυτόχρονη απεργία στον κλάδο και στη Γαλλία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (φωτογραφίες που μας στάλθηκαν)

ΑΘΗΝΑ


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνεται στα τηλεφωνικά κέντρα, Τετάρτη 13/3 στις 8:00 στα γραφεία της teleperformance στον Πειραιά

Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της teleperformance, Τετάρτη 13/3 στις 7:45

Μοιραστείτε το άρθρο