Δεν πάει άλλο με την διάλυση του Ε.Σ.Υ.! Παίρνουμε την υγεία και την ζωή μας στα χέρια μας!, εκδήλωση την Τετάρτη 13/3 στις 19:00 στην αίθουσα της ΕΔΟΘ

Η τραγική κατάσταση της υγείας πλήττει θανάσιμα τον λαό μας. Ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, εμάς τους συνταξιούχους. Μην ξεχνάμε ότι  πλειοψηφία των 35 χιλιάδων μέχρι τώρα θυμάτων της πανδημίας και της εγκληματικής της διαχείρισης είναι συνταξιούχοι απόμαχοι της εργασίας. Η λεγόμενη ευπαθής ομάδα με «υποκείμενα νοσήματα», που είναι όμως ικανή ταυτόχρονα να δουλεύει μέχρι τα 67! (προς το παρόν…). Ανάμεσα στα θύματα και πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Εμείς οι συνταξιούχοι χρειαζόμαστε λόγω ηλικίας περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας και ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω διεύρυνσης των συνταξιοδοτικών ορίων και επιβάρυνσης των ανθυγιεινών – νοσογόνων παραγόντων (περιβάλλον , διατροφή, στρες, φτώχεια κλπ).

Στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων περιμένουμε ατέλειωτες ώρες για να εξεταστούμε. Για χειρουργείο περιμένουμε μήνες και χρόνια!

Ζούμε με την αγωνία και τον φόβο της ασθένειας, να μη γίνουμε βάρος στα παιδιά μας ή να μην μας χρειαστούν αυτά. Τα φάρμακα είναι πανάκριβα και ακριβαίνουν συνέχεια.  Εξετάσεις περικόπτονται. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που φυτρώνουν  παντού, «δεν βρίσκουν ραντεβού» για τους ασθενείς με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥ! Τα νοσοκομεία σε παράλυση, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ, υλικά, εξοπλισμό. Γιατροί παραιτούνται από την υπερεξάντληση των ατέλειωτων εφημεριών, τις συνεχείς μετακινήσεις από πόλη σε πόλη  και τις άθλιες αποδοχές τους. Πολλοί νέοι γιατροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η πρωτοβάθμια υγεία και η οδοντιατρική περίθαλψη- που θεωρείται πολυτέλεια- ανύπαρκτες. Η ιδιωτική υγεία παραμονεύει να ξεκοκαλίσει συντάξεις, τα «εφάπαξ» και τις όποιες οικονομίες μας απόσταγμα μιας ζωής. Όλο και πληθαίνουν τέτοια περιστατικά όπως μας καταγγέλλουν συνεχώς συνάδελφοι και συναδέλφισσες συνταξιούχοι. Όλοι και όλες προσπαθούμε- σε βάρος της ποιότητας ζωής μας- να «κρατάμε κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης». Κι όλα αυτά ενώ έχουμε υποστεί υπέρογκες κρατήσεις «υπέρ περίθαλψης» σε όλη την διάρκεια του εργάσιμου βίου και τώρα από τις πενιχρές συντάξεις μας. Παρ’ όλη την βαριά φορολογία που ροκανίζει ακόμη και τα αναδρομικά μας, ενώ έπρεπε να μας τα επιστρέφουν με τόκο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μια σειρά νόμους και ρυθμίσεις στοχεύει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Νομιμοποιεί το «φακελάκι», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και των κλινικαρχών, σε βάρος της υγείας όλων μας. Προωθείται με κάθε τρόπο – «νόμιμο» ή μη – η αθρόα είσοδος ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με τα απογευματινά χειρουργεία και τον δυσεύρετο, λεγόμενο προσωπικό γιατρό («θυρωρό» φραγής στα δημόσια νοσοκομεία) μιλάμε πλέον για πλήρη κατάργηση του ΕΣΥ. Ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφήνεται στην τύχη του. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα.

Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών.

Όλοι οι ασθενείς ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στις ιδιωτικές κλινικές.

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό – Όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων κλπ.

· Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας σε δημόσια κέντρα υγείας σε κάθε δήμο στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες και διαγνωστικά εργαστήρια. Για υψηλού επιπέδου πρόληψη, πρωτοβάθμια περίθαλψη, συστηματική και ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού, έρευνα κλπ.

· Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού δημόσιου χρέους.

· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει με το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.

· Δωρεάν φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους /τις συνταξιούχους. Δημόσια και δωρεάν κέντρα αποκατάστασης.

· Δωρεάν δημόσιες δομές και ενίσχυση των οικογενειών για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων που πολλαπλασιάζονται συνεχώς και θησαυρίζουν από τις συντάξεις μας.

· Άμεση απόδοση της σύνταξης, των ταμείων και του εφάπαξ, των κλεμμένων από τις μνημονιακές περικοπές. Πλήρη σύνταξη στα 60 ή 30 χρόνια εργασίας.

· Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Όχι στην ακρίβεια στα βασικά αγαθά τρόφιμα, ενέργεια, στέγη κλπ. όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο τμήμα της σύνταξης μας.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων.

Η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των δράσεών της για το μεγάλο ζήτημα της υγείας διοργανώνει ενημερωτική συζήτηση με εκπροσώπους της μαχόμενης ιατρικής κοινότητας την Τετάρτη 13 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51). 

Ομιλητές θα είναι:  

Αλέξης Μπένος ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Α.Π.Θ. και  

Βασίλης Τσάπας Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Ι.Θ.

Μοιραστείτε το άρθρο