Ισραηλινοί ακτιβιστές στηρίζουν απόφαση συνδικαλιστών να μη φορτώσουν πυρομαχικά για τον πόλεμο του Ισραήλ

Ένας συνασπισμός Ισραηλινών ακτιβιστών και συνδικαλιστών εξέδωσε δήλωση ως απάντηση στη δράση λιμενεργατών συνδικάτων στο Βέλγιο και την Ισπανία που αρνήθηκαν να φορτώσουν τα πλοία με πυρομαχικά με προορισμό το Ισραήλ. Καλούν σωματεία και εργάτες από όλο τον κόσμο να δράσουν με αντίστοιχο τρόπο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία αυτή στη Γάζα.

Όπως σημειώνει ο ισραηλινός ακτιβιστής ειρήνης Adam Keller: “Έχουμε συνηθίσει στις τραγικές ειδήσεις που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, τώρα υπάρχει ένα νέο ρεκόρ όπου νομίζαμε ότι είχαμε ήδη πιάσει πάτο: η είδηση ​​ότι περισσότεροι από εκατό κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά για το μοναδικό έγκλημα ότι πεινούσαν απελπισμένα και προσπαθούσαν να φάνε, προσεγγίζοντας στο φορτηγό που μετέφερε μερικούς από τις πολύ σπάνιες ανθρωπιστικές προμήθειες που φτάνουν στην ερειπωμένη πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν σκοτώθηκαν απευθείας από τα πυρά των στρατιωτών, αλλά ποδοπατήθηκαν στον πανικό της ταραχής. Αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην είναι αλήθεια – εν αναμονή μιας αντικειμενικής έρευνας που πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ, οι ακριβείς συνθήκες δεν μπορούν να διευκρινιστούν. Δεν έχει όμως σχεδόν καμία σημασία. Είναι το Ισραήλ που συνειδητά και σκόπιμα δημιούργησε τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα μεταξύ των κατοίκων της Γάζας. Είτε σκοτώνονται απευθείας από Ισραηλινούς στρατιώτες είτε σκοτώνονται ενώ προσπαθούν να αποκτήσουν την τροφή που τους αρνείται το Ισραήλ – είτε έτσι είτε αλλιώς, το αίμα είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια του Ισραήλ.”

Ο Keller ο οποίος συνυπογράφει αυτή την κοινή δήλωση σημειώνει: “Είχαμε ετοιμάσει το τελικό κείμενο και ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει μόλις έφτασε αυτή η τρομερή είδηση, που φυσικά κάνει το κείμενό μας ακόμα πιο επίκαιρο και επείγον. Αυτή η δήλωση απευθύνεται, καταρχήν, σε όλους στον κόσμο που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στη Γάζα, αλλά ειδικότερα σε οποιονδήποτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα σωματείο, και πιο συγκεκριμένα σε κάθε άτομο που ενδέχεται να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του σωματείου.”

Κοινή δήλωση

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακροχρόνια πολιτική παροχής στο Ισραήλ με τεράστια ποσά στρατιωτικής βοήθειας (η οποία παρεμπιπτόντως παρέχει τεράστια κέρδη στις αμερικανικές βιομηχανίες εξοπλισμών). Αυτό επεκτάθηκε και εντάθηκε πολύ από το ξέσπασμα του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα.

Η συνεχής ροή πυρομαχικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες – και σε μικρότερο βαθμό, από άλλες δυτικές χώρες – είναι απολύτως απαραίτητη για το Ισραήλ για να διατηρήσει τον πόλεμό του. Η βιομηχανία εξοπλισμών του Ισραήλ δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προβλέψει μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών, κατά την οποία το Ισραήλ μέσα σε λίγους μήνες πέταξε πολλές περισσότερες βόμβες σε μια πολύ στενή και υπερπλήρη λωρίδα γης από ό,τι έκαναν οι ίδιες οι ΗΠΑ επί χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η παροχή όπλων στο Ισραήλ δικαιολογούνταν πάντα ως «βοήθεια προς το Ισραήλ να αμυνθεί» και οποιοσδήποτε αντιτάχθηκε σε αυτό κατηγορήθηκε ότι «ήθελε τους Ισραηλινούς να εκτεθούν σε κίνδυνο». Ωστόσο, ο πόλεμος που ξεκίνησε το Ισραήλ – φαινομενικά ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικά φυλάκια στις 7 Οκτωβρίου 2023 – αποκαλύφθηκε γρήγορα ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με οποιουδήποτε είδους «αυτοάμυνα»

Μάλλον, είναι μια ασυγκράτητη οργή, ένα όργιο απρόβλεπτων δολοφονιών και καταστροφών. Κάτω από ένα συνεχές μπαράζ βομβαρδισμών, με τεράστιες βόμβες ενός τόνου – τις οποίες το Ισραήλ προμηθεύεται συνεχώς  – σε σχολεία, πανεπιστήμια, τζαμιά (και μερικές εκκλησίες), βιβλιοθήκες, δημόσια κτίρια κάθε είδους και κατοικίες καταστρέφοντας ολοσχερώς τη  Λωρίδα της Γάζας ή προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Η πόλη της Γάζας έμεινε ερειπωμένη, όπως και πολλές μικρές πόλεις και χωριά. Τριάντα χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δέκα χιλιάδες παιδιά, και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ζήσουν σε φρικτές συνθήκες στην ύπαιθρο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο που έχει συσταθεί για να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συνεδρίασε για να ακούσει την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πραγματική γενοκτονία – το πιο τρομερό από όλα τα εγκλήματα. Δεκαέξι από τους δεκαοκτώ δικαστές – διαπρεπείς νομικοί από διάφορες χώρες και υπόβαθρο – ήταν ομόφωνοι στο να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε εύλογο ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα μπορούσαν να συνιστούν γενοκτονία και έλαβε έξι προσωρινά μέτρα: διατάσσοντας το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που του επιτρέπουν να αποτρέψει γενοκτονικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και τιμωρίας για υποκίνηση σε γενοκτονία, να διασφαλίσει ότι η βοήθεια και οι υπηρεσίες φθάνουν στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Γάζα και να διατηρήσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα.

Η απάντηση των Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ήταν να προετοιμαστούν για μια ολοκληρωτική επίθεση στην πόλη Ράφα – το ίδιο το μέρος όπου το Ισραήλ είχε οδηγήσει, στην αρχή του πολέμου, ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας από τα σπίτια τους. Οι Ισραηλινοί ηγέτες επιμένουν να προετοιμάζονται για μια τέτοια επίθεση στη Ράφα, ακόμη και όταν οι σύμμαχοι του ίδιου του Ισραήλ προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομερό μακελειό και μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. Ωστόσο, τέτοιες ζοφερές προβλέψεις όπως αυτές του Προέδρου Μπάιντεν δεν τον οδήγησαν να τερματίσει τη συνεχή προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

Είναι κάτω από αυτές τις τρομερές συνθήκες που η Παλαιστινιακή Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων (PGFTU) εξέδωσε μια επείγουσα έκκληση καλώντας «τα συνδικάτα των σχετικών βιομηχανιών» να αρνηθούν να κατασκευάσουν όπλα για το Ισραήλ καθώς και να αρνηθούν τη μεταφορά τέτοιων όπλων. Ορισμένα συνδικάτα από διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. Για παράδειγμα, πέντε βελγικά συνδικάτα μεταφορών εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι αρνήθηκαν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν αποστολές όπλων που προορίζονταν για την εμπόλεμη ζώνη και η ένωση λιμενεργατών της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι «δεν θα «επιτρέψει τη δραστηριότητα πλοίων που περιέχουν πολεμικό υλικό στην το λιμάνι μας» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, Ισραηλινοί πολίτες και ακτιβιστές πολιτικών οργανώσεων, που είμαστε συγκλονισμένοι και τρομοκρατημένοι από τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων, και που θέλουμε να δούμε ένα μέλλον αδελφοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, θεωρούμε τις παραπάνω ενέργειες των συνδικαλιστικών οργανώσεων Βέλγων και Καταλανών ως κατάλληλη και αξιέπαινη απάντηση στη φοβερή σφαγή στη Γάζα. Καλούμε όλα τα άλλα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, να αρνηθούν να κατασκευάσουν όπλα για το Ισραήλ και να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν τέτοια όπλα.

Adam Keller για το Gush Shalom
Yossi Schwartz για το ISL, το τμήμα RCIT στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη

 

Μοιραστείτε το άρθρο