Η καταστολή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας: Οι παραβιάσεις των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο και ο νέος ποινικός κώδικας, σε εκδήλωση στη ΣΘΕ ΑΠΘ 7/3 18:00

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

Καταστολή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας: Οι παραβιάσεις των ελευθεριών στο
πανεπιστήμιο και ο νέος ποινικός κώδικας

Στις 28 Φλεβάρη 2024, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας μεγάλες διαδηλώσεις στην επέτειο του ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη. Χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερα μαζική την παρουσία των φοιτητών και των φοιτητριών που κινητοποιούνται αυτήν την περίοδο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, γέμισαν τους δρόμους της πόλης για να αντισταθούν στη συγκάλυψη των αιτιών και των πρωταίτιων του εγκλήματος.

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα των κινητοποιήσεων φαίνεται όμως ότι ενόχλησε, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτεθούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες με προφανή σκοπό την διάλυση της πορείας. Η απρόκλητη επίθεση και η ρίψη χημικών όπλων είχε ως συνέπεια τον βαρύ τραυματισμό διαδηλώτριας.

Στη συνέχεια της διαδήλωσης, υπήρξαν κακοποιήσεις και συλλήψεις και άλλων διαδηλωτριών και διαδηλωτών σε διάφορα σημεία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτού του οργίου αυθαιρεσίας, κρατήθηκε για λίγο και μέλος της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ και του Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο.

Στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τον ποινικό κώδικα με στόχο αφ’ ενός την καταστολή και αυτής της πρόθεσης ακόμη αντίστασης των κοινωνικών δυνάμεων στην αυταρχική και νεοφιλελεύθερη πολιτική και αφ’ ετέρου τη διασφάλιση της άτεγκτης τιμωρίας όσων δεν τρομοκρατούνται και είναι σε κατάσταση κοινωνικής και πολιτικής εγρήγορσης .

Η ίδρυση, λοιπόν, ιδιωτικών πανεπιστημίων και η ιδιωτικοποίηση των υφιστάμενων δημόσιων, οι εισαγγελικές έρευνες κατά της πανεπιστημιακής κοινότητας, η αντιμετώπιση μαζικών κρατικών εγκλημάτων, όπως στα Τέμπη και την Πύλο – το δεύτερο και με ρατσιστική διάσταση – η καταστολή διαμαρτυρομένων για τα παραπάνω, αλλά και για οτιδήποτε αντιστρατεύεται τη μοχθηρή καθημερινή πρακτική του καπιταλισμού και του κράτους του και ο νέος δρακόντειος ποινικός κώδικας θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης στο πλαίσιο των φοιτητικών καταλήψεων.

Η συζήτηση συνδιοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ, το Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο και τα Συντονιστικά Όργανα Καταλήψεων Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Βιολογικού και Θεάτρου ΑΠΘ. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στις 18:00 στο αμφιθέατρο Εμπειρίκος της ΣΘΕ.

fb event

Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΗΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ TON ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Νικόλας Χαριστός EnÍκ. Καθηγπτής| Τρήμα Χηρείας ΑΠΘ Μπάμπης Κουρουνδής Δικηγόρος| μέλος Παρατηρητήριου Επιθέσεων Ελευθεριών Πανεπιστήμιο Κονσταντίν Τοντόροφ Πανεπιστήμιο της Ιένας| μέλος ένωσης FAU Διδάσκοντες Διδάσκουσες Φοιτήτριες Φοιτητές 18:00 ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ na ΣΘΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ KATA ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ"

Μοιραστείτε το άρθρο