Στήριξη από το +972 στους δύο σκηνοθέτες του ντοκυμαντέρ “No Other Land” που κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό

Οι επιθέσεις και απειλές κατά του Basel Adra και του Yuval Abraham των δύο σκηνοθετών του βραβευμένου στο φεστιβάλ του Βερολίνου ντοκυμαντέρ  “No Other Land” απεικονίζουν τις δυνάμεις καταστολής που εργάζονται για να φιμώσουν εκείνους που λένε σκληρές αλήθειες για το ισραηλινό απαρτχάιντ, σχολιάζει το +972mag, που στέκεται με ανακοίνωσή του στο πλευρό και των δύο συνεργατών του.

Η Berninale, το γνωστό φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης, κατηγορήθηκε ότι χρησίμευσε ως πλατφόρμα για αντισημιτικές δηλώσεις σκηνοθετών κατά την τελετή απονομής των βραβείων στις 24 Φλεβάρη.

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης  Ben Russell, ανέβηκε στην σκηνή με το παλαιστινιακό μαντήλι και κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία.

Ο βραβευμένος για το ντοκιμαντέρ του “No Other Land”, (ταινία σχετικά με τις εκτοπίσεις Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) που σκηνοθέτησε μαζί με τον παλαιστίνιο σκηνοθέτη Basel Adra, o ισραηλινός σκηνοθέτης Yuval Abraham κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και απειλήθηκε με θάνατο επειδή στο λόγο του κατά την απονομή περιέγραψε την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ως “απαρτχάιντ”.

Ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Basel Adra, κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι “σφαγιάζει” τον παλαιστινιακό πληθυσμό και επέκρινε τις γερμανικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Οι θέσεις αυτές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στην αίθουσα.

“Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στο Βερολίνο, και αυτό ισχύει και για τους καλλιτέχνες”, δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας Κάι Βέγκνερ την Κυριακή μέσω του λογαριασμού του στο Χ.

Ο Yuval Abraham αντέδρασε στις κατηγορίες, λέγοντας ότι έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και ότι εννοεί πάντα “κάθε λέξη” της ομιλίας του. “Ο Basel και εγώ έχουμε την ίδια ηλικία. Εγώ είμαι Ισραηλινός, αυτός είναι Παλαιστίνιος. Σε δύο ημέρες θα επιστρέψουμε σε μια χώρα όπου δεν είμαστε ίσοι: εγώ ζω σύμφωνα με το πολιτικό δίκαιο, ο Basel υπόκειται στο στρατιωτικό δίκαιο. Μένουμε σε απόσταση τριάντα λεπτών αλλά εγώ έχω δικαίωμα ψήφου, ενώ ο Basel όχι. Μπορώ να κυκλοφορώ ελεύθερα σε αυτή τη γη. Ο Basel, όπως και εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, είναι εγκλωβισμένη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη”, περιέγραψε στην ομιλία του. «Αυτή η κατάσταση απαρτχάιντ μεταξύ μας, αυτή η ανισότητα, πρέπει να τελειώσει”.

Όπως αναφέρει το +972mag,  ένα ανεξάρτητο, διαδικτυακό, μη κερδοσκοπικό περιοδικό που διευθύνεται από μια ομάδα Παλαιστίνιων και Ισραηλινών δημοσιογράφων και ιδρύθηκε το 2010:

Το +972 Magazine και το Local Call στεκόμαστε απερίφραστα στο πλευρό των συναδέλφων μας Basel Adra και Yuval Abraham ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προσπάθησαν να τους δυσφημήσουν, να τους βλάψουν και να τους εκφοβίσουν επειδή είπαν την αλήθεια στην εξουσία για τις άδικες πραγματικότητες στο Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Οι δύο ακτιβιστές και δημοσιογράφοι – ο Basel για πολλά χρόνια αρθρογράφος στους ιστότοπούς μας και ο Yuval ρεπόρτερ μας – έχουν υποβληθεί σε μια επιθετική εκστρατεία αφού η ταινία τους ” No Other Land “, σε συν-σκηνοθεσία με τους Hamdan Ballal και Rachel Szor, κέρδισε το Βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Αγαπημένου Ντοκιμαντέρ του κοινού στο Φεστιβάλ Μπερλινάλε. Η ταινία είναι μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και τον αγώνα στη Masafer Yatta ,  περιοχή καταγωγής ου Basel στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι εργάζονται για να εκδιώξουν βίαια τις παλαιστινιακές κοινότητες από τα σπίτια τους.

Στις ομιλίες αποδοχής τους, ο Basel και ο Yuval ταπεινά επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να αναδείξουν τις δομές καταπίεσης στο Ισραήλ-Παλαιστίνη και την ανάγκη να τις αμφισβητήσουν. Ο Basel τόνισε την ευθύνη της Γερμανίας προκειμένου να τερματίσει τη συνενοχή της στον βίαιο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οYuval περιέγραψε τους μηχανισμούς του απαρτχάιντ που χωρίζουν τις ζωές των συν-σκηνοθετών.

Έκτοτε, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan προέβη σε μία σήμανση κατηγορώντας τον Yuval για αντισημιτισμό. Ο σταθμός απέσυρε τη σήμανση αυτή  μετά από σχετική υποβολή καταγγελίας από τους κινηματογραφιστές. Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ έχουν διατυπώσει παρόμοιες κατηγορίες, ενώ η υπουργός Πολιτισμού απονομιμοποίησε τον Basel δηλώνοντας ότι επικροτεί απλώς την ομιλία που έδωσε «o Εβραίo-Ισραηλινός δημοσιογράφος» στο φεστιβάλ. Ένας ακρο – δεξιός όχλος επιτέθηκε στο σπίτι της οικογένειας του Yuval και άλλοι συνεχίζουν να του στέλνουν απειλές για τη ζωή. Στο σπίτι του στο Masafer Yatta, ο Basel παραμένει υπό συνεχή κίνδυνο σύλληψης, παρενόχλησης και επίθεσης από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

Η εκστρατεία κατά των συναδέλφων μας είναι ενδεικτική πολλών ανησυχητικών τάσεων. Απεικονίζει την φαυλότητα στον λόγο της Γερμανίας για αντισημιτισμό, ο οποίος έχει τόσο πολύ διαστρεβλωθεί ώστε να ερμηνεύει δηλώσεις κατά της κατοχής του Ισραήλ —ακόμα και από τους ίδιους τους Εβραίους— ως αντιεβραϊκό ρατσισμό. Αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη μισαλλοδοξία για το άκουσμα σκληρών αληθειών για το ισραηλινό απαρτχάιντ, όχι μόνο σε μέρη όπως το Masafer Yatta, αλλά και στη Γάζα, η οποία συνεχίζει να πολιορκείται και να βομβαρδίζεται. Και δείχνει ότι πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν μια εταιρική σχέση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών που αναγνωρίζει τη δυναμική της εξουσίας τους και συν-αντιστά ενεργά στα συστήματα στέρησης και κυριαρχίας που τους καθιστούν άνισους σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο.

Η ταινία του Basel και του Yuval, μαζί με τα εξαιρετικά γραπτά τους για το +972 και το Local Call, αποτελούν μέρος ενός αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους που ζουν μεταξύ του ποταμού και της θάλασσας. Επικροτούμε τη γενναιότητα των συναδέλφων μας και αναγνωρίζουμε τα βάρη που πρέπει να σηκώσουν ως αποτέλεσμα του λόγου ενάντια στην αδικία. Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους και όλους τους ανθρώπους της συνείδησης να σταθούν στο πλευρό του Basel και του Yuval και απαιτούμε από τους πολιτικούς και τα δημοσιογραφικά γραφεία να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα τους.

Μοιραστείτε το άρθρο