Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την πυρκαγιά στη Μόρια, πληροφορίες και ενημέρωση

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ξέσπασε φωτιά στο κολαστήριο της Μόρια, ένα από τα πιο γνωστά προσφυγικά καμπ διεθνώς, με στοιβαγμένους χιλιάδες μετανάστες/ριες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, εγκλωβισμένοι/ες – φυλακισμένοι/ες, αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής δολοφονικής πολιτικής Ε.Ε. και ελληνικού κράτους.

Το εφετείο της υπόθεσης το οποίο διακόπηκε σήμερα με νέα ημερομηνία εκδίκασης να έχει οριστεί η Τετάρτη 6/3, αφορά μία δικογραφία εναντίων 6 μεταναστών/ριών, γνωστή ως «Μόρια 6», η οποία στηρίχτηκε αποκλειστικά στην προανακριτική μαρτυρία ενός μόνο μάρτυρα. Η ομάδα we are solomon δημοσιεύει σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς έχουν δημιουργήσει μαζί με το omnia tv ένα παρατηρητήριο της δίκης το οποίο είναι προσβάσιμο σε όποιον/α θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Συγκεντρωτικά οι πληροφορίες για την υπόθεση από τη σελίδα wearesolomon

Όπως προαναφέρθηκε και στην εισαγωγή του θέματος στις “8 Σεπτεμβρίου το 2020 ξεσπάει πυρκαγιά στη Μόρια. Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά από τουλάχιστον 247 καταμετρημένες φωτιές που απείλησαν κατά καιρούς τον καταυλισμό. Στη Μόρια εκείνη την περίοδο ζούσαν 12.767 άνθρωποι. Από τους 6 κατηγορούμενους, σε πρώτο βαθμό οι 4 ενήλικες καταδικάστηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό. ”

“Ένας μοναδικός μάρτυρας που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο και τον ανακριτή. Η έκθεση της πυροσβεστικής που αγνοήθηκε. Μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. ” Η Έφη Δύση, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων δηλώνει “Οι άνθρωποι δεν συλλαμβάνονται με μια βασική κατάθεση. Συλλαμβάνονται με μια μοναδική κατάθεση”.

Ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου δηλώνει “Είναι πραγματικά αδιανόητο να μην εξασφαλίζεται η παρουσία του βασικού μάρτυρα στη δίκη, για μια υπόθεση η οποία θα οδηγήσει στο εδώλιο ανθρώπους με κακουργηματικές κατηγορίες”. Η Δήμητρα Ανδρίτσου, ερευνήτρια από FA/Forensis αναφέρει πως “η έρευνά μας διαψεύδει την μαρτυρική κατάθεση”.

“Έστω και ένας δημοσιογράφος να είχε επιτραπεί, θα μιλάγαμε για μια δημόσια δίκη. Και τώρα δεν μπορούμε να το πούμε. Αυτό από μόνο του είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό” δηλώνει η Νατάσα Νταϊλάνη, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων, Legal Center Lesvos.

“Το 2019-2020, από τους 200 ασθενείς μας που είχαν προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού ή υπέφεραν από αυτοκτονικό ιδεασμός ή αποπειράθηκαν αυτοκτονία τα 2/3 ήταν παιδιά. Το μικρότερο ήταν 6 χρονών. Αυτό είναι η Μόρια”. Βάσια Δανάσκου, ψυχολόγος, Γιατροί χωρίς Σύνορα.

“Ο κύριος Μηταράκης, ο τότε υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, όταν κάνει τη δήλωσή του, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καν συλληφθεί. Επιχειρεί τη δήλωση του 11 ώρες πριν από τη σύλληψη. Λέει ότι συνελήφθησαν, κρατούνται, θα καταδικαστούν και θα απελαθούν”. Έφη Δούση, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων.

“Όταν κατασκευάζεσαι ως ένοχος, για να αποτελέσεις εξιλαστήριο θύμα ώστε να αποσειστούν οι ευθύνες από κάποιον άλλον, παύεις να είσαι πια υποκείμενο της ιστορίας σου”. Νίκος Γκιωνάκης, ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ

“Η δέσμευσή μας απέναντι στους ανθρώπους δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και ηθική. Πρέπει να λάβουμε ηθικά την ευθύνη απέναντι στην ύπαρξη του άλλου”. Έφη Δούση, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

https://www.instagram.com/p/C4FSh6sI0G5/?igsh=MW41OXRqaXZybmdyYQ%3D%3D&img_index=1

Μοιραστείτε το άρθρο