Παρέμβαση στην κεντρική γέφυρα και στα δικαστήρια Τρικάλων ενάντια στο νέο ποινικό κώδικα

Από σημερινή παρέμβαση στην Κεντρική Γέφυρα και στα Δικαστήρια Τρικάλων, όπου κρεμάστηκαν πανό και μοιράστηκαν κείμενα
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ:
ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΛΩΡΙΔΗ
Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο – τερατούργημα που αφορά μεταρρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε δίχως την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, γεγονός που δείχνει πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν διατηρεί ούτε τα προσχήματα νομιμότητας – την οποία νομιμότητα διαλαλεί ότι υπερασπίζεται-.
Το περαιτέρω βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης που αποτυπώνεται στις διεθνείς οικονομικές και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που είναι έτοιμες να συγκρουστούν, στην ακρίβεια, την λεηλασία της δημόσιας υγείας και παιδείας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα ελαστικά ωράρια, την κατάργηση των εργατικών με – αγώνα και αίμα- κερδισμένων δικαιωμάτων από τα αντεργατικά τερατουργήματα Χατζηδάκη – Γεωργιάδη, την φτωχή αγροτιά που πλήττεται μετά και τις πλημμύρες – αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής κράτους και κεφαλαίου- γεννά τις προοπτικές ταξικού- κοινωνικού αναβρασμού που αμφισβητούν την πολιτική των αστών, του κράτους και των κυβερνήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις προοπτικές να βρίσκονται στο προσκήνιο – ενώ βρίσκεται εν ενεργεία το μαζικό φοιτητικό κίνημα, η προετοιμασία για την απεργία στις 28/2 και η πολυήμερη κινητοποίηση των αγροτών- το κράτος προσπαθεί μέσω και του επερχόμενου νομοσχεδίου Φλωρίδη να εξοπλίσει περαιτέρω την κατασταλτική και νομική του υπεροπλία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου συνιστά η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας διαλύοντας τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και ακολούθως τις εναπομείνασες συνιστώσες που εξασφάλιζαν μια δίκαιη κρίση. Πιο συγκεκριμένα ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν η αύξηση των ελάχιστων ποινών, η διάρκεια φυλάκισης των κρατούμενων για πλημμελήματα, η απαγόρευση εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών, καθώς και η χρηματική ποινή για τα αδικήματα. Επίσης, δεν προβλέπεται αναστολή ποινών για καταδίκες άνω του ενός έτους, που σημαίνει πρακτικά πως ακόμη και ένας διαδηλωτής μπορεί να οδηγηθεί σε φυλάκιση με βάση το σύνηθες «πακέτο» που του φορτώνουν. Αυτή η λογική δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση φυλακών και καταβαράθρωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Παράλληλα προβλέπεται η εξαίρεση των μπάτσων από την διαδικασία της κατάθεσης στο ακροατήριο, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την έκβαση της δίκης, καθώς ουκ ολίγες φορές οι αντιφάσεις των καταθέσεών τους σε πολιτικές δίκες έχουν οδηγήσει στην αθώωση των κατηγορουμένων. Επιτίθεται επίσης με διατάξεις για ποινές σε περίπτωση «διατάραξης λειτουργίας νοσοκομείου και σχολείου» επιχειρώντας ουσιαστικά την επίθεση σε απεργίες και άλλες μορφές αγώνα και σε αυτό τον κλάδο εργαζομένων. Δεν μας φθάνει πραγματικά ένα ντοσιέ με καθαρά Α4 για να αναλύσουμε τον νέο ΠΚ (Ποινικό Κώδικα) και ΚΠΔ (Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) το οποίο αντίκειται ακόμη και στις θεωρίες του ίδιου του νομικού κλάδου όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί εδώ και αιώνες.
Η μείωση του κατώτατου ορίου ποινής φυλάκισης συνεπάγεται φυλακές για τους εργάτες και τις εργάτριες, τους φτωχοδιαβόλους συνολικά που στο πλαίσιο αποδοχής της μικρής παραβατικότητας θα επιχειρούν να βρουν λύσεις επιβίωσης. Τι περιλαμβάνει αυτό; Από επανασύνδεση κομμένου ρεύματος μέχρι υπεράσπιση της στέγης από πλειστηριασμούς – όπως πρόσφατα με έναν συντοπίτη μας- , μη εξόφληση χρεών ή παράβαση του ΚΟΚ. Αλλά ακόμη αξίζει να αναφέρουμε πως, και σε περίπτωση μη φυλάκισης, ο οικονομικός στραγγαλισμός των φτωχών-λαϊκών στρωμάτων θα είναι για το κράτος μια ακόμη επιλογή για όσα αναφέρθηκαν.
Καταληκτικά, ο νέος ποινικός κώδικας έρχεται να επισφραγίσει την αυταρχικότητα της επίθεσης απέναντι στην πληττόμενη πλειοψηφία. Η αυστηροποίηση των ποινών, η αύξηση της έντασης της καταστολής ενάντια τόσο στις οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος μέσω της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, της φτώχειας και οποιασδήποτε μορφής αντίστασης δείχνει την προσπάθεια του κράτους να οχυρωθεί και εσωτερικά απέναντι στον εχθρό-Λαό, να διαφυλάξει τα συμφέροντα της αστικής τάξης απέναντι στην επερχόμενη κοινωνική, μαζική και ταξική ανυπακοή.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας πλήττει την Τάξη μας στο σύνολό της. Οφείλουμε και είναι στο χέρι μας να απαντήσουμε μαζί σε αυτές τις νέες προκλήσεις. Να μην υποκύψουμε σε μια λογική ηττοπάθειας και θυματοποίησης. Να σταθούμε δίπλα δίπλα στον δρόμο και στον αγώνα, μαχητικά και μαζικά. Να χτίσουμε μαζί τα θεμέλια της αντίστασης στην ψήφιση ή την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, και κάθε νομοσχεδίου που πάνε να επιβάλλουν στις ζωές μας. Να οργανωθούμε, ταξικά και από “τα κάτω”, στις πόλεις και στις γειτονιές μας. Στο νομοσχέδιο Φλωρίδη και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, να απαντήσουμε με αυστηροποίηση των ταξικών μας αντιστάσεων!
«Ανάρες» Ελευθεριακή Συνέλευση Τρικάλων
Τρίκαλα, 22 Φλεβάρη 2024
Στα πανό αναγράφεται:
Το νομοσχέδιο Φλωρίδη επιδιώκει :
•Να κάμψει τις ταξικές αντιστάσεις
•Να εγκληματικοποιήσει την πολιτική δράση
•Να δωσει το αδιαμφισβητητο σε μπατσους και δικαστες
•Να στριμώξει τους φτωχό διαβόλους στις φυλακές
Όσο και αν ο κλοιός στενεύει, με ταξικούς αγώνες να απαντήσουμε όπως πρέπει!
Ανεπιθύμητο το ν/σ Φλωρίδη
Μοιραστείτε το άρθρο