ΖΩΝΤΑΝΑ Έξω από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο που εκδικάζει την έφεση Ασάνζ προκειμένου να αποφύγει την έκδοση

Στο Λονδίνο, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο,η εκδίκαση της έφεσης  για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Μία διαδικασία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία του Ασάνζ να σταματήσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου από το 2019, κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά τη διήμερη ακρόαση το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξετάσει εάν μπορεί να δοθεί άδεια στον ιδρυτή του WikiLeaks να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του 2022. Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι εάν το δικαστήριο αρνηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ εν μέσω φόβων για την επιδείνωση της υγείας του. Ο Ασάνζ ζήτησε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, αλλά αναμένεται να εμφανιστεί μέσω σύνδεσης βίντεο από το Belmarsh.

Η Στέλλα Ασάνζ μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνου για τον Τζούλιαν Ασάνζ: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα να δημοσιεύει κανείς την αλήθεια και να αποκαλύπτει τα εγκλήματα όταν διαπράττονται από τα κράτη… η χώρα που προσπαθεί να τον εκδώσει, σχεδιάζει να τον δολοφονήσει”.

Όπως αναφέρει και η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων (IFJ) Dominique Pradalié “Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ επιδιώκει τη δίωξή του για ενέργειες που αποτελούν καθημερινή δουλειά των ερευνητών δημοσιογράφων: αναζήτηση μιας πηγής που έχει γίνει μάρτυρας αδικημάτων. και ενθαρρύνοντάς τους να μοιραστούν διακριτικά όσα στοιχεία βρίσκουν.

Εάν ο Ασάνζ καταδικαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχαίου νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, θα τεθεί σε κίνδυνο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος του προσφέρονται απόρρητα έγγραφα. Είναι Αυστραλός που δημοσιεύει στην Ευρώπη. Η καταδίκη του σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο σε δικαστήριο των ΗΠΑ, θα επεκτείνει το αμερικανικό δίκαιο παγκοσμίως. Η μαρτυρία  της παγκόσμιας φύσης αυτής της απειλής είναι απόδειξη στο κάλεσμα των δημοσιογραφικών οργανώσεων για την απελευθέρωση του Ασάνζ, από τη Νορβηγία έως το Περού και την Ιταλία έως την Αυστραλία.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εξελίξεις από το εξωτερικό του δικαστηρίου του Λονδίνου:

 

Μοιραστείτε το άρθρο