Απεργία των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα και απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα 19/2

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι/ες στα τηλεφωνικά κέντρα αντιδρώντας μαζικά και οργανωμένα ενάντια στις άθλιες εργασιακές συνθήκες. Θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 19/2 στις 12:00.


Δελτίο τύπου ΣΕΤΗΠ και ΣΕΤΕΠ

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους προέδρους του ΣΕΤΗΠ και του ΣΕΤΕΠ, επισκέφτηκε σήμερα το Υπουργείο Μετανάστευσης. Κατέθεσαν τα αιτήματα του Σωματείου μας σχετικά με το καθεστώς των αδειών εργασίας, των συναδέλφων μας στα τηλεφωνικά κέντρα, από χώρες εκτός ΕΕ.

Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κατέγραψε το αίτημα, η συνάντηση με τον Υπουργό ήταν αδύνατη, γιατί έλειπε στο εξωτερικό. Ζήτησε την λεπτομερή υποβολή των αιτημάτων, με βάση τα άρθρα του νόμου. Δεσμεύτηκε να εξεταστεί το ζήτημα. Ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα των συναδέλφων ( συνταξιοδοτικό, ταμείο ανεργίας κλπ ).

Καλούμε όλους στην απεργία της 19ης Φεβρουαρίου, και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 12.00 για να καταθέσουμε τα αιτήματα μας και εκεί. Κομμάτι τών όποιων είναι και το καθεστώς των αδειών παραμονής και τα ασφαλιστικά ζητήματα των συναδέλφων.

Όλοι στον αγώνα! Κανένας μόνος του, θα νικήσουμε!


NEA ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 19/2 στις Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever, Cosmote E-Value

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε την μαζική και ιστορική απεργία στην TP, Webhelp, TTEC and Foundever όπου συμμετείχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι ενώ οργανώθηκε μέσα σε 2 ημέρες αγγίζοντας 20.000 εργαζόμενους, 70% των οποίων βρίσκονται σε τηλεεργασία. Στην TP Χανιά, παρά την νομική ανακήρυξη 4ωρης απεργίας οι συνάδελφοι αποφάσισαν και προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συμμετοχή 95%. Στη Webhelp παρά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, εκατοντάδες συνάδελφοι απήργησαν. Τμήματα γλωσσών έκλεισαν σε πολλά projects. Καταφέραμε να σπάσουμε τη τρομοκρατία, τα ψέμματα, μάθαμε τα δικαιώματα μας και πως να οργανωθούμε στο σωματείο μας.

Χαιρετίζουμε όσους από εμάς ήρθαν για πρώτη φορά στη συνέλευση μας στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Όσους είναι μπροστάρηδες στα τμήματα τους, μιλώντας με όσους συναδέλφους μπορούν, για να το μάθουν όσοι περισσότεροι γίνεται και να κινητοποιηθούν. Όσους σταθήκαμε μπροστά στις εισόδους των εταιρειών με την ανακοίνωση του Σωματείου μας, για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να σπάσουν το φόβο και την αμφιβολία. Τις εκατοντάδες νέες εγγραφές, των ενθουσιασμό όλων, την αγωνία για το “τι πρέπει να κάνουμε τώρα”. Μα περισσότερο από όλους ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους συναδέλφους που έρχονται ασταμάτητα όλη τη βδομάδα, και μας λένε ότι “στην επόμενη απεργία θα έρθω και εγώ σας”! Επιπλέον, συνάδελφοι από τα Ελληνικά Τηλεφωνικά Κέντρα Cosmote E-Value δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στον αγώνα μας και θα συντονίσουν τη φωνή τους με τη δική μας.

Την επόμενη μέρα της απεργίας, επιδόθηκαν εξώδικα, σε κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, με νέα πρόσκληση για διαπραγμάτευση με βάση τα αιτήματα μας, που σήμερα αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς. Δεν πήραμε καμία απάντηση!! Αντί για αυξήσεις, φέρανε πίτσες και κουλουράκια, “καλύτερα σχήματα bonus”, «συγκαταβατικά» χτυπήματα στον ώμο, και ατάκες “καλά κάνατε και απεργήσατε, δικαίωμα σας είναι”.

Μέσα σε δύο περίπου βδομάδες, μέσα από την οργάνωση μας, και τη συλλογική μας απάντηση, έχουμε κερδίσει πολλά. Χιλιάδες από εμάς είπαμε φτάνει πια! Θέλουμε αξιοπρέπεια, μισθούς που να φτάνουν για το μήνα, καλύτερες συνθήκες εργασίας με σεβασμό στα στοιχειώδη δικαιώματά μας, κάλυψη των εξόδων της τηλεργασίας, βίζες για όλους τους συναδέλφους για να μη ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς το 2024. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα πάρουμε!

Αποφασίσαμε με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και ευρύ διάλογο με συναδέλφους σε όλα τα τμήματα, νέα 24ωρη απεργία την Δευτέρα 19/2 στην Teleperformance, τη Webhelp, την TTEC, την Foundever και την Cosmote E-Value μέχρι να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά!

Να μην αφήσουμε ούτε λεπτό να πάει χαμένο, όλοι στον αγώνα για αξιοπρέπεια, βλέπουν μπροστά τους μόνο νούμερα, ας τους δείξουμε ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με ανάγκες, οικογένειες, προβλήματα υγείας, όνειρα, επιθυμίες. Που δε θα ανεχτούν άλλο πια να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, να τους πετάνε σαν σκουπίδια από project σε project, να τους απειλούν, και να τους λύνουν τα συμβόλαια για το τίποτα.

Θα μας βρούνε μπροστά τους και αυτή την εβδομάδα και όσο χρειαστεί.

Αποφασίσαμε:

  • 24ωρη απεργία από τη Δευτέρα 19/2 07.00 έως την Τρίτη 20/2 07.00 στις Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever, Cosmote E-Value.
  • Συγκεντρώσεις στα Κεντρικά Γραφεία των εταιριών την ημέρα της απεργίας Δευτέρα 19/2 στις 08:00. Στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, για να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε λύση τα αιτήματα μας.
  • Την Παρασκευή 16/2 συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης (Λ. Θηβών 196-198) για να θέσουμε τα αιτήματά μας για την βίζα (η ώρα θα ανακοινωθεί σύντομα).
  • Διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
  • Στέλνουμε email στη διοίκηση κάθε έργου την επόμενη μέρα της απεργίας, δεν ενημερώνουμε κανέναν από πριν, για να μην καλύψουν τις βάρδιες, είναι δικαίωμα μας να ενημερώσουμε όποτε θέλουμε. Δεν απαντάμε σε κανένα τηλέφωνο και δε συνδεόμαστε καθόλου, τη μέρα της απεργίας.

Συμμετέχουμε όλοι στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ σήμερα, Δευτέρα 12/02 στις 18.00 στον Κινηματογράφο Studio (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής).

Απαιτούμε:

  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους όπου αυτό δεν υπάρχει. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας.
  • 5 ημέρες-7 ώρες την ημέρα-35 ώρες την εβδομάδα.
  • 20 % Αύξηση στο μηνιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους άμεσα.
  • Αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης.
  • Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%.
  • Επίδομα ξένης γλώσσας 10% για κάθε γλώσσα με αναγνώριση των πτυχίων όλων των γλωσσών που κατέχει ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένης και τις μητρικής, σε περίπτωση που είναι διαφορετική της Ελληνικής.
  • Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ. Άμεση κατάργηση του καθεστώτος σύγχρονής δουλείας .
  • Διάλειμμα μίας ώρας βάση του προβλεπόμενου κανονισμού για εργασία με οθόνες. Εξαιρουμένων των διαλειμμάτων για προσωπικές ανάγκες (τουαλέτα).
  • Έγκαιρη ενημέρωση πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση από το ένα έργο στο άλλο.
  • Πλήρης πληρωμή των εξόδων εργασίας από το σπίτι (ίντερνετ, ρεύμα, θέρμανση ή ψύξη και εξοπλισμού γραφείου, ενδεικτικά υπολογιστής, γραφείο, ανατομική καρέκλα, υποπόδιο, ακουστικά). Αποσύνδεση από όλα τα συστήματα με την λήξη του ωραρίου.
  • Προστασία νεαρών μητέρων και ατόμων με προβλήματα υγείας.
  • Κατάργηση του “clean desk policy” (όπου αυτό εφαρμόζεται) που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι μαζί τους φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής μαζί τους στο χώρο δουλειάς).

Όλοι μαζί στον αγώνα! Κανείς δεν είναι μόνος του!

ΣΕΤΗΠ


Νίκη στον Αγώνα των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα! [Nέα 24ωρη Απεργία, Δευτέρα 19/2]

«Τι ‘ναι στ’ αλήθεια πια σημαντικό να ελπίζεις,
κάτι να ζεις γι’ αυτό και κάτι να πεθάνεις;
Πάλλεται η φλέβα μιας ζωής που σε προσμένει
κι ο πεισματάρης φόβος σκύβει το κεφάλι.
Γι’ αυτούς που χτίζουνε τον κόσμο, ποτέ δεν είναι αργά.»

Υπεραστικοί

Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μαζική 24ωρη Απεργία στις 4 μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων, στις Teleperformance, Webhelp, TTEC και Foundever. Μια ιστορική Απεργία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που ήρθε για να σπάσει έμπρακτα “τον πάγο του φόβου” στους χώρους δουλειάς, σ’ έναν κλάδο αιχμής της ψηφιακά μετασχηματισμένης – κεφαλαιοκρατικής οικονομίας που επεκτείνει τον κύκλο εργασιών του, καταγράφοντας υπερκερδοφορία για τους πολυεθνικούς ολιγοπωλιακούς ομίλους, μέσα από την επακόλουθη εντατικοποίηση του ξεζουμίσματος και της φτωχοποίησης – επισφαλειοποίησης των ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών εργαζομένων τους.

Μια Απεργία που οργανώθηκε μέσα από μαζικές συναδελφικές συσκέψεις και καλέστηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

[…] Η απόφασή μας προέκυψε από την κοροϊδία της απάντησης που λάβαμε από τη Διοίκηση της Teleperformance ως απάντηση στα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία μας στη συνάντηση. Τα αιτήματα μας προς την εταιρεία ήταν και παραμένουν λογικά και δίκαια. Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους με διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας, αποτελώντας για αυτούς ένα ελάχιστο έξοδο σε σύγκριση με τα εκατομμύρια που βγάζουν από τη δουλειά μας. Όλοι αυτοί μαζί, είναι σε συνεννόηση και αποφασίζουν να μη μας δώσουν ούτε ψίχουλο γιατί ξέρουν καλά ότι είναι οι επόμενοι.

Μας έστειλαν μια δισέλιδη επιστολή εξηγώντας μας γιατί πρέπει να είμαστε ευτυχείς που εργαζόμαστε στο “best workplace” και ότι μας δίνεται η ευκαιρία να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη τους και να βοηθήσουμε τις επενδύσεις τους, ενώ οι μισθοί μας διαρκούν για το μισό του μήνα, δεν έχουμε θέρμανση και φοβόμαστε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μας υπενθύμισαν ότι δικαιούμαστε και ένα εκπτωτικό βιβλίο, παρόλο που κάποιοι από εμάς δεν μπορούν να ξεκινήσουν οικογένεια ή άλλοι να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους! Συνολικά, δεν δεσμεύτηκαν για κανένα από τα αιτήματά μας.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα, στη WebHelp, στην TTEC, στην Fοundever. Γι’ αυτό και η απάντησή μας πρέπει να είναι η ίδια!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τίποτα δε γίνεται”, ότι “καλά είμαστε και με τόσα”, ότι “σιγά μη δώσει η εταιρεία τίποτα”, “δε μπορούμε εμείς να τα βάλουμε με τέτοια μεγαθήρια” και άλλα τέτοια ωραία. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος από πριν είναι ο αγώνας που δεν δίνεται!
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, τώρα είναι ώρα να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς μας, τις αμοιβές μας, να κερδίσουμε με αγώνα, ένα κομμάτι από την αξιοπρέπεια μας, που αφήνουμε στην είσοδο της εταιρείας κάθε πρωί […]

Ολόκληρο το απεργιακό Κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ, διαθέσιμο στο setip.gr

Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τη “ρεαλιστική” μοιρολατρία, περισσότεροι από 3.000 ντόπιοι και ντόπιες, μετανάστες και μετανάστριες Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες στα Τηλεφωνικά Κέντρα βγήκαν συλλογικά μπροστά, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- με την Απεργία τους, άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους και όλες, άμεση κατάργηση της δουλεμπορικής – “ενοικιαζόμενης” εργασίας με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αορίστου χρόνου (για όπου αυτές δεν υπάρχουν), και άμεση χορήγηση βίζας εργασίας για όλους τους συναδέλφους – συναδέλφισσες εκτός ΕΕ, με άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας “ειδικού σκοπού”.
Με τις πρωινές συγκεντρώσεις τους στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών, κι έπειτα με την κοινή συγκέντρωση τους στο Σύνταγμα, υπενθύμισαν έμπρακτα πως το μητροπολιτικό πολυεθνικό προλεταριάτο είναι εδώ, στέλνοντας ξεκάθαρα το αγωνιστικό μήνυμα:

#strongertogether #enoughisenough

Όπως αναφέρεται στο νέο απεργιακό Κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ

[…] Την επόμενη μέρα της απεργίας, επιδόθηκαν εξώδικα, σε κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, με νέα πρόσκληση για διαπραγμάτευση με βάση τα αιτήματα μας, που σήμερα αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς. Δεν πήραμε καμία απάντηση!! Αντί για αυξήσεις, φέρανε πίτσες και κουλουράκια, “καλύτερα σχήματα bonus”, «συγκαταβατικά» χτυπήματα στον ώμο, και ατάκες “καλά κάνατε και απεργήσατε, δικαίωμα σας είναι”.

Μέσα σε δύο περίπου βδομάδες, μέσα από την οργάνωση μας, και τη συλλογική μας απάντηση, έχουμε κερδίσει πολλά. Χιλιάδες από εμάς είπαμε φτάνει πια! Θέλουμε αξιοπρέπεια, μισθούς που να φτάνουν για το μήνα, καλύτερες συνθήκες εργασίας με σεβασμό στα στοιχειώδη δικαιώματά μας, κάλυψη των εξόδων της τηλεργασίας, βίζες για όλους τους συναδέλφους για να μη ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς το 2024. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα πάρουμε! […]

Την Τρίτη 13/2 ανακοινώθηκε η ίδρυση του επιχειρησιακού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Teleperformance (ΣΕΤΕΠ), για την Παρασκευή 16/2 το ΣΕΤΗΠ προγραμματίζει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης ενάντια στην επαίσχυντη βίζα “ειδικού σκοπού”, ενώ η νέα 24ωρη Απεργία του έχει προκηρυχθεί για τη Δευτέρα 19/2 από τις 7.00 πμ (με Συγκεντρώσεις στα κεντρικά Γραφεία των εταιριών στις 8.00 πμ) ως Τρίτη 20/2 στις 7.00 πμ στις Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever, αλλά και την Cosmote E-Value, της οποίας οι εργαζόμενοι – εργαζόμενες πυκνώνουν τις γραμμές αυτού του δίκαιου και αναγκαίου Αγώνα των συναδέλφων – συναδελφισσών τους.

Στο δρόμο προς τη Γενική Απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, στηρίζουμε – συμμετέχουμε Αλληλέγγυα στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα.

Δευτέρα 19 Φλεβάρη στο Υπουργείο Εργασίας στις 12.00.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ & ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ – ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ & ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΡΕΤΗ! Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Μοιραστείτε το άρθρο