Απεργία διανομέων στο Η.Β. για τις μειώσεις των εισοδημάτων τους και τις εργασιακές συνθήκες

Σε απεργία προχωρούν σήμερα 14 Φεβρουαρίου διανομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς τους που τους βλέπουν να μειώνονται τα τελευταία χρόνια παρά τον αυξημένο πληθωρισμό. Η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα με την μετατροπή τους σε αυτοαπασχολούμενους, τους έχει εξαναγκάσει να δουλεύουν πολύ παραπάνω από 40 ώρες την εβδομάδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Συνθήκες εξαθλίωσης και εξαναγκαστικής εντατικοποίησης έχουν επιβληθεί στους διανομείς στο Η.Β. με την πλειοψηφία να προχωρά σε απεργία ζητώντας να αυξηθούν οι απολαβές τους. Παρά τον αυξημένο πληθωρισμό, την τελευταία πενταετία βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται διαρκώς. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μετατροπή τους σε αυτοαπασχολούμενους, καθώς δεν προστατεύονται από τον κατώτατο μισθό και επωμίζονται τα έξοδα της μετακίνησης, της ασφάλειας και των απαραίτητων μέσων – εργαλείων της δουλειάς τους, ζώντας παράλληλα με το συνεχή φόβο του ατυχήματος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε τις διπλάσιες ώρες ανά εβδομάδα δηλώνουν διανομείς, καθώς τα έσοδα τους είναι κυμαινόμενα ανάλογα την απόσταση της κάθε διανομής και μεταβάλλονται επίσης από παράγοντες που ορίζουν οι πλατφόρμες και τα μαγαζιά. Αν αφαιρεθούν και τα έξοδα, το ωρομίσθιό τους μειώνεται ακόμα παραπάνω. Παράλληλα αντιμετωπίζουν την ανάγκη να είναι εγγεγραμμένοι σε πολλές εφαρμογές ώστε να αυξάνουν τις διανομές για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Σημαντικός αριθμός των διανομέων είναι μετανάστες/ριες, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι εργοδότες για να επιβάλλουν ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού δουλειά και βρίσκονται κάτω από το συνεχή φόβο της αστυνομίας και των υπηρεσιών μετανάστευσης, κάτι που οδηγεί στην αποδοχή της κατάστασης και ως αποτέλεσμα, να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Χαμηλές αποδοχές, ατελείωτες ώρες εργασίας, εντατικοποίηση, δεκάδες χιλιόμετρα διαδρομών την ημέρα είναι οι συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διανομείς στο Η.Β., γι΄αυτό μέσα στο Φεβρουάριο έχουν προχωρήσει σε απεργίες διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αρνούμενοι/ες να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μοιραστείτε το άρθρο