Δίκη για την υπόθεση απόλυσης στην Pizza Fan, αλληλεγγύη στην απολυμένη διανομέα, Τετάρτη 7/2 στις 9:00 στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων

Λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός…

…Αλλά τις απολύσεις στο Pizza Fan

ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Τετάρτη 7/2/23 | 9:00 | έξω από το δικαστικό μέγαρο

Δύο χρόνια έχουν περίπου περάσει από τις εκδικητικές απολύσεις στο τοπικό κατάστημα της Pizza Fan στα Γιάννενα και δε θα ξεχάσουμε τίποτα απ’ όλα όσα έχουν συμβεί εις βάρος των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει απασχολήσει, ουκ ολίγες φορές, σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς έχει χτυπήσει κόκκινο στην εκμετάλλευση και φυσικά στην εκδικητική στάση προς οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση!

Ο λόγος αυτή τη φορά γίνεται για τα μέλη του Πρωτοβάθμιου Σωματείου ΣΒΕΔΙ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων) που τόλμησαν να υψώσουν ανάστημα και να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Συγκεκριμένα τα έτη 2021-2022 ξεκίνησε ένας αγώνας με στόχο καταρχήν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και αυτών που με κόπο και ιδρώτα κερδήθηκαν σε κλαδικό επίπεδο -και όχι μόνο- τα προηγούμενα χρόνια. Οι διανομείς ζήτησαν συναντήσεις με την διοίκηση της εταιρίας σχετικά με τα αιτήματά τους, που αφορούσαν την πληρωμή της βενζίνης, την κατάργηση της προφορικής συμφωνίας των 4,5 ε/ώρα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα αδείας, τα μέσα ατομικής προστασίας, το 15% για τη συντήρηση των μηχανακίων (αφού η εταιρία δεν παρέχει οχήματα), την κατάργηση του bonus/παραγγελία, τις προσαυξήσεις για υπερωρία και υπερεργασία, τις προσαυξήσεις για Κυριακές/αργίες και νυχτερινά, και προφανώς στο σύνολό τους όλες τις νόμιμες αποδοχές και την ασφάλιση βάσει των πραγματικών ωρών εργασίας και όχι αυτών που παράνομα οι υπεύθυνοι έγραφαν στον πίνακα προσωπικού και κατ΄επέκταση δήλωναν στους ασφαλιστικούς φορείς.

Η Pizza Fan ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που όχι απλά επιμένει να αγνοεί τα αιτήματα/δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά, προκλητικά, τους υποτιμάει και τελικά τους τιμωρεί για παραδειγματισμό. Και έτσι λοιπόν, ήρθε η πρώτη απόλυση συναδέλφου. Η εταιρεία γνώριζε ότι στο τοπικό κατάστημα, οι εργαζόμενοι είχαν συσπειρωθεί για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η απόλυση του συναδέλφου επέφερε κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, καταγγελίες κι άλλων εργαζομένων απ’την κουζίνα στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) για διεκδίκηση χρωστούμενων δεδουλευμένων.

Αλλά η επίθεση δε σταμάτησε εκεί. Η εταιρία, λίγες μόλις μέρες μετά την απόλυση, για να διατηρήσει την τρομοκρατία που ασκούσε, επέβαλλε σε συνδικαλίστρια διανομέα βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Την ανάγκασε δηλαδή να δουλεύει με μειωμένο ωράριο (από 6 ώρες σε 3 ώρες ημερησίως).

Μόλις τρεις μήνες είχαν περάσει από την πρώτη απόλυση και δεν άργησε να έρθει και η δεύτερη! Στις 13/07/2022, η συναδέλφισσα διανομέας έλαβε εξώδικη δήλωση από την εταιρεία, που της γνωστοποιούσε την απόλυσή της! Η απολυμένη διανομέας, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος του σωματείου, βρισκόταν σε συμφωνημένη κανονική άδεια και εκτός Ιωαννίνων. Ακόμα και έτσι λοιπόν, η εργοδοσία δε δίστασε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή, υποθέτοντας ότι θα γλιτώσει τη μανούρα, στέλνοντάς της απλά ένα ραβασάκι που να της ανακοινώνει ότι την αφήνει άνεργη.

Από τότε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι συνάδελφοι που απολύθηκαν. Πέραν των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, κατατέθηκε αγωγή εναντίον της Pizza Fan, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Φυσικά, τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά γεννιούνται ως αποτέλεσμα της αδυσώπητης επίθεσης που ασκεί το κεφάλαιο και το κράτος στην εργατική τάξη. Ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη), υποτίθεται για την «προστασία της εργασίας» συνέχισε το έργο προηγούμενων αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών προσταγών. Η ταξική πάλη και η συνδικαλιστική οργάνωση μπήκε στο στόχαστρο και παρουσιάστηκε σα να είναι κάτι παλιομοδίτικο, που πρέπει να ξεπεραστεί.

Μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται για την «προστασία της εργοδοσίας», αφού τελικά μόνο αυτήν εξυπηρετεί! Τα σωματεία δε σβήνουν τόσο απλά και οι φωνές των εργατών δεν εξασθενούν, όσοι νόμοι κι αν περάσουν!. Όλο αυτό μας κάνει να συσπειρωνόμαστε ακόμα πιο πολύ με τους συναδέλφους μας και να χτίζουμε αναχώματα, καθώς ακολουθεί ένας εργασιακός μεσαίωνας (ν.5053/23 Γεωργιάδη), που σε καμία των περιπτώσεων δε θα ανεχτούμε. Υψώνουμε τις γροθιές, απεργούμε, αντιστεκόμαστε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, λέμε όχι στις καταχρηστικές απολύσεις!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

μαχητικός συνδικαλισμός – δυνατή εργατική τάξη

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ)


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταγγέλλει τις εκδικητικές απολύσεις στην PIZZA FUN

Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2022 απολύθηκαν από το κατάστημα της PIZZA FAN στα Γιάννενα δύο διανομείς λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, ως μέλη του σωματείου τους. Οι εκδικητικές τους απολύσεις ήρθαν ως απάντηση στη σταθερή διεκδικητική στάση των συναδέλφων ενάντια στην  εργοδοτική αυθαιρεσία, που αφορούσε μισθολογικά ζητήματα.

Οι εργαζόμενοι/ες στα καταστήματα της  PIZZA FAN πανελλαδικά εργάζονται με μειωμένους ουσιαστικά μισθούς, με βάση μια «προσωπική συμφωνία». Υποασφαλίζονται, πληρώνουν τα έξοδα κίνησης από την τσέπη τους, δεν παίρνουν προσαυξήσεις νυχτερινής και κυριακάτικης εργασίας. Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη κλοπή των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων. Αυτά τα ζητήματα έθιξαν οι δύο εργαζόμενοι και απολύθηκαν.

Η στάση αυτή της εργοδοσίας συναντάται σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλους τους κλάδους. Έχοντας στήριγμα τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ελεύθερη άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να επιτεθεί εκ νέου στις εργατικές κατακτήσεις. 

Ειδικά στην περίπτωση της συναδέλφισσας διανομέα Α.Π., η εκδικητικότητα είναι χαρακτηριστική, μιας και η ίδια κατέχει τη θέση της Προέδρου του Πρωτοβάθμιου Σωματείου με την επωνυμία «ΣΒΕΔΙ». Έχει πρωτοστατήσει σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο delivery-courier για τα κλαδικά και όχι μόνο αιτήματά τους, συμμετείχε στις απεργίες που κηρυχτήκαν ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια, ενώ έχει διεξάγει αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών συναδελφισσών τόσο στον χώρο δουλειάς της, όσο και γενικότερα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην/ον απολυμένη/ο συναδέλφισσα/ο και ζητούμε την άμεση επαναπρόσληψή της Προέδρου στο κατάστημα της PIZZA FAN Ιωαννίνων.
 

·        ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ PIZZA FAN

·        ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr
Μοιραστείτε το άρθρο