ΣΜΤ – Κλαδική απεργία και συγκεντρώσεις, Τετάρτη 31/1: Κανένας για δουλειά σε εργοτάξια και γραφεία!

31 Γενάρη Νέα Κλαδική Απεργία! Καμία – Κανένας για δουλειά σε εργοτάξια και γραφεία !

Συγκέντρωση στην Αθήνα, 10:30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος και στο Ηράκλειο, 10:00 Εργατικό Κέντρο

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, Κυριακή 28 Γενάρη 2024 στις 11:00 π.μ.

Όλες & όλοι στον αγώνα για να κατοχυρώσουμε αυξήσεις στο μισθό να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα την ίδια τη ζωή μας!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

 • Καμία στήριξη στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού – Καμία εμπλοκή & διευκόλυνση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ.
 • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα
 • Το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη νέα φοροληστεία
 • Την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απ’ τις φυσικές καταστροφές
 • Ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για αποκλειστκά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο
 • Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία.

Εργοδότες και κυβέρνηση μας καλούν, μετά από μια δεκαετία κρίσης και τριών μνημονίων, να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, να αποδεχτούμε τις συνεχείς απώλειες του μισθού μας που δέχεται διαρκή επίθεση απ’ τον πληθωρισμό, τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση, τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στους εργοδότες.

Την ίδια ώρα παράγουμε όλο και περισσότερα, ενώ απολαμβάνουμε όλο και λιγότερα για να τροφοδοτούμε τα κέρδη των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι/ες μηχανικοί-τεχνικοί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία. Ιδίως όσοι/-ες εργαζόμαστε με ΔΠΥ δεν πληρωθήκαμε ποτέ υπερωρίες όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες, απολυθήκαμε κάποιες φορές γιατί δε δεχτήκαμε να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια ή ζητήσαμε τις νόμιμες άδειές μας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης – Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη)

Απορρίπτουμε:

 • Την αδιέξοδη «ατομική διαπραγμάτευση» ενός μισθού που ξεκινάει απ’ τα 780 € και όρων εργασίας που καθορίζει η ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με ΔΠΥ. Αυτή τη διαπραγμάτευση προτιμούν οι εργοδότες για να μας διασπούν, να μας αποδυναμώνουν να κρατούν χαμηλά το μισθό μας.
 • Τις αυταπάτες της «ατομικής ανέλιξης» του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου που ανέχεται την εντατικοποίηση, τα 10ωρα και τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα με απλήρωτες υπερωρίες που οδηγούν στο να παίρνουμε τα ίδια για πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς
 • Την πολιτική «αναδιανομής» της φτώχειας απ’ τους φτωχούς στους φτωχότερους, μέσω των άμεσων & έμμεσων φόρων, επιδομάτων που εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κερδίζονται με τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι «συμφωνίες» μεταξύ των φορέων των εργαζομένων -δηλαδή των σωματείων- και των εργοδοτών, σε έναν κλάδο ή μία επιχείρηση, που καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας: όχι μόνο τον κατώτατο μισθό με βάση την εξειδίκευση και τα χρόνια εργασίας, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων (όπως οι άδειες, τα διαλείμματα, τα ωράρια κ.λπ.) με όρους τουλάχιστον καλύτερους από αυτούς των γενικών νόμων. Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν δεσμευτική νομική ισχύ σε ολόκληρο τον κλάδο εφόσον καταστούν υποχρεωτικές. Όπως οι περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι και αυτή των τεχνικών στη μελέτη – κατασκευή σταμάτησε να ισχύει τον Αύγουστο του 2012 όταν καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση τις «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:

 • 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,
 • 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,
 • 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών.

Απαιτούμε στο τέλος κάθε εξαμήνου αναπροσαρμογή των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ’ τον πληθωρισμό. Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Γνωρίζουμε πλέον καλά, πως το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές χτίζεται με τη δική μας φθηνή και ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών. Το αφήγημα του προηγούμενου διαστήματος περί ανάπτυξης που θα κερδίζουμε όλοι, αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε στον κλάδο, ενώ παράλληλα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τη διαρκή επίθεση των εργοδοτών, που θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους την εργασία και τη ζωή μας. Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση μας, απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οργανωνόμαστε στο σωματείο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Μοιραστείτε το άρθρο