Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές των πανεπιστημίων, Κυριακή 4/2

Με εκατοντάδες τμήματα και σχολές των πανεπιστημίων σε κατάληψη από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φοιτητ(ρι)ες, σχήματα και πρωτοβουλίες διοργανώνουν δράσεις, εκδηλώσεις, αντι-μαθήματα, μουσικές κ.α.π., δίνοντας ζωή στα πανεπιστήμια από τα κάτω.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ – ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ /  ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων

Κάλεσμα σε φοιτήτριες και σπουδαστές για κινητοποίηση στις 04/02 έξω απ το εθνικό θέατρο κτήριο Τσίλλερ στις 22:00

Ως Συντονισμός Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών που είχε καταλάβει το κτήριο Τσίλλερ, χαιρετίζουμε όλες τις φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις που αγωνίζονται υπέρ του ελεύθερου και δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ένα χρόνο πριν οι σπουδάστριες/ες/α των καλλιτεχνικών Σχολών πυροδοτησαν ένα πρωτοφανές κύμα καταλήψεων, που δεν άργησε να πάρει μορφή κοινωνικού κινήματος πλαισιωμένου από κινητοποιήσεις καλλιτεχνικού και όχι μόνο χώρου.

Ο περσινός αγώνας, αφορούσε την υποβάθμιση των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της ίδιας της αξίας της ζωής.
Το φοιτητικό κίνημα αφουγκραζόμενο το τόσο μεγάλο κοινωνικό-πολιτικό διακύβευμα, προχώρησε σε μια σειρά κινητοποιήσεων και καταλήψεων σχολών της χώρας πλάι στις καταλήψεις των μεγάλων θεάτρων, αποτελώντας τον πλέον κομβικό πυλώνα ενάντια στην εμπαθή μάχη του κράτους κατά της εκπαίδευσης.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωπες/οι/α με τα ίδια άλυτα προβλήματα, ενισχυμένα με μια ακόμη παράκαμψη του άρθρου 16.

Το ΠΔ/85/2022 άνοιξε την κερκόπορτα για την περαιτέρω υποβάθμιση της δωρεάν εκπαίδευσης, καθιστώντας την εμπόρευμα και προϊόν για λίγους, στερώντας ένα απαράβατο δικαίωμα μας.

Είναι πλέον προδηλο πως η κυβέρνηση διατηρεί μια τιμωριτική και πολέμια στάση απέναντι σε όποιο κοινωνικό κίνημα αντιστέκεται και τολμα να υψώσει την φωνή του ενάντια στο ξεδιάντροπο αναπτυξιακό αφήγημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη και πολλοστή παράβαση του ασύλου με την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΕΜΠ και της αιματηρής καταστολής κάθε υψωμένης γροθιάς.
-σε αυτό το σημείο να υπενθυμισουμε τις περσινές εκκενώσεις των καταλήψεων Ολύμπια και Πρυτανείας ΕΚΠΑ, με την τελευταία υπόθεση να εκδιακάζεται στις 16 Φεβρουαρίου.-

Κάθε φορά που το κράτος θα υψωνει τείχη απέναντι μας και θα θέλει να μας αποκλείσει από την παιδεία, ας είμαστε εκεί να του δείξουμε πως η πολιτική δεν γίνεται σε κλειστά γραφεία από προνομιούχους αλλά στις σκηνές, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και σε όποιον χώρο συγκρούεται με την αδικία.

¶ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΈΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

¶Σκεκόμαστε αλληλέγγυες/οι/α στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών!

¶Καμία περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας!

Ραντεβού στους δρόμους
ΣΑΣ ΑΚΟΎΜΕ.

Κατάληψη Τσίλλερ – Συντονιστικό Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών

Πρόγραμμα Κατάληψης Φ.Σ. Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα της Κατάληψης του φοιτητικού συλλόγου κινηματογράφου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Φ.Σ. Κινηματογράφου



Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών νομικής ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών νομικής ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σάββατο 3/2 11:00 Φουαγιέ ΝΟΠΕ

Είμαστε φοιτητ(ρι)ες από τη νομική που βρισκόμαστε στον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τις τελευταίες εβδομάδες μέσα στις γενικές συνελεύσεις, στο δρόμο, αλλά και στην κατάληψη της σχολής την προηγούμενη εβδομάδα. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση, βλέποντας τη δυναμική που είχε το πλαίσιο της κατάληψης(309 άτομα!) αλλά και τη μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με καταλήψεις και πορείες σε όλες τις σχολές της χώρας , αισθανθήκαμε ενστικτωδώς με το τέλος της Γενικής Συνέλευσης πως στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά όλα τώρα αρχίζουν.

Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αυτή την πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών με αιχμή τη θέληση μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς κατ ανάγκη να περιοριζόμαστε σε αυτό το πεδίο. Θέλουμε να συζητήσουμε και γύρω από τις επερχόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, το κόστος ζωής που όλο και αυξάνεται, αλλά και ό τι άλλο προκύψει ως ανάγκη.

Ο λόγος που επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη πρωτοβουλία είναι επειδή θέλουμε αυτή να αποτελέσει μια ανοιχτή και πραγματικά από τα κάτω διαδικασία όπου θα βρεθούμε κόσμος της σχολής και θα μιλήσουμε εμείς για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Θεωρούμε πως ο αγώνας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χρειάζεται να βαθύνει και να ριζώσει, ώστε να έχει διάρκεια και όλο και μεγαλύτερη δυναμική και έκταση μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Προϋπόθεση για αυτό το βάθεμα των αντιστάσεων μας πιστεύουμε πως είναι να δομούνται και να εξελίσσονται στη βάση της αυτοοργάνωσης. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις να πηγάζουν από το ίδιο το φοιτητικό υποκείμενο και όχι με τη διαμεσολάβηση οποιουδήποτε είδους πολιτικών ή κομματικών οργανώσεων.

Όσα βρεθήκαμε στην τελευταία γενική συνέλευση και θελήσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα στη σχολή κόντρα στο κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού και τρομοκρατίας περί χαμένων εξεταστικών, ας συναντηθούμε ξανά, με προοπτική την επανενεργοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου και την επανένταξη του σε τροχιά αντίστασης μαζί με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα σε όλη τη χώρα.


Στήριξη Κατάληψης Σ.Φ. Θεάτρου

Στην αρχή του νέου έτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε πάνω από 150 τμήματα -αριθμός που αυξάνεται μέρα τη μέρα-, πήραμε κι εμείς την απόφαση να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, καταλαμβάνοντας με τη σειρά μας το τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί/τροποποιηθεί ή να παρακαμφθεί το άρθρο 16 (δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα). Αυτό ξεκινάει από τους νόμους Γιαννάκου 2006 και Διαμαντοπούλου 2011, συνεχίζεται με το άρθρο 50/4653 που αναφέρεται στην ισοβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων και με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777 που νομιμοποιεί τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μιλάει για διαγραφές και πειθαρχικά στα φοιτητά, και καταλήγει τώρα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όμως στο λεγόμενο δημόσιο πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε, βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρίες, χορηγίες και εργολαβίες) να εισβάλλει σε όλα τα πεδία της πανεπιστημιακής ζωής. Προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα προπτυχιακά) επί πληρωμή και ερευνητικά προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συνδέεται άμεσα με την υποχρηματοδότηση της από τον κρατικό μηχανισμό που έχει ως απόρροια την υποστελέχωση όλων των βαθμίδων από αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση συγχώνευση ή κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάσταση στην υγεία , τις μεταφορές, τους ενεργειακούς πόρους, το νερό, καθώς όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά περνούν στα χέρια των μεγάλων εταιριών και επενδυτών με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως προσβάσιμα πλέον σε όποιο τα έχει ανάγκη.

Ακόμα με το νομοσχέδιο αυτό τα μαθητά που δεν θα καταφέρνουν να πιάσουν τις Βάσεις Εισαγωγής (ν. 4777/2021), καλούνται να φτάσουν το γιγαντιαίο ποσό που θα πληρώνουν για να φοιτούν στο νέο “Ελεύθερο” Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα μέλη της κυβέρνησης τονίζουν πως θα είναι “ένα πανεπιστήμιο χωρίς καταλήψεις” την ώρα που απαιτεί από τα ΑΕΙ να διεξάγουν ηλεκτρονική εξεταστική, απαξιώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στον αγώνα, την αντίδραση και τις συλλογικές διαδικασίες, αναγκάζοντας τα φοιτητά να διαλέξουν ανάμεσα στη φοιτητική και την πολιτική τους ταυτότητα. Ωστόσο, εμείς τονίζουμε ξανά πως οι μαχητικοί και μαζικοί φοιτητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει πολλές φορές την εφαρμογή ακόμα και ψηφισμένων νόμων για υποβάθμιση του πανεπιστημίου και αυτό θα γίνει και τώρα. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Απαιτούμε

– Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

– Καμία καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

– Κάτω ο νόμος 4777

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για στελέχωση των τμημάτων με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για φοιτητικές παροχές, για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για υποδομές

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ

Σύλλογος Φοιτητ_ν Τμήματος Θεάτρου

Προβολή ταινίας & συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων

Προβολή ταινίας (The strawberry statement – Φράουλες και αίμα) στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Ψυχιατρείο στο Φυσικό!! Ελάτε να συζητήσουμε για το πως φανταζόμαστε τα Πανεπιστήμια και τι σημαίνει για μας ιδιωτικοποίηση και κατάργηση του άρθρου 16!

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 -ώρα:14:00,

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-τριών/ών Π.Κ. Api Nere


 


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων για τη συγκρότηση των μπλοκ της πορείας της Πέμπτης 01/02/24 ώρα 12:00 στην Καμάρα, αμφοθέατρο Α

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αφίσα καλέσματος στις εβδομαδιαίες δράσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

με πορείες, καταλήψεις, συγκρούσεις, συνελεύσεις

• Τετάρτη 31/01 / 17:00 / Ανοιχτή συνέλευση στο Πολυτεχνείο, συγκρότημα Πατησίων

• Πέμπτη 01/02 / 12:00 / Πανεκπαιδευτική πορεία στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

 


Εκδήλωση/ συζήτηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και ερευνητών

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: πώς αυτό μας επηρεάζει και πως απαντάμε

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΑΝΑΔΙΆΡΘΡΩΣΗ

Το νέο νομοσχέδιο “ελεύθερο πανεπιστήμιο” που πρόκειται να κατατεθεί στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, το οποίο προβλέπει η εκπαίδευση να είναι δημόσια και δωρεάν και απαγορεύει την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έρχεται από το πουθενά καθώς αποτελεί φυσική συνέχεια της αναδιάρθρωσης που συντελείται τα τελευταία δεκάδες χρόνια στην εκπαίδευση που στόχο έχει την όξυνση των ταξικών φραγμών και την επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων. Ήδη από το λύκειο μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) χιλιάδες μαθητές αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την άλλη όσοι και όσες καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή έρχονται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω ταξικούς φραγμούς στην καθημερινότητά τους. Από το εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών το όποιο ενισχύεται από την απειλή διαγραφής αν συμπληρωθούν τα ν+2 χρόνια και τον φόβο των πειθαρχικών που έφερε ο νόμος 4777, μέχρι το κόστος ζωής το οποίο μετακυλίεται στις πλάτες μας μέσω της ακρίβειας, των υψηλών ενοικίων και των υπέρογκων λογαριασμών. Δεν έχουμε πρόσβαση ούτε στα βασικά με τη φοιτητική μέριμνα να υποχρηματοδοτείται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέσχη στην οποία επικρατεί το τελευταίο χρόνο ένα καθεστώς ελέγχου το οποίο αποκλείει δεκάδες καταπιεσμένους από την ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση. Το συμπέρασμα όλων αυτών εν τέλει είναι πως ακόμα και τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι καθόλου δωρεάν. Οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό και το πρόγραμμα σπουδών καθορίζεται με γνώμονα τις επιταγές της αγοράς. Σε όλα αυτά προστίθονται τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά, η απλήρωτη ερευνητική εργασία, τα προγράμματα για το στρατό και των πόλεμο εναντίων των μεταναστών όπως και όλα όσα επιτάσσει το κεφάλαιο για να κερδοφορεί σε βάρος μας.
Το συμπέρασμα είναι ότι από τη μια υπάρχει μια χρόνια υποστελέγχωση και υποτίμηση των δημοσίων πανεπιστημίων και απο την άλλη στρώνεται το έδαφος για τα ιδιωτικά μέσω των οποίων η παραγωγή γνώσης θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Τέλος, μέσα σε αυτά είναι δεδομένο ότι δε θα υπάρχει χώρος για πολιτικές δράσεις και συλλογικούς αγώνες. Δεν εξισώνουμε σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων με την προσπάθεια ίδρυσης ιδιώτικων. Αναγνωρίζουμε ωστόσο πως όπως πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16, έτσι πρέπει να αντισταθούμε και να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ. Να μην επιτρέψουμε τις διαγραφές και τα πειθαρχικά φοιτητών, τα ερευνητικά για στρατό και για το κεφάλαιο και να κάνουμε τους μπάτσους να αισθάνονται πίεση όποτε βρίσκονται γύρω ή μέσα στο άσυλο.
Το τελευταίο διάστημα ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει μαζικοποιήσει τις γενικές συνελεύσεις και τους συλλόγους με το κράτος να προσπαθεί να επέμβει στέλνοντας σε πολλές γενικές συνελεύσεις τα τσιράκια της κυβέρνησης και τα εκκολαπτόμενα αφεντικά(ΔΑΠ) που προσπαθούν να αφομοιώσουν τον φόβο των φοιτητριών για την εξεταστικη και να τον καθοδηγήσουν. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο αυτό ηττήθηκε στην πράξη καθώς το δίπολο κατάληψη ή μη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καθώς όλες οι σχολές τελούν εδώ και μέρες υπό κατάληψη.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να διασφαλιστούν χωρίς την καταστολή όσων αντιδρούν στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου. Ο νόμος 4777 επιχείρησε να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, βρίσκοντας απέναντι του τους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ αμέτρητα είναι τα περιστατικά καταστολής και ξυλοδαρμού φοιτητών στο ΑΠΘ και όχι μόνο από την αστυνομία.
Οι τρόποι για να αντισταθούμε σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά να αποφασιστούν από κοινού, σε οριζόντιες διαδικασίες βάσης, χωρίς κομματικές διαμεσολαβήσεις. Ένα από τα “όπλα” που διαθέτουμε είναι αυτό της κατάληψης, ώστε να παγώσει η εκπαιδευτική διαδικασία, όσο προετοιμάζεται το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να οργανωθούμε, με κέντρο αγωνα την ίδια μας τη σχολή και να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να παγώσουμε την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση, αλλά και τη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας.


Γενική Συνέλευση ΦΣ Παντείου

ΤΡΙΤΗ 30/1

1μμ Γενική Συνέλευση ΦΣ Παντείου – αιθ 108

2μμ Συνέλευση Επιτροπής Παντείου του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) – αιθ. 102

4:30μμ Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Παντείου

6:30μμ Γενική Συνέλευση Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Δρ. Παντείου Smfpp Panteion – αιθ. Γ2

7μμ εκδήλωση-συζήτηση για την καταστολή των φοιτητικών αγώνων και τον νέο Ποινικό Κώδικα – αιθ. 102

9μμ https://www.facebook.com/events/1029110208190649 στο ισόγειο του γυάλινου

Δυναμώνουμε τους συλλόγους μας, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ

ΠΟΡΕΙΕΣ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ!


Εκδήλωση: Καταστολή των φοιτητικών αγώνων και νέος Ποινικός Κώδικας

Το νομοσχέδιο μετατροπής του Ποινικού Κώδικα, γνωστό ως “νέος ΠΚ” αποτελεί την τελευταία απόπειρα του κράτους για περαιτέρω αυταρχικοποίηση και ποινικοποίηση των αγώνων μας αλλά και των ζωών μας. Ο νέος ΠΚ επιφέρει μία άνευ προηγουμένου αυστηροποίηση και αυταρχικοποίηση του ποινικού δικαίου, επιβάλλοντας αυστηρότατες ποινές με υποχρεωτική φυλάκιση ακόμα και για πλημμελήματα. Η συγκυρία που κατατίθεται το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία. Σε μία στιγμή που τα κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία δέχονται ολομέτωπη επίθεση από κράτος και κεφάλαιο και εν μέσω μίας διαρκώς εντεινόμενης κρίσης φτώχειας και ακρίβειας, το κράτος έρχεται να ενισχύσει την ικανότητά του να καταστείλει τις όποιες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή που το κράτος επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, απειλώντας τους φοιτητές με συλλήψεις κατατίθεται και ένα νομοσχέδιο τρομοκρατίας με αυστηρότερες ποινές για κάθε «έγκλημα» όπως οι σύμφωνα με κρατικούς εκπροσώπους “παράνομες” καταλήψεις και διαδηλώσεις των φοιτητ(ρι)ών. Το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, δηλαδή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας πάει χέρι-χέρι με την αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από το ελευθεριακό σχήμα Παντείου, την ανοιχτή συνέλευση ενάντια στον νέο ΠΚ και την πολιτειακή εκτροπή, και δικηγόρους. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και μπαρ οικ ενίσχυσης του σχήματος.

Τρίτη 30/1 19:00 αίθουσα 102 (ισόγειο γυάλινου κτηρίου), Πάντειο.

May be an image of text that says 'ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 30/1 αίθουσα 102 19:00 ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Τοποθετήσεις-εισηγήσεις; Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στο νέο ΠΚ και την πολιτειακη εκτροπή δικηγόροι και ελευθεριακό σχήμα Παντείου C θα ακολουθήσε ακολουθήσειμπαρ, μπαρ για την οικονομικη ενίσχυση του σχήματος Ελευθεριακό bnụ× Παγτείοι'

 

Η παράκαμψη του Συντάγματος και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Εκδήλωση στον ΔΣΑ, Δευτέρα 29/1, 6μμ

Η Εναλλακτική Παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος για την υπεράσπιση του ελεύθερου, δωρεάν, δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά και για την υπεράσπιση του ίδιου του Συντάγματος, διοργανώνει εκδήλωση/συζήτηση με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παράκαμψη της συνταγματικής επιταγής για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τόπος: Η αίθουσα τελετών του δικηγορικού συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.
Ημερομηνία: Δευτέρα 29.1.2024 στις 18.00

Εισηγούνται:
-Ακρίτας Καϊδατζής, αναπλ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Α.Π.Θ.
-Λίνα Κουσκουνά, συντ. επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου Ε.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
-Δημήτρης Σαραφιανός, Δ.Ν. Δικηγόρος, πρ. Σύμβουλος Δ.Σ.Α.
-Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής
-Γιώργος Βελεγράκης, συμβασιούχος διδάσκων στο Ε.Κ.Π.Α.
-Δημητρης Καλτσώνης, καθηγητής θεωρίας Κράτους & Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

Γιατί λέμε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Είναι η απουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μια παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία; Μήπως είμαστε όντως κάποιου είδους ξεχασμένη “Σοβιετία”; Ποιος είναι ο πυρήνας των διαμαρτυριών ενάντια κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία; Θα μειωθεί όντως το brain drain και θα βελτιωθεί η ελληνική οικονομία; Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν και τα δημόσια μέσω του ανταγωνισμού; Δεν θα ανοίξουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καινούργιες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για νέες και νέους ακαδημαϊκούς;

Ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με επίκεντρο τις απαντήσεις σε αυτά τα διατυπωμένα με περισσότερη ή λιγότερη αφέλεια ερωτήματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα. Με προσκεκλημένους/ες και συμμετέχοντες/ουσες προερχόμενες από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, θα διερευνηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά ΑΕΙ τόσο στις σπουδές και το μέλλον των φοιτητ(ρι)ών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, όσο και στην παραγωγή επιστημονικού έργου από υποψήφιους/ες διδάκτορες και εργαζόμενους/ες στην έρευνα.

Δευτέρα 29/01 στις 18:00, ισόγειο ΝΟΠΕ ΑΠΘ, αίθουσα Γ (Τυπογραφείο).

Συζητούν:

  • Ελένη Χατζηκώστα: μεταπτυχιακή φοιτήτρια, ΕΣΜΦΥΔ Πολ. Επ. ΑΠΘ
  • Ναταλία Πάνου: υποψήφια διδακτόρισσα Νομικής, μέλος ΣΕΡΕΤΕ
  • Θωμάς Ψήμμας: διδάκτωρ Φιλοσοφίας Δικαίου ΑΠΘ
  • Περικλής Παυλίδης: Καθηγητής, Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Χαιρετίζει η Μαργαρίτα Κούτσαρη: προπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, μέλος ΣΦΠΕ ΑΠΘ.

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/889183266018200/

E-mail Επικοινωνίας: gsa.polsci.auth@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6973999335
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/polsci.auth.postgraduates/

 

Στήριξη κατάληψης Φ.Σ. Φαρμακευτικής -Συζήτηση για προβλήματα του τμήματος

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα της φαρμακευτικής όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του. Στη συζήτηση θα παρευρεθούν καθηγητές, διδάκτορες, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, παρουσιάζοντας από τη δική του οπτική τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατά την τέλεση του ακαδημαϊκού τους έργου καθόλη τη διάρκεια των ετών που στελεχώνουν το τμήμα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δ21 στο κτήριο της ΣΘΕ στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας.

Γενική συνέλευση τμήματος Γεωλογίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ/ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

-Γενική συνέλευση τμήματος Γεωλογίας Δευτέρα 29/01 12:00

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών ΣΕΥ ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συνεχίζεται με αισθητή κλιμάκωση σε όλη την πόλη. Είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να δημιουργήσουμε πεδίο αγώνα και στις σχολές μας.

Καλούμε σε:

-συγγραφή ανοιχτού πλαισίου εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Συλλογου Φοιτητ(ρι)ών ΣΕΥ την Κυριακή, στις 18:00 στη ΣΘΕ.

-Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών ΣΕΥ την Δευτέρα, στις 12:00 στο Κιόσκι Νοσηλευτικής.

Οι αγώνες του ’06-’07 μας έδειξαν τον δρόμο.

Εμπρός για γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις.

Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητ(ρι)ών ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σίνδου

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών ΣΜΗ Δι.Πα.Ε

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας – συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών μας

-Συγγραφή ανοιχτού πλαισίου για τη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών ΣΜΗ Δι.Πα.Ε την Κυριακή 28/01 στις 19:30 στη ΣΘΕ.

-Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητ(ρι)ών ΣΜΗ Δι.Πα.Ε την Δευτέρα 29/01 στις 15:00 στο κτήριο Η’

Δημιουργία πρωτοβουλίας Φοιτητ(ρι)ών Οικονομικού ΑΠΘ

Δευτέρα 29/1 στις 16:00 στο φουαγιέ της ΝΟΠΕ

Με αφορμή τον νέο νομοσχέδιο,αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία από φοιτητ(ρι)ες με γνώμονα την οργάνωση στη βάση χωρίς παραταξιακες ηγεμονεύσεις , την μαζικοποίηση και συλλογικοποίηση των δράσεων μας με σκοπό την ενεργοποίηση του φοιτητικού συλλόγου απέναντι στα νέα σχέδια του κράτους που υποβαθμίζει στο έπακρο την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Φοιτητ(ρι)ες Οικονομικού ΑΠΘ

Aνοιχτό σχήμα ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ στους Ηλ. Μηχ.

Ανοιχτό σχήμα ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ Δευτέρα 29/1 στις 17:00 στο καμαράκι στην πτέρυγα Ηλεκτρολόγων

Το σχήμα είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα που συζητά αμεσοδημοκρατικά, θέματα που αφορούν στην πραγματικότητα της σχολής, στην εκπαίδευση και σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Οι ιδέες και οι προβληματισμοί του καθένα και της καθεμίας είναι, όχι μόνο ευπρόσδεκτες, αλλά και αναγκαίες. Πιστεύουμε, και το εφαρμόζουμε στην πράξη, πως μόνο μέσα από τις αντιθέσεις μας και τη ζύμωσή τους, μπορούμε τελικά να συνθέσουμε τις θέσεις μας, να καταλήξουμε σε δράσεις, να παράξουμε πολιτική για τον εαυτό μας, μακριά από τις έτοιμες απαντήσεις, κόντρα στη λογική της αδιαφορίας, της ανάθεσης, της αντιπροσώπευσης και της εξατομίκευσης.

Συμμετέχουμε στον Συντονισμό Σχημάτων και Αγωνιστριών συγκροτώντας την Αντικαπιταλιστική Πτέρυγα στα πανεπιστήμια. Μιας πτέρυγας που με οδηγό τις ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών και των εργαζομένων διεκδικεί μια άλλη εκπαίδευση, μια άλλη εργασία και τελικά, μια άλλη ζωή. Κόντρα στους τεχνητούς «μονόδρομους» του κεφαλαίου, κόντρα σε ό,τι υποβαθμίζει τα δικαιώματά μας, σε ό,τι ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Κόντρα στον εφησυχασμό, στη λογική του «τίποτα δεν γίνεται», κόντρα στην υποταγή. Κόντρα σε όλα; Όχι. Σύμφωνα πάντα με τις προοπτικές που ανοίγουν οι κοινωνικοί αγώνες της νέας εποχής. Σύμφωνα με το πείσμα μας ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει!

Σε καιρούς αποξένωσης και ακραίου ατομικισμού, σε καιρούς που το αδηφάγο σύστημα διεμβολίζει όλες μας τις σχέσεις, που οι από τα κάτω πρέπει πάσει θυσία να δεχτούν μια ζωή μιζέριας, παντός τύπου κατανάλωσης και χυδαίας μισθωτής σκλαβιάς, εμείς επιλέγουμε την αντίσταση.

Αντιστεκόμαστε σε ό, τι μας καταπιέζει, σε ό, τι μας υποτιμά και μας εξουσιάζει και στεκόμαστε απέναντι στον καθημερινή καπιταλιστική βία.

Επιλέγουμε τόσο συλλογικά όσο και ατομικά το δρόμο του αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, της συλλογικοποίησης των αρνήσεων, κρατάμε τις σχέσεις μας ζωντανές ανοίγοντας καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 12:00 μμ μέχρι τις 18:00 μμ. το αυτόνομο στέκι, προκειμένου να διαβάσουμε μαζί, απαλύνοντας έτσι την κατά τα άλλα πιεστική και ανταγωνιστική διαδικασία των εξετάσεων που μας θέλουν πειθήνια, να διαβάζουμε στείρα και νεκρή πληροφορία, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας και φαντασίας. Να διαβάζουμε για να “εξελιχθούμε” σε καλές μελλοντικές εργάτριες του καπιταλισμού.

Ας είμαστε τουλάχιστον μαζί, ας μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές που το καθένα βιώνει μόνο του δυσφορικά, μελετώντας παράλληλα και άλλα πλάνα, πιο ενδιαφέροντα, πιο ζωηρά, πιο ρηξιακά!

Δευτέρα με Παρασκευή λοιπόν, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, διαβασματάκι, καφεδάκι και στα διαλείμματα κουβέντα για το πώς θα ρίξουμε τον υπάρχον.

Μοιραστείτε το άρθρο