Κινητοποιήσεις ενάντια στο ν/σχ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, Πέμπτη 25/1

Οι αντιδράσεις ενάντια στο επικείμενο ν/σχ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εντείνονται και οι διεργασίες στην πανεπιστημιακή κοινότητα πληθαίνουν. Σύλλογοι διδασκόντων παίρνουν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και των φοιτητών για νέες διαδηλώσεις και καταλήψεις που αυξάνονται καθημερινά – γύρω στις 100 σε όλα τα πανεπιστήμια.

Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων είναι οι πιο μαζικές της τελευταίας 15ετίας. Τετάρτη βράδυ, με τη λήξη πολλών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, πολλοί φοιτητ(ρι)ες μαζικά κατευθύνθηκαν από το ΠΑΜΑΚ στη ΝΟΠΕ του ΑΠΘ και το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων, για την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Πέμπτης και τα περαιτέρω βήματα. ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

>ΒΙΝΤΕΟ από φοιτητές/ριες μετά την τεράστια συμμετοχή στη συνέλευση στο ΠΑΜΑΚ, να κατευθύνονται για το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων στο Α.Π.Θ, βράδυ Τετάρτης, φωνάζοντας: Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνες ενάντια στος ταξικούς φραγμούς.


ΕΜΠ – Λοκ άουτ στο Κάτω Πολυτεχνείο – Συγκέντρωση στις 8 το πρωί

Η πρυτανεία του ΕΜΠ προχώρησε σε λοκ άουτ του Κάτω Πολυτεχνείου ενώ το ίδρυμα τέλει υπό κατάληψη από τον φοιτητικό σύλλογο. Η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης καλεί σε συγκέντρωση στις 08.00 το πρωί για την υπεράσπιση του ασύλου και σε συντονιστικό γενικών συνελεύσεων μετά το πέρας της πανεκπαιδευτικής πορείας στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Κάτω Πολυτεχνείου:
Χθες 23/1 πραγματοποιήθηκαν πάρα πολύ μαζικές συνελεύσεις σε όλο το Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στον σύλλογό μας, μια απο τις πιό μαζικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων, στην οποία αποφασίστηκε για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα κατάληψη. Αυτή τη στιγμή 9/9 σχολές του Πολυτεχνείου τελούν υπό κατάληψη! Επίσης, καλείται απο αμέτρητους συλλόγους στην Αθήνα πορεία και μετά συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων στο κάτω Πολυτεχνείο και γι αυτήν την Πέμπτη 25/1 (όπως έγινε και τις προηγούμενες), για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα!
Κόντρα στις αποφάσεις μας, η πρυτανεία του ΕΜΠ επιλέγει να εφαρμόσει την Πέμπτη λοκ αουτ στο Κάτω Πολυτεχνείο, την στιγμή μάλιστα που ο σύλλογός μας έχει κατάληψη στα ίδια τα κτήρια που αυτός θέλει αποστειρωμένα και τριγυρισμένα από αστυνομία. Δεν νοείται ο πρύτανης με το έτσι θέλω να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Συλλόγου μας, οι οποίες μάλιστα είναι νομικά κατοχυρωμένες μετά από αγώνες των φοιτητών. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την στάση της πρυτανείας που προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα, που εδώ και δύο βδομάδες έχει ξεσπάσει στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα! Μαζικοποιούμε τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας. Καλούμε όλο τον κόσμο του Συλλόγου να έρθει να στελεχώσει την κατάληψη για να περιφρουρήσουμε το Κάτω Πολυτεχνείο και να διασφαλίσουμε ότι το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων θα πραγματοποιηθεί στον χώρο.
Αύριο Πέμπτη 25/01 στις 12:00 ξανά στα Προπύλαια για να διαδηλώσουμε κατά του νέου νομοσχεδίου, που διαλύει την προοπτική και το μέλλον μας και μετά στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων για να συζητηθούν οι από κοινού δράσεις μας το επόμενο διάστημα!
//Μαζικοποιούμε την κατάληψη, υπερασπιζόμαστε το άσυλο, το βράδυ, το πρωί και την ώρα της πορείας.
//Καλούμε στις 8.00 τον ΦΣ, τους υπόλοιπους ΦΣ και όλη την κοινωνία να υπερασπιστούμε το άσυλο.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


Αθήνα: Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 12:00 στα Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση – Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις 12:00 στην Καμάρα

Πάτρα: Διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στις 12:30 στην πλατεία Γεωργίου

Ηράκλειο: Πορεία για την παιδεία στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα: Πορεία ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στις 12:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου


ΑΘΗΝΑ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφασίζουν:

Νέο Γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 12:00 στα Προπύλαια.

Νέο Συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων μετά την Πορεία της Πέμπτης.

Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δεν θα μένουμε αμέτοχοι. Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων της Παλαιστινιακής Κοινότητας.

Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούμε φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες να οργανωθούν στους φοιτητικούς συλλόγους, στις μαθητικές συνελεύσεις, να γίνουν οργανικό κομμάτι αυτού του μεγάλου αγώνα, να γίνουν η καρδιά και το μυαλό κάθε μικρής και μεγάλης δράσης. Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση ενός μαχητικού, πανελλαδικού, πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα δώσει τη μάχη μέχρι τη νίκη!


Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν χώρο ξεκομμένο από την κοινωνία. Οι δομές που γεννούν και υποστηρίζουν τις διάφορες μορφές καταπίεσης και ιεραρχίας, δρουν και εντός του πανεπιστημίου, και επηρεάζουν τη ζωή του μέσου φοιτητή. Αναγνωρίζουμε την καταπίεση του κάθε φοιτητικού υποκειμένου στον χώρο του Πανεπιστημίου ως επιγέννημα της ευρύτερης κοινωνικής καταπίεσης που βιώνουμε. Γι’ αυτό επιδιώκουμε τη σύνδεση των αγώνων μέσα και έξω απ’ τα πανεπιστήμια με πόλο και κέντρο των αγώνων αυτών να είναι οι σχολές. Οι ανέκαθεν δηλαδή χώροι πολιτικοποίησης και διακίνησης ιδεών, χώροι απελευθέρωσης του πνεύματος και ερμηνείας της κοινωνίας και του κόσμου. Χώροι διεκδικήσεων που διατήρησαν τα προαναφερθέντα τους χαρακτηριστικά μέσα από συνεχείς και επίμονους αγώνες. Το άσυλο δεν σχετίζεται με κανενός είδους θεσμική παραχώρηση, αλλά ρίζωσε στις συνειδήσεις των φοτητ(ρι)ών και της κοινωνίας μέσα από τη συνεχή και επίμονη υπεράσπισή του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε ενάντια σε κάθε κρατικό και κεφαλαιοκρατικό συμφέρον έρχεται να εξυπηρετήσει η εκπαιδευτική αναδιάρθωση -και όχι μόνο η εκπαιδευτική- . Ενάντια σε εμπορευματοποίηση και εντατικοποίηση, ενάντια σε κάθε μέσο φύμωσης, αποπνευματικοποίησης και αδρανοποίησης των φοιτητών όπως και ενάντια σε κάθε είδους φραγμό, πόσο μάλλον εκείνους που αφορούν το κοινό αγαθό της παιδείας, της μόρφωσης, και της εκπαίδευσης.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου πεδίου πάλης ενάντια σε Κράτος, Κεφάλαιο, Πατριαρχία, ενάντια σε κάθε δομή και μορφή εξουσίας, σε όλα όσα μας πνίγουν και μας εξοντώνουν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16, που δεν αποτελεί παρά το επιστέγασμα μίας σειράς πολλαπλών μεταρρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων. Όχι φυσικά υπερασπιζόμενοι την διαχείριση της εκπαίδευσης από το Κράτος, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε την παιδεία ως κοινό αγαθό, η οποία επιβάλλεται να αποτελεί αντικείμενο κοινής διαχείρισης, με σκοπό την συμβολή και την πρόσβαση όλων μας σε αυτή. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας για την αναδιάρθρωση δεν υιοθετεί χαρακτηριστικά συντεχνειακά, δεν στοχεύει σε καμία επιμέρους κατάκτηση, αλλά αποσκοπεί στο να αντλήσει τη μοναδική πολιτική υπεραξία που μπορεί εν προκειμένω να αντλήσει: τη διαμόρφωση συνειδήσεων αφυπνισμένων και απελευθερωμένων. Με την ίδια λογική, τον συνδικαλισμό τον αντιλαμβανόμαστε ως ένα μόνο μέσο και κάθε συνδικαλιστική κατάκτηση νοηματοδοτείται από την πολιτική της κατεύθυνση και τη σχέση της με τους μετέπειτα αγώνες μας. Το φοιτητικό κίνημα δεν ανταποκρίνεται απλώς στην απειλή της κοινωνίας από το Κράτος και το Κεφάλαιο, αλλά τα υποστηρίζει και το ίδιο, όπως αμέτρητες φορές έχει αποδείξει, μέσα από τις συντεχνιακές λογικές του, και την ιεραρχία των κομματικών μηχανισμών.

Επιδιώκουμε την οριζόντια διαχείριση του Πανεπιστημίου από τα ίδια τα φοιτητικά υποκείμενα. Την εξαφάνιση κάθε μορφής ιεραρχίας από την καθημερινότητα, την κοινωνία, τα Πανεπιστήμιά μας. Αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, επιδιώκουμε διαρκώς καταλήψεις, διαδηλώσεις, και συγκρούσεις στους δρόμους. Αγωνιζόμαστε εντός και εκτός σχολής για ένα μαζικό, ακηδεμόνευτο, και αδιαμεσολάβητο μαχητικό φοιτητικό κίνημα.

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 20/1, 12:00 στα Προπύλαια.

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ – ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ!

ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ!

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

με πορείες, καταλήψεις, συγκρούσεις, συνελεύσεις

• Τρίτη 23/01 / 18:00 / Ανοιχτή συνέλευση στο Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου

• Πέμπτη 25/01 / 12:00 / Πανεκπαιδευτική πορεία στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας


Κάτω τα χέρια από την Δημόσια Εκπαίδευση και το άρθρο 16

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό την κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο θα προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβλέποντας το γεγονός ότι το ίδιο το αστικό σύνταγμα εμποδίζει την ίδρυση τους, καταπατώντας το ίδιο της το νομικό πλαίσιο!

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ήδη, όπως φαίνεται από τις μαχητικές κινητοποιήσεις, αιτία πολέμου για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, για τον κόσμο της εκπαίδευσης και για εμάς τους ερευνητές και τις ερευνήτριες. Η κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” της προσπαθούν να πείσουν ότι η συνύπαρξη του ιδιωτικού με το δημόσιο θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης αλλά και του μέχρι τώρα δημοσίου πανεπιστημίου. Η πραγματικότητα, όμως, έχει δείξει ότι η συνύπαρξη του δημοσίου και ιδιωτικού έχει οδηγήσει στην συστηματική υποτίμηση των δημόσιων υπηρεσιών και στην αύξηση του κόστους τους (όπως έγινε στα δημόσια σχολεία με την ίδρυση των ιδιωτικών, στα δημόσια νοσοκομεία με την ίδρυση των ιδιωτικών κλινικών, με τις μεταφορές, την ενέργεια κοκ.). Παράλληλα, θα εντείνει τους φραγμούς προς την πανεπιστημιακή μόρφωση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, σε συνέχεια άλλων μέτρων της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση (ΕΒΕ, κ.α.). Άλλωστε, όλα τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν αρχικά τα δίδακτρα ήταν χαμηλά, στη συνέχεια αυξήθηκαν ραγδαία.

Στην πραγματικότητα μάλιστα ο ανταγωνισμός που θα δημιουργήσει η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λάβουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαμορφώνεται μια διαρκής ανάγκη τα δημόσια πανεπιστήμια να προσαρμόζονται στις ανάγκες της “αγοράς” και της “επιχειρηματικότητας” ώστε να μπορούν να βρίσκουν τους αναγκαίους πόρους για να λειτουργούν. Επιπλέον, τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) – πολλά από τα οποία λειτουργούν ήδη με όρους ιδιωτικού δικαίου – θα κληθούν στο μέλλον να έχουν συνεργασία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράγοντας έρευνα κατ’ εντολή των ιδιωτικών συμφερόντων. Πρόκειται για μία συνθήκη έντασης της απίσχνασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου (και άρα και το είδος της παραγόμενης έρευνας και διδασκαλίας). Τα χαρακτηριστικά της “αγοράς” για την έρευνα είναι μία συνθήκη αντιακαδημαϊκής προαγωγής γνώσης και “καινοτομίας”, μακριά από τη λογική του αναστοχασμού και επανασχεδιασμού, πολλώ δε μάλλον μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες. Η δε διδασκαλία θα απέχει παρασάγγας από την ελεύθερη δημοκρατική διάλεξη, και θα θυμίζει μεταλυκειακή παρουσίαση για την μετάδοση κάποιων δεξιοτήτων.

Τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ, όπως και των ΕΚ, τα γνωρίζουν πολύ καλά όσοι και όσες εργάζονται ή φοιτούν σε αυτά! Οφείλονται στη συνεχή υποχρηματοδότηση, στην υποστελεχωση, στις απαρχαιωμένες υποδομές και όχι στην έλλειψη ανταγωνισμού! Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει ούτε σε κάποια επιστροφή νέων επιστημόνων, ούτε στην βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου εμείς οι ερευνήτριες και οι ερευνητές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο λόγος για τον οποίο αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από την χώρα, είναι η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της έρευνας και η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας μας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην έρευνα θα σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο κατάπτυστο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο μαθητικό κίνημα, στο προοδευτικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο σύνολο της μαχόμενης κοινωνίας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην σκεφτεί να καταθέσει το νομοσχέδιο. Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί εμείς θα σηκώσουμε το γάντι και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παραλύσει η ερευνητική διαδικασία με στάσεις εργασίας, απεργίες και κινητοποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα

IKY

Πέραν από τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που για εμάς είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της ίδιας της εργασίας μας, θα πρέπει να εστιάσουμε και σε ζητήματα συγκεκριμένα. Μία από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει το Σωματείο είναι η αναμέτρηση με τις πιεστικές και εκβιαστικές πρακτικές του ΙΚΥ προς συναδέλφους και συναδέλφισσές μας, υπότροφους υποψήφιους/ες διδάκτορες. Ο όρος της επιστροφής των χρημάτων, των δεδουλευμένων, αποτελεί απαράδεκτο αίτημα το οποίο παραγνωρίζει την όποια εργασία έχει καταβάλει ο/η υπότροφος το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό, το Σωματείο μας απάντησε με στοχευμένες κινητοποιήσεις και με αλλεπάλληλες πιέσειςτου ΔΣ τόσο προς τη διοίκηση του ΙΚΥ όσο και προςάλλες αρμόδιες αρχές, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω παράταση παράδοσης των τελικών παραδοτέων. Αυτός ο αγώνας όμως δεν έφερε αποτελέσματα μόνο στο σήμερα αλλά δημιουργεί και μία παρακαταθήκη για το μέλλον, εξασφαλίζοντας ότι οι επόμενοι/ες υπότροφοι δεν θα ξαναβρεθούν κάτω από την δαμόκλειο σπάθη κανενός Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση πέραν των θετικών βημάτων που έχουν γίνει και αποτελεί παρακαταθήκη για το ΣΕΡΕΤΕ, το ζήτημα δεν έχει λήξει. Ακόμη εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες είναι αντιμέτωποι/ες με την απειλή της επιστροφής των δεδουλευμένων τους. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας για την ύπαρξη ΚΥΑ που θα αλλάξει το τελικό παραδοτέο. Στη βάση αυτή προτείνουμε εκ νέου κινητοποιήσεις στο Υπουργείο για συνάντηση με τους αρμόδιους και στάση εργασίας και κινητοποίηση στο ΙΚΥ με σκοπό να μάθουμε και τα περιεχόμενα των επόμενων προκηρύξεων.

Διδακτικό έργο και ΕΣΠΑ

Τις επόμενες εβδομάδες, χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις στα πλαίσια των Προγραμμάτων Απόκτησης Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας (ΕΣΠΑ). Η έγκριση του προγράμματος ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, ωθώντας εκατοντάδες διδάσκουσες και διδάσκοντες στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών εξασφάλισης της διαβίωσης τους. Αντίστοιχα, στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων δημιουργήθηκαν προβλήματα κάλυψης του προγράμματος σπουδών – με ότι αυτό συνεπάγεται για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές – ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, καθώς λόγω της υποστελέχωσης, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοια προγράμματα επισφαλών θέσεων εργασίας.

Έχουμε ήδη σαν σωματείο αναδείξει το γεγονός ότι παρόλου που παρουσιάζονται σαν “ακαδημαϊκές υποτροφίες”, στην πραγματικότητα πρόκειται για θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με ανακύκλωση της επισφάλειας και της ανεργίας. Μάλιστα, φέτος οι θέσεις μειώθηκαν σημαντικά, γεγονός προφανώς σχετιζόμενο με τον σχεδιασμό για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την – απαραίτητη-συνοδή απαξίωση των ΑΕΙ. Επιπλέον, οι όροι του προγράμματος μεταβάλλονταν κάθε χρόνο, ενώ παρατηρούνταν σημαντικές διαφορές στις συμβάσεις ακόμα και μεταξύ ιδρυμάτων (είδος συμβάσεων, ρυθμοί πληρωμών κ.α.).

Σαν ΣΕΡΕΤΕ σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε καμπάνια ενημέρωσης των συναδελφισσών και των συναδέλφων γύρω από τις εργασιακές συνθήκες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αιτήματά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Μέχρι τότε, απαιτούμε ενιαίο μακρόπνοο σχεδιασμό και ενιαία υλοποίηση των προγραμμάτων στα ιδρύματα, έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, δυνατότητα υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου αντί συμβάσεων έργου (μπλοκάκι) για όσες και όσους το επιθυμούν.

ΙΙΒΕΑΑ

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 300 εργαζόμενους, συμπεριλαμβάνοντας το ερευνητικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, καθώς επίσης και φοιτητές που διεκπεραιώνουν τις διπλωματικές και πρακτικές τους εργασίες. Πρόκειται για έναν ακόμη χώρο εργασίας όπου χαρακτηρίζεται από μισθούς-φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι διδακτορικοί, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και το τεχνικό προσωπικό με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Η επισφαλής, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην έρευνα και το ΙΙΒΕΑΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος έχει κατά καιρούς πάρει μια σειρά αντιδραστικών αποφάσεων, οι οποίες υπαγορεύουν τους όρους σύναψης σύμβασης με το ίδρυμα οδηγώντας σε δυσμενέστερες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Συχνά επίσης, παρατηρούνται καθυστερήσεις μηνών στις ανανεώσεις των συμβάσεων παρά τη συνέχιση της εργασίας μας, καθυστερήσεις που δικαιολογούνται από την διοίκηση ως «αναγκαία γραφειοκρατία». Κοινό χαρακτηριστικό όσων καλούνται να εργαστούν στην έρευνα είναι οι εξοντωτικοί ρυθμοί σε ένα καθεστώς μεταξύ απλήρωτης και κακοπληρωμένης προσωρινής απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση αλλά και χωρίς τα τυπικά δικαιώματα που συνεπάγεται η μισθωτή σχέση – όπως είναι το σταθερό ωράριο, η αναγνώριση προϋπηρεσίας, οι νόμιμες μισθολογικές αυξήσεις, οι κανονικές άδειες και οι άδειες ασθένειας ή κύησης, η δυνατότητα εγγραφήςστον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας και πολλά ακόμη.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι συνάδελφοι/ισσες ερευνητές/ριες στο ΙΙΒΕΑΑ προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους και διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με δικαιώματα. Ήδη από τον Οκτώβριο, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλογικές διαδικασίες, συναντήσεις με την διοίκηση του ιδρύματος αλλά και με δημοσιοποίηση της κατάστασης στα ΜΜΕ, κοινοποιήθηκαν οι συνθήκες εργασίας και τα αιτήματα των συναδέλφων. Παρά τα επάλληλα αιτήματα και τις όποιες δεσμεύσεις της διοίκησης, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη σε σχέση με την υλοποίηση των αιτημάτων, με αποκορύφωμα την άρνηση της διοίκησης να κοινοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζουν το παρόν καθεστώς, όπως είναι η απόφαση για το πλαφόν των 750 ευρώ στην υποτροφία των Υποψήφιων Διδακτόρων. Ήδη το επιχειρησιακό σωματείο (ΣΕΕΙ) έχει πάρει απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πρόσφατα η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει νομοσχέδιο που εισηγούνταν την αποκοπή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από το φυσικό και θεσμικό του χώρο, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας! Πρόκειται για μία εγκληματική κίνηση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος της ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο, βάζοντας ταυτόχρονα το πρώτο λιθαράκι για τη διάλυση του ερευνητικού ιστού όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ΣΕΡΕΤΕ βρέθηκε στο πλευρό των συναδελφισσών/ων που έδωσαν έναν μαζικό αγώνα. Οι αντιδράσεις πέτυχαν να αναβληθεί για αρκετούς μήνες η συζήτηση για την μεταφορά του ΕΑΑ. Το σωματείο μας θα βρεθεί αλληλέγγυο στις κινήσεις των επιχειρησιακών σωματείων και της ΠΟΕΕΚ-Ι, για να αποτραπεί οριστικά η απόσπαση του Αστεροσκοπείου και να διασφαλιστεί η παραγωγή ανεξάρτητης έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

Με ενωτικό και μαχητικό αγώνα θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο! Διεκδικούμε:

  • Άμεση απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ● Ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν σπουδών
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με όλα τα εργασιακά δικαιώματα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα
  • Εργασία με σταθερές σχέσεις εργασίας με ωράριο και ασφάλιση
  • Στήριξη του δίκαιου αγώνα τόσο του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΒΕΑΑ όσο και του αγώνα που θα κληθεί να δώσει ο κόσμος της έρευνας για τη παραμονή του ΕΑΑ στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Αποφασίζουμε:

  • Δημιουργία εκδηλώσεων με όλους του φορείς της παιδείας και της τριτοβάθμιας
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους ΦΣ και τους συντονισμούς τους.
  • 24ωρες απεργίες 25/1 και 1/2
  • Σύσταση απεργιακής επιτροπής
  • Νέα ΓΣ Σάββατο 3/2
  • Πανεργατική απεργία αρχές Φλεβάρη
  • Αποφασίζουμε δημιουργία σωματειακής επιτροπής στο Πάντειο Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16!

ΣΕΡΕΤΕ


Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις “νέες συνθήκες” και τις “οδηγίες” της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, “με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση” και με “αναχρονιστικούς θεσμούς”. Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες – και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη “κυριαρχία” για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς “ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων”. Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του ’06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ


ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 25/01

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΟΡΕΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητ(ρι)ών Αθήνας

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Π.Κ Api Nere


>Εκδήλωση – συζήτηση: Πανεκπαιδευτικό ταξικό μέτωπο ενάντια στο νέο ν/σ

⚫️ [Αθήνα] ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

📌 Πέμπτη 25/1 | 18:30 | ΝΟΜΙΚΗ

Θα τοποθετηθούν:

◾️ εργαζόμενος στην έρευνα από το ΣΕΡΕΤΕ (Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)

◾️ εργαζόμενος στο ΕΚΠΑ

◾️ φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε Συντονιστικές Επιτροπές Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΞΙΚΗ

💥Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργίες, να μπλοκάρουμε το νέο ν/σ για την παιδεία και κάθε επιδίωξη για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Καλούμε όλες κι όλους στην εκδήλωση αυτή, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να συμβάλλουμε στον εν εξελίξει διάλογο σε σχέση με το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά και με την ευρύτερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς και για τις προοπτικές του νέου μαζικού πανεκπαιδευτικού αγώνα που συνεχίζεται , οργανώνεται και κλιμακώνεται διαρκώς.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2024, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την παιδεία με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που αποτελεί μια προσπάθεια παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί “κεραυνό εν αιθρία”, αλλά αποτελεί κομμάτι μιας συνολικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, ως κεντρικές ντιρεκτίβες της ΕΕ, που στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την εισχώρηση επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια ΑΕΙ, την λειτουργία εργαστηρίων ως τόπων εύρεσης φθηνού αλλά εξειδικευμένου εργατικού/ερευνητικού δυναμικού για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για λίγους και εκλεκτούς. Είναι η περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση & εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στην δημιουργία νέων και αρκετά κερδοφόρων αγορών, συνδυαστικά και με την προετοιμασία και κατάρτιση ενός υπερεξειδικευμένου και φθηνού εργατικού δυναμικού κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς. Διαχρονικά, άλλωστε, οι καπιταλιστές και τα αστικά κόμματα επιδίωκαν να επιβάλλουν δίδακτρα και πολυεθνικές-χορηγούς στα πανεπιστήμια, να κλείσουν πολλές σχολές ή να μειώσουν τους εισακτέους μέσω της ΕΒΕ, να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να εξατομικεύσουν τη μόρφωση του φοιτητή/τριας, δίνοντας όχι πτυχίο, αλλά άθροισμα πιστωτικών μονάδων. Με στόχο τον κατακερματισμό του γνωστικού αντικειμένου και των εργασιακών δικαιωμάτων, άρα και την προώθηση του ανταγωνισμού εντός του εργασιακού κλάδου.

🔴 Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, οι μαθητ(ρι)ες, οι φοιτητ(ρι)ες, οι εκπαιδευτικοί κι οι ερευνητ(ρι)ες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αγώνα και μέσα από τα συλλογικά τους όργανα (μαθητικές συνελεύσεις/επιτροπές, Φοιτητικούς Συλλόγους, Σωματεία) παλεύουν από κοινού για να μπλοκάρουν το νέο ν/σ.

🔴 Γι’ αυτό, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, είναι πολύτιμο να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τους ίδιους τους κοινωνικούς τους χώρους φοιτητές/τριες που συμμετέχουν σε Συντονιστικές Επιτροπές Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά και εργαζόμενοι στην έρευνα, διδακτορικοί, αλλά και εργαζόμενοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

🔴 Για ένα μαζικό ταξικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο που να χαράσσει μια κοινή στρατηγική μέσα στους ΦΣ, τα σωματεία, που θα συνομιλεί με μαθητ(ρι)ές, που θα συμβάλλει στις εν εξελίξει μαζικές πολυήμερες καταλήψεις στα πανεπιστήμια και που θα συμμετέχει, θα οργανώνει και θα κατεβαίνει σε απεργίες πλάι – πλάι με το φοιτητικό (και μαθητικό) κίνημα, για να μπλοκαριστεί, αφενός το συγκεκριμένο ν/σ, αλλά και αφετέρου για να επανασυγκροτηθεί και να δυναμώσει το κίνημα, να ενισχυθούν οι δομές του (σχήματα / σύλλογοι/ σωματεία), οι οποίες είναι οι μόνες που είναι ικανές, όπως έδειξε και η περίοδος των εκπαιδευτικών αγώνων του 06-07, να μπλοκάρουν νομοσχέδια και να διεκδικούν όλα αυτά που έχουν ανάγκη.

★ Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

-Στήριξη πανεκπαιδευτικής πορείας καμάρα 12:00


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΦ ΗΛ-ΜΗΧ

Τι φέρνουν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην παράκαμψη του Άρθρου 16 του συντάγματος, μέσω του οποίου προστατεύεται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η “αναθεώρηση” επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ δίνει και την δυνατότητα εγκατάστασης ιδρυμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Ο σκοπός βέβαια της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι ούτε η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας ούτε η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά η μεγιστοποίηση και η παραγωγή κέρδους. Το οποίο κέρδος για άλλη μία φορά θα παραχθεί στις πλάτες μας, στις πλάτες μαθητών και οικογενειών που το ίδιο το κράτος φρόντισε να μείνουν εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Θα εντείνει παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα μπορούν να μπουν τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αφου δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη για τα φροντιστήρια ή πολύ περισσότερο για τα πανάκριβα δίδακτρα των ιδιωτικών δομών. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα της ακρίβειας έρχονται ως “λύση” σε μια κατάσταση από τους ίδιους τους δημιουργούς αυτής της κατάστασης, αυτούς που υποχρηματοδότησαν και υποβάθμισαν το σημερινό πανεπιστήμιο, κάτι που κάνει ξεκάθαρη την υποκρισία του εγχειρήματος.

Πως θα επηρεαστούν τα δημόσια;

Η κυβέρνηση μας λέει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού πανεπιστημίου θα αναβαθμίσει στην πράξη το πρώτο. Στο ίδιο έργο πάλι θεατές. Το είδαμε ξανά με όλες τις υπόλοιπες αγορές που έχουν «απελευθερωθεί» από τα δεσμά του δημοσίου. Σε αυτή την απελευθερωμένη «αγορά», τα δημόσια θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα εκείνα τα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά, ωθώντας τα πολλές φορές στο να βρουν τα ίδια από μόνα τους όλους τους αναγκαίους πόρους. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, υποχρηματοδότηση, επί πληρωμή μεταπτυχιακά, στενότερη σύνδεση με εταιρίες-χορηγούς, ΣΔΙΤ στην φοιτητική μέριμνα, έρευνα για τους ιδιώτες, απλήρωτη εργασία διδακτορικών και μεταπτυχιακών και άλλα πολλά που δεν θα μας φτάσει το χαρτί για να τα αναφέρουμε όλα.

Στρέφει, έτσι, περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο στην επιχειρηματική λογική. Ήδη ο Πιερακκάκης σε αυτή την λογική μιλάει για τερατώδη ποσά που θα δοθούν αποκλειστικά σε εκείνες τις λειτουργίες που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ. Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ, «Πανεπιστήμια Αριστείας», βιομηχανικά διδακτορικά, Κέντρα Ικανοτήτων, ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες. Λειτουργίες που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μας ανάγκες για μόρφωση και αξιοπρεπή εργασία.

Μην ξεχνάμε κιόλας την νομοθεσία της ΕΕ, που λέει ότι εφόσον σε κάποια αγορά συνυπάρχει το δημόσιο με το ιδιωτικό (εν προκειμένο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τότε το κράτος απαγορεύεται να ενισχυεί το πρώτο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πως επηρεάζονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα;

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να τσακίσει την εργασιακή μας προοπτική, με βάση τις απαιτήσεις των εταιρειών για ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς και των εταιρειών. Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων σε συνδιασμό με ιδιωτικά κολλέγια-ΙΕΚ-ΑΤΕΙ κτλ έρχεται στην πράξη να κατατεμαχίσει περισσότερο τα πτυχία μας, δημιουργώντας πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων τα οποία θα πουλιούνται και θα αγοράζονται στο πτυχιοπάζαρο που μας έχουν ετοιμάσει. Μας ωθούν πρακτικά στον ατομικό δρόμο και σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων και πιστωποιήσεων για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό εντός του ίδιου μας του επιστημονικού αντικειμένου. Όλος αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ μας καταλήγει να συμπιέζει τα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Το έχουμε δει και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) όπου έχουν δημιουργηθεί «μηχανικοί» πολλαπλών ταχυτήτων και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Εμείς διεκδικούμε ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο στο οποίο θα είναι ενσωματωμένα όλα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και θα αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για εργασία, κόντρα στον ατομικό δρόμο και τον ανταγωνισμό που μας ωθούν.

Είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν το πανεπιστήμιο σήμερα;

Αρκεί μια γρήγορη ματιά στην παιδεία στην χώρα μας σήμερα, για να καταλάβει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είναι η πραγματικότητα ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας αμφισβητείται όλο και περισσότερο, και ότι η εκπαίδευση στρέφεται όλο και περισσότερο προς την εμπορευματοποίηση.

Γιατί μάλλον τα πανεπιστήμια δεν είναι και τόσο δημόσια όταν ο ιδιωτικός τομέας και η κερδοφορία έχουν πλέον πλήρη συνεργασία με τα τμήματα μας. Όταν δηλαδή τα προγράμματα σπουδών μας διαμορφώνονται σε συνεργασία με επιχειρήσεις, όταν η γνώση διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, όταν η έρευνα διεξάγεται για εταιρείες και για τον στρατό και όταν οι δημόσιες και δωρεάν παροχές των φοιτητών όπως η στέγαση και η σίτιση πωλούνται σε εργολάβους που βγάζουν κέρδος πατώντας στις πλάτες μας.

Και μάλλον η εκπαίδευση δεν είναι και τόσο δωρεάν όταν για να μπεις στο πανεπιστημιο πρέπει να κάνεις 10 χρόνια φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Και αν καταφέρεις να περάσεις από τους κόφτες πανελλήνιες & ΕΒΕ, πρέπει για 5 χρόνια να πληρώνεις νοίκι, ρεύμα, ίντερνετ, φαγητό χωρίς καμία παροχή. Και όταν εν τέλει για να βρεις δουλειά να κυνηγάς συνεχώς ημερίδες, πιστοποιήσεις και σεμινάρια.

Αυτό μας δείχνει ότι η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση δεν θα ξεκινήσει ουτε σε 10 χρόνια, ούτε από αύριο με την εφαρμογή του νόμου, αλλά στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει από χθες!

Η υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η χρονιά υποχρηματοδότηση, οι μαζικές ελλείψεις σε καθηγητές, η εντατικοποίηση, οι κόφτες και οι ταξικοί φραγμοί. Όλα αυτά έρχονται να καλλιεργήσουν τα πανεπιστήμια σε έφορο εδαφος για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα έρθει σαν «απο μηχανής θεός» να καλύψει τις ελλείψεις. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται για να δώσουν το τελικό χτύπημα στην παιδεία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Είναι η ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται διαχρονικά από τις πολιτικές του κράτους και του κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών παροχών και δημοσίων αγαθών. Το έχουμε δει και στους σιδηρόδρομους, και στην υγεία, και στην ενέργεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως στρατηγική του κράτους και του κεφαλαίου

Είναι απολύτως σαφές προς όλη την κοινωνία, αλλά και αναγκαίο να το αναγνωρίσουμε στα πλαίσια του αγώνα, πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας που ζούμε, όπως φαίνεται από το τι προτάσσει και αλλάζει ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του κεφαλαίου και των εταιρειών. Για να το πούμε πιο απλά βλέπουμε όλοι και όλες στην καθημερινότητά μας πως τα κοινωνικά αγαθά: οι μεταφορές, το ρεύμα, το νερό, η υγεία και η παιδεία σταματάνε να νοούνται ως δημόσια και περνάνε στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον γίνεται αυτή η μετάβαση είναι άμεσα κατανοητό ότι το κέρδος μπαίνει ως βασικός στόχων αυτών που τα διαχειρίζονται. Μεταβάλλεται δηλαδή ο ίδιος ο στόχος, από την κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινωνίας, στην άντληση οικονομικού κέρδους για τους λίγους.

Ακόμη, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα βασικά μέσα ενσάρκωσης της κρατικής θανατοπολιτικής. Προφανώς δηλαδή, δεν μιλάμε μονάχα για τις δολοφονίες των μπάτσων σε κομμάτια της κοινωνικής βάσης, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε όμως για την εντεινόμενη υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του κέρδους. Είδαμε πολύ ξεκάθαρα τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην κρατική δολοφονία στα Τέμπη. Είδαμε όλοι και όλες πως δεν νοιάζονται καθόλου για την μέριμνα, την υγεία, την παρεχόμενη παιδεία και εν τέλει δεν νοιάζονται για τις ζωές της κοινωνικής βάσης, των φοιτητ(ρι)ών, των εργαζομένων, των μεταναστ(ρι)ών κ.ο.κ. Το είδαμε και χθες με την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, τον ξυλοδαρμό των φοιτητών που διαμαρτηρήθηκαν και την επίθεση στις καταλήψεις των συλλόγων.

Γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι είναι κομβικό στο σήμερα να υπερασπιστούμε τις δημόσιες δομές και εν προκειμένω την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό βέβαια, ας είναι ξεκάθαρο δεν σημαίνει ούτε ότι η σημερινή παιδεία είναι δημόσια και δωρεάν, ούτε ότι μας ικανοποιεί η διαχείριση του κεφαλαίου. Εξάλλου σε κάθε αφορμή φαίνεται η ανικανότητα τους να “μεριμνήσουν” για την ζωή μας ακριβώς λόγω της υποβάθμισης της ζωής μας απέναντι στο κέρδος, όπως αναφέρθηκε πριν. Παρόλα αυτά το ζήτημα στο σήμερα είναι ένα: είτε θα επιλέξουμε και θα διεκδικήσουμε την παιδεία να είναι δημόσια και δωρεάν, προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, είτε θα επικρατήσει η παιδεία των ταξικών φραγμών, των αστυνομικών δυνάμεων, της κατάργησης του ασύλου κ.ο.κ.

Πώς απαντάμε; Γιατί κατάληψη;

Έτσι λοιπόν τίθεται το βασικό ερώτημα πώς θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό τον νόμο. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και όχι μόνο. Όπως έχει γίνει σαφές παραπάνω βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον μας, για το πως σπουδαζουμε, ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και πως θα εργαζόμαστε στο μέλλον. Για να το πούμε ξεκάθαρα: Κατάληψη δεν κάνουμε ούτε για τις κυκλικές τυρόπιτες ούτε για να χάσουμε την εξεταστική. Κάνουμε κατάληψη τόσο για να δημιουργήσουμε τον χρόνο και την κοινότητα αγώνα που είναι απαραίτητη για να αμφισβητηθεί ο νόμος αλλά και για να μπορέσουμε πραγματικά να δομήσουμε αντιστάσεις απέναντι στην κρατική πολιτική. Εξάλλου είναι ζήτημα της κυβέρνησης και πρόκληση προς το φοιτητικό κίνημα η προσπάθεια για μία τόσο μεγάλη αλλαγή σε περίοδο πίεσης των φοιτητών λόγω εξεταστικής και όχι δικό μας. Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επιλέξουμε για το αν θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα αγώνα και την ίδια μας την ζωή απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Παλεύουμε για:

  • ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ.
  • ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΤΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Προχωράμε σε:

  • ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 12.00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1 ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 30/1
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΑΚΟ ΛΑΟ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
    ΠΕΜΠΤΗ 25/1, 14.30 (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ)
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
    ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    ΤΡΙΤΗ 30/1, 17.00 ΣΤΗΝ Α5
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1, 12.00 ΣΤΗΝ Α1
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
    ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Β. ΜΑΓΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών

Μέσα στον Φλεβάρη θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο – αλλά καθόλου αναπάντεχο – νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ’ τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς, η οποία επέβαλε όλο και παραπάνω ταξικούς φραγμούς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ) ο οποίος έκανε τόσο πιο δύσκολη την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα αλλά χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών και κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ο χώρος/τρόπος που θα πάρουμε ένα πτυχίο για να βρούμε μια δουλειά. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά και δρούμε πολιτικά μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και ποινικοποίηση των δράσεών μας δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο από τον ατομικό.

Αγώνας ενάντια του νέου νομοσχεδίου και καταστολή αυτού

Το πρωί της Δευτέρας (15/01) πραγματοποιήθηκε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ από πρωτοβουλία φοιτητριων της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια σχεδόν στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις εκενωσαν την κατάληψη, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις και ξυλοδαρμούς από πλευρά της αστυνομίας. Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777 . Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η “ασφάλεια” των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκων-φαντασμα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό.

Γιατί με τις καταλήψεις;

Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.

Διεκδικήσεις:
-Να εμποδίσουμε τη ψήφιση του νέου ν/σ Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ)
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε

Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους με Ανοιχτά Πλαίσια
-Κατάληψη της σχολής 25-26 Ιανουαρίου
-Πορεία Πέμπτη 25/01 12:00 Καμάρα
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις για την πρόσβαση στην εκπαίδευση στα πλαίσια της κατάληψης
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ


Πρόγραμμα Κατάληψης Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ


Βρισκόμαστε μπροστά στην Τρίτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις Διαρκείας και μαχητική παρουσία του φοιτητικού κινήματος στον δρόμο. Ως βασικό επίδικο στο σήμερα κρίνεται η συνέχιση των καταλήψεων σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη με επίκεντρο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά ήδη έχουν χαραχτεί κάποιες γραμμές αναφορικά με την πορεία του κινήματος που θέτει η κάθε τάση. Ήδη είδαμε κάποιες πρώτες σημαντικές νίκες με τους Συλλόγους του Γεωλογικού, του Φυσικού και του ΠΑ.ΜΑΚ. να δείχνουν τον δρόμο, αφού ήδη λάβανε ριζοσπαστικές αποφάσεις με ανοιχτά πλαίσια ενώ ταυτόχρονα ήδη τα διοικητικά όργανα εξέδωσαν ανακοινώσεις για αναβολή της εξεταστικής για όσο υπάρχει σε ισχύ η απόφαση του συλλόγου.

Ήδη έγινε φανερό από τις πρώτες διαδηλώσεις πως η αυτοοργάνωση των φοιτητ(ρι)ών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και υπερασπιζόμενη την δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι απαραίτητη για την πραγματική αμφισβήτηση του επερχόμενου νομοσχεδίου. Ήδη είναι δεικτική η μαζικότητα των ελευθεριακών μπλοκ στον δρόμο, τα μαχητικά τους χαρακτηριστικά τόσο στον δρόμο όσο και μέσα στις γενικές συνελεύσεις. Είναι απαραίτητο ο αγώνας αυτός να θέσει ως κεντρικά τα ελευθεριακά προτάγματα, μέσα από συντονιστικές επιτροπές με αποφασιστικό χαρακτήρα, Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που θα μπορέσουν να δομήσουν στρατηγική για τα επόμενα βήματα του κινήματος και να μην αποτελούν ένα θέατρο συζητήσεων μόνο των οργανωμένων, δίχως μαζική συμμετοχή της βάσης.

Με όπλα μας την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τις καταλήψεις να περιφρουρήσουμε τις διαδικασίες βάσης και να βρεθούμε ξανά και ξανά στον δρόμο, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να προσπαθήσουμε να δομήσουμε καταφάσεις μέσα στο φοιτητικό κίνημα για ολόκληρη την κοινωνία. Ακριβώς επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου, του σάπιου κόσμου της εξουσίας η αμφισβήτηση του νόμου αυτού σημαίνει και την συνολική αμφισβήτηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 25/01, 12:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις “νέες συνθήκες” και τις “οδηγίες” της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, “με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση” και με “αναχρονιστικούς θεσμούς”. Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες – και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη “κυριαρχία” για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς “ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων”. Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του ’06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

-Στήριξη πανεκπαιδευτικής πορείας καμάρα 12:00


ΠΑΤΡΑ

Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις “νέες συνθήκες” και τις “οδηγίες” της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, “με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση” και με “αναχρονιστικούς θεσμούς”. Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες – και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη “κυριαρχία” για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς “ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων”. Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του ’06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ


Συγκέντρωση πορεια εναντια στα ιδιωτικα πανεπιστήμια

Καλουμε σε συγκέντρωση εναντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την πεμπτη 25/01 στις 11.00 στην κατάληψη παραρτηματος και σε πορεία στις 11.30 στην πλατεία Γεωργίου

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Βρισκομαστε σε μια συνθήκη ολοένα και κλιμακούμενης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου προς τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Η επακόλουθη βία που συνοδεύει την αυξανόμενη όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ταξικών διαχωρισμών, είναι πολύμορφη και εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ζωής.

Εντός των πανεπιστημίων η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση των τελευταίων χρόνων αποτελεί μόνο ένα τμήμα αυτής της επίθεσης , η οποία ειδικά στο χώρο της παιδείας είναι ιδιαίτερα μεθοδευμένη και διαρκης. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί μια από τις αντανακλάσεις αυτής της επίθεσης. Από την αλλαγή του νομικού πλαισίου με την θέσπιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου ΚΧ4777 και την αναθεώρηση του άρθρου 16 , άνοιξε η κερκόπορτα για την ολοκληρωτική αλλαγή της ίδιας της φύσης του πανεπιστήμιου που από «δημόσιο και δωρεάν» οδεύει προς τον εξευγενισμό και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του. Η έμπρακτη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ,τα τουρνικέ, οι κάμερες, η θέσπιση αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ) , τα πειθαρχικά και οι διαγραφές αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα αυτής της εκστρατείας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και στα αγωνιστικά υποκείμενα που ζυμώνονται οργανώνονται και δρουν εντός του.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι άθλιες συνθήκες στέγασης και σίτισης. Από την μια, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων μας είναι ελάχιστα, ενώ οι συνθήκες διαμονής σε αυτά είναι τέτοιες που πολλά άτομα το σκέφτονται μια και δυο φορές αν θα διαμείνουν κάπου με ελάχιστο προσωπικό χώρο καθώς σε δωμάτια για 1 άτομο καλούμαστε να διαμένουμε 2, σε άλλα δωμάτια στις εστίες του πανεπιστημίου Πελοποννήσου το ζεστό νερό δεν φτάνει ποτέ ενώ μεγάλο μέρος της συντήρησης του κτηρίου το έχουν αναλάβει οι οικότροφοι αποκλειστικά. Αυτά είναι λίγα από τα όσα θα μπορούσαν να αναφερθούν στο κομμάτι της στέγασης. Στο κομμάτι της σίτισης από την άλλη, οι ιδιωτικοί εργολάβοι που έχει προσλάβει το πανεπιστήμιο ξέρουν πολύ καλά πως να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρίας τους ως άριστοι εκφραστές του κεφαλαίου. Οι μερίδες φαγητού διαρκώς μικραίνουν ποιοτικά και ποσοτικά τα τελευταία 2 χρόνια ενώ οι τεράστιες ουρές σε Ρίο και Κουκούλι αναγκάζουν πολλά άτομα να περιμένουν αρκετή ώρα για ένα πιάτο φαγητό, το οποίο εν τέλει δεν είναι δωρεάν για όλους γιατί η ίδια η υπηρεσία της σίτισης βάσει κριτηρίων μπορεί και κρίνει στο « δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο» ποιος εν τέλει δικαιούται ένα πιάτο φαΐ και ποιος όχι.

Οι ιδιωτικοί εργολαβοι πλέον με την αλλαγή του νομικού πλαισίου έρχονται και στο κομμάτι της καθαριότητας των χώρων του πανεπιστημίου. Τρανταχτό παράδειγμα από την επικαιρότητα αποτελεί ο αγώνας των καθαριστριών του πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες μετά την λήξη της σύμβασης τους στις 31/10 κινδυνεύουν με μαζική επί της ουσίας απόλυση λόγω στέρησης της δυνατότητας ανανέωσης της σύμβασης τους, ενώ παράλληλα η πρυτανική αρχή έχει κηρύξει διαγωνισμό για την ανάληψη της καθαριότητας από εργολάβο.

Ένα ακόμα φαινόμενο που παρατηρούμε είναι η άμισθη εργασία με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα οι κλινικές ασκήσεις που είναι υποχρεωτικές από τις σχολές υγείας, αναγκάζουν τον φοιτητικό κόσμο να δουλεύει απλήρωτες εργατοώρες και να παράγει έργο στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς να πληρώνεται με την δικαιολογία πως «πληρώνονται σε γνώση και εμπειρία». Από την άλλη, με την εισχώρηση μεγάλων εταιριών, μαθαίνουμε να λειτουργούμε συγκεκριμένα προγράμματα με αποτέλεσμα να μπορούμε να εργαστούμε πιο εύκολα σε αυτές τις εταιρίες από ότι οπουδήποτε άλλου, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες εταιρίες κλέβουν τα πρότζεκτ μας χωρίς την άδεια μας με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Μέσα σε μια τέτοια συνθήκη αυτοοργανωμένα και από τα κάτω για τα κάτω εγχειρήματα, σχήματα, πρωτοβουλίες, συνελεύσεις και συλλογικότητες αποτελούν προμαχώνες ενάντια στην αποπολιτικοποίηση, τον εξευγενισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Η αυτοοργάνωση φαντάζει πλέον ως η μόνη ρεαλιστική εναντίωση ενάντια στη δυστοπία που γεννά το κράτος και το κεφάλαιο.

Σε αυτή την οργανωμένη και διαρκή επίθεση που δεχόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, εμείς επιλέγουμε να βάλουμε αναχώματα τα σώματα και τις ιδέες μας ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης της ταξικής-κοινωνικής βίας, της κοινωνικής αποσύνθεσης και του (κεφαλαιο)κρατικού κανιβαλισμού με μαχητική δράση, οριζόντια και αντιθεσμικά.

Καλουμε σε συγκέντρωση εναντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την πεμπτη 25/01 στις 11.00 στην κατάληψη παραρτηματος και σε πορεία στις 11.30 στην πλατεία Γεωργίου

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ (ΑΥΤΟ)ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΧ 4777 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΠΟΡΕΙΕΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

Κάλεσμα Αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Εισαγωγή

Η περίοδος που βρισκόμαστε σφραγίζεται από την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, που θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024.

Χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια παντού, βαριά φορολογία. Την ίδια ώρα είναι προκλητική η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 5,9% μόνο το 2023, ενώ τεράστια είναι τα ποσά που διατίθενται για εξοπλισμούς, στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ καταστολή σε κάθε πτυχή της ζωής.

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση του νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Παράλληλα, η πολεμική απειλή εντείνεται με τη σφαγή στη Γάζα να συνεχίζεται και με τη συνέχιση της εμπλοκής της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την νέα χρονιά είναι η προώθηση μια αναδιάρθρωσης-τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαγγέλλοντας ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με στόχο την εκ βάθρων επιχειρηματική ανασυγκρότηση της. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για να παρακάμψει το Σύνταγμα και να δώσει δυνατότητα «σύστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων Aνώτατης Eκπαίδευσης μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», καθώς επίσης και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, κρατικών ή ιδιωτικών.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:

  • Την ενίσχυση της μετατροπής της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή της λειτουργίας με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ.
  • Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Το μέλλον του δημοσίου Πανεπιστημίου το δείχνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Πόσο καλύτερα έγιναν τόσα χρόνια που λειτουργούν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές; Η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στην υγεία, στις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να εγκυμονούν και εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλ. Τέμπη, υγειονομική κρίση στην περίοδο της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς).
  • Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Θα οδηγήσει σε αποσύνδεση των πτυχίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα και σε περαιτέρω χειροτέρευση των μισθών.
  • Θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικά όσων βρίσκονται στην περιφέρεια.
  • Την προώθηση επιβολής διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές των δημοσίων πανεπιστημίων ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς και την δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία).

Εδώ και χρόνια, οι μνημονιακές κυβερνήσεις συστηματικά και συνειδητά υποχρηματοδοτούν τα δημόσια πανεπιστήμια για να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, ανεπάρκειας και κατάρρευσης. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ευκαιρία επένδυσης για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία της “πελατείας” τους με την θέσπιση της ελάχιστη βάση εισαγωγής που πετάει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεγάλο κομμάτι μαθητ(ρι)ών.

Το νέο νομοσχέδιο δεν θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά θα μειώσει και άλλο τον προϋπολογισμό των δημοσίων πανεπιστημίων, με γενικότερες αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο της έρευνας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συνολικά. Οι όποιες εξαγγελίες για στήριξη και ενίσχυση των δημοσίων ιδρυμάτων, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΜΠ ότι η χρηματοδότηση του έχει μειωθεί 63.6% την τελευταία 15ετία (-69.8% αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός). Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται για δεκάδες ιδρύματα της χώρας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θ’ αλλάξει δραματικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέποντας στα ξένα πανεπιστήμια να ανοίγουν θυγατρικές επιχειρήσεις, οπουδήποτε προσφέρονται ικανοποιητικές συνθήκες κέρδους. Συνολικά, η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα συρρικνώσει δραματικά την χρηματοδότηση για τα δημόσια ιδρύματα υποκαθιστώντας την με νέες πηγές εσόδων και θα μειώσει την ποιότητα της πανεπιστημιακής έρευνας και εκπαίδευσης (εισαγωγή και αύξηση διδάκτρων, συγκρότηση σύντομων προγραμμάτων επανακατάρτισης που δεν παρέχουν πλήρη επιστημονική εποπτεία, ενοικίαση των δημόσιων εργαστηρίων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λειτουργούν ως ερευνητικοί μεσάζοντες, περαιτέρω διασύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών).

Το έργο το έχουμε ξανά δει πολλές φορές. Στην πρωτοπόρο της ιδιωτικοποίησης Βρετανία το πανεπιστημιακό κίνημα έχει εδώ και χρόνια προβλήματα με τους manager-επιχειρηματίες των πανεπιστημίων, οι οποίοι λειτουργούν αντίθετα σε όποια επιστημονικά ή εκπαιδευτικά κριτήρια με μόνο κριτήριο τους ισολογισμούς και το ξεζούμισμα των ιδρυμάτων. Αυτοί οι manager (με τους αδικαιολόγητα παχυλούς μισθούς) αποφασίζουν αντιεπιστημονικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, απολύουν συναδέλφους, καλούν τον κλάδο σε λιτότητα, ενώ επιβάλουν δίδακτρα και ξεπουλάνε την περιουσία των ιδρυμάτων.

Όσον αφορά την ερευνητική διαδικασία, οι εξαγγελίες η κυβέρνησης επιδιώκει εμφανώς τη βαθύτερη πρόσδεσή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν. Η δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας από τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και η κινητικότητα που θα προκαλέσει η ίδρυση τους σε επιστημονικό προσωπικό θα πλήξει βαρύτατα την δυνατότητα ελεύθερης διεξαγωγής έρευνας αλλά και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητ(ρι)ών. Για τον κλάδο μας αυτό σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, στον βαθμό που τα δημόσια πανεπιστήμια θα οδηγηθούν σε μαρασμό, εγείροντας ακόμα και ζητήματα κλεισίματος σχολών στην περιφέρεια (ειδικότερα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των μέσων αποδοχών, αύξησης της ελαστικότητας και των ήδη υπερβολικών ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην έρευνα θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι αναγκαίος ο αγώνας σύσσωμης της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας και όλου του λαού προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έρχεται άμεσα σε διαβούλευση. Για μην τολμήσει καν να φέρει η κυβέρνηση την αναθεώρηση του άρθρου 16. Είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο ενωτικός και μαχητικός αγώνας για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Δεν θα επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα!

Η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να ηττηθεί!

Με αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση των αγώνων εργαζομένων και νεολαίας

Οι μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες η τεράστια δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης να βρει αγωνιστική διέξοδο. Το εργατικό κίνημα έχει ευθύνη, όχι μόνο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και των μαθητών αλλά να συμβάλλει από κοινού στην διαμόρφωση ενός αγωνιστικού μετώπου για την κλιμάκωση των αγώνων. Το μακρινό και νικηφόρο κίνημα του 2006-2007, ο κοινός αγώνας φοιτητικού και εργατικού κινήματος, οι απεργίες, δείχνουν τον δρόμο για την οργάνωση του αγώνα!

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ΓΣΕΕ, της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει σιωπητήριο, αρνούμενες κάθε συζήτηση για διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων ή για οποιοδήποτε απεργιακό αγώνα.

Από την άλλη το ΠΑΜΕ (που πλειοψηφεί και στην διοίκηση του ΕΚΠ) παρότι ελέγχει εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, δεν προτείνει ένα ουσιαστικό αγωνιστικό και απεργιακό σχέδιο. Η πρόταση που κατέθεσε στην ΓΣΕΕ για απεργία στις 28 Φλεβάρη, δηλαδή μια 24ωρη απεργία στο τέλος του χειμώνα δεν αποτελεί πραγματική πρόταση κλιμάκωσης. Αγνοεί το ελπιδοφόρο, νεολαιίστικο κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ που είναι σε εξέλιξη, ενώ δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου και ΕΕ, ενώ αναμένει την έγκριση της ΓΣΕΕ για να υλοποιηθεί.

Για έναν κοινό πανεργατικό και παλαϊικό αγωνιστικό βηματισμό!

Επιδιώκουμε την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στην λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους τους τους φοιτητές τους μαθητές και τη νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής χρειάζεται σχέδιο σύγκρουσης και ισότιμος και δημοκρατικός συντονισμός σωματείων – συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα. Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα για κλιμάκωση των αντιστάσεων, αγώνας διαρκείας και απεργίες που είναι το όπλο των εργαζομένων που πονάει πιο πολύ την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Πλαίσιο αιτημάτων:

  • Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Λέμε Όχι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα στο ύψος των αναγκών των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζόμενων.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.
  • Συγκρότηση του αναγκαίου, πλατιού πανεκπαιδευτικού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας και απέναντι στο νέο νομοσχέδιο.
  • Παλεύουμε η επιστημονική γνώση να είναι κοινωνικό αγαθό. Να παράγεται κάτω από δημόσιο έλεγχο και να είναι ελεύθερη στην κοινωνία.
  • Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Συλλογική σύμβαση εργασίας στην έρευνα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων με αυξημένο μισθό, ωράριο και ασφάλιση.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος Γεωργιάδη και όλο το αντεργατικό πλαίσιο για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των σωματείων. Όχι στις ηλεκτρονικές εκλογές και την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ.
  • Κάτω το χρηματιστήριο ενέργειας. Κατάργηση των φόρων και των χαρατσιών στα βασικά είδη διαβίωσης στα καύσιμα, στην ενέργεια.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε και προτείνουμε σε άλλα σωματεία στη πόλη της Πάτρας:

  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και καλούμε στη διοργάνωση νέου συλλαλητηρίου την επόμενη Πέμπτη 25/1, προκηρύσσοντας παράλληλα 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Επιδιώκουμε την ενιαία αγωνιστική έκφραση του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Παράλληλα απευθύνουμε κάλεσμα στις φοιτητικές καταλήψεις και το συντονιστικό των συνελεύσεων – καταλήψεων, σε όλα τα εργατικά σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κλιμάκωση του αγώνα, και την προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων.
  • Προτείνουμε την διοργάνωση εκδήλωσης από κοινού με φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την απάντηση από πλευράς του κινήματος.
  • Θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσουμε με πανεργατική απεργία στις αρχές Φλεβάρη, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Την ώρα που το φοιτητικό κίνημα είναι στους δρόμους, ενώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια και τα προκλητικά κέρδη του κεφαλαίου!
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
  • Προχωράμε σε δράσεις στην πόλη της Πάτρας, ανάδειξης των αλλαγών που θα φέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου και γνωστοποίηση των αιτημάτων του σωματείου μας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η #ApiNere καλεί σε πορεία για την παιδεία την Πέμπτη 25/1 στις 12.00, συνάντηση στην πλατεία Ελευθερίας.

Image


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων και ενώ τα Πανεπιστήμια είναι άδεια, η κυβέρνηση ΝΔ εξαγγέλλει την πρόθεση της να καταθέσει νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που αποσκοπεί στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, συνθλίβοντας ότι έχει απομείνει από την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση. Δρα αντισυνταγματικά, παρακάμπτοντας την κατοχυρωμένη από το άρθρο 16 αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, με ταχείες διαδικασίες και ύπουλα -εν μέσω εξεταστικής-, ώστε να καταστείλει τις αντιδράσεις μας και να ακρωτηριάσει το φοιτητικό κίνημα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που αν το αφήσουμε να περάσει, θα αλλάξει ριζικά τον δημόσιο και ελεύθερο χαρακτήρα της εκπαίδευσης που έχει κατακτηθεί από αγώνες δεκαετιών. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστήμιων δεν έρχεται εν κενώ χρόνο αλλά προετοιμάζεται καιρό, μέσω μια σειράς μέτρων και αναδιαρθρώσεων που οξύνουν τις επιχειρηματικές πτυχές του πανεπιστημίου και τους ταξικούς αποκλεισμούς. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), η εντατικοποίηση των σπουδών μας, με τον διαρκή φόβο και πίεση του ν+2, των διαγραφών και των πειθαρχικών που εγκαθίδρυσε ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, είναι μερικά από τα μέτρα που βαραίνουν τα φοιτητικά υποκείμενα και καθιστούν οριακά αδύνατη την ολοκληρωμένη φοίτηση ατόμων που προέρχονται από τη λαϊκή και εργατική τάξη. Από τη μία υπάρχει χρόνια υποτίμηση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημοσιών πανεπιστήμιων, από την άλλη αυτές οι πολιτικές προετοιμάζουν το έδαφος για την ίδρυση των ιδιωτικών που θα εντείνουν τους ανταγωνισμούς, την επιχειρηματική δραστηριότητα και άρα τη έντονη επιρροή του κεφαλαίου στη γνώση που παράγεται ώστε να είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Για να το πούμε απλά, τα ιδιωτικά όπως και να έχει ορίζουν με τελείως κάθετο τρόπο τους ταξικούς φραγμούς, θα απευθύνονται στους λίγους και οικονομικά ευνοούμενους, καθιστώντας την εκπαίδευση εμπόρευμα, την στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία θα παλεύει να ανταπεξέλθει στον εξετασιοκεντρικό γολγοθά των πανελληνίων.

Περισσότερο από ποτέ, γεννιέται η ανάγκη να υπερασπιστούμε συλλογικά το δημόσιο πανεπιστήμιο, να δημιουργήσουμε δομές συνδιαμόρφωσης και οριζοντιότητας, για να δείξουμε πως τα δημόσια πανεπιστήμια είναι πράγματι πυρήνας ζωής και αντίστασης , από εμάς για εμάς. Με αφετηρία λοιπόν την ανάγκη αυτή προέκυψε μια πρωτοβουλία ατόμων στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης από τα κάτω με αντιεραρχικά, αντιεξουσιαστικά και οριζόντια χαρακτηριστικά, για να βρεθούμε και εμείς με τους όρους μας στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος. Δεν σκοπεύουμε να παραδώσουμε την εκπαίδευση στην κερδοφορία ιδιωτών και σε ιδρύματα που θέλουν φοιτητές-πελάτες και που προάγουν την στείρα, ελεγχόμενη και υπερεξειδικευμένη εκπαίδευση. Από ένα πρώτο ανοιχτό κάλεσμα αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις φοιτητικές πορείες της πόλης με δικό μας πανό, καθώς δεν ανήκουμε σε κάποια παράταξη ή σχήμα, και αφετέρου δεν καλυπτόμαστε από τις έτοιμες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων για συμμετοχή των εκάστοτε Φοιτητικών Συλλόγων σε κοινά μπλοκ στο δρόμο, παρακάμπτοντας ή πολλές φορές απαξιώνοντάς τα σώματα των Γενικών Συνελεύσεων.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ 25/01 ΩΡΑ 12ΜΜ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 25/01 ΩΡΑ 2ΜΜ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΧΡΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΠΑΠΑΖΟΓΛΕΙΟΣ)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 25/01, 12:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, ως απάντηση στην προσπάθεια της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρά τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Πρόκειται για μία τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει σε «συνύπαρξη» δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά σε τρομακτική υποβάθμιση, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα (όπως ήδη επιδιώκεται με ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ο.κ.), γ)θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Νεολαία και φοιτητές καταδικάζουν καθολικά το νομοσχέδιο και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις πιο μαζικές Γ.Σ./καταλήψεις της δεκαετίας, με τρεις να έχουν πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μετά από συνελεύσεις στο τμήμα Νηπιαγωγών στις 15/01 και κατάληψη του τμήματος στις 17-18/01, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στις 17/01 και κατάληψη 18-21/01 και του συλλόγου Εστιακών στις 16/01 και κατάληψη της Πρυτανείας από 17-19/01.

Στις 19/01 πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο άνοιγμα και την συνέχιση του αγώνα, με νέους γύρους συνελεύσεων για την οργάνωση καταλήψεων σε σχολές, νέα διαδήλωση στις 25/01, στις 12:00 στην Περιφέρεια. Βασικός στόχος είναι να μην αφήσουμε να σβήσει ο αγώνας λόγω της εξεταστικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη, αλλά να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Μια κλιμάκωση σημαίνει γενίκευση των καταλήψεων στις σχολές, μαζικοποίηση των διαδηλώσεων, άνοιγμα του αγώνα μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Η υπεράσπιση του άρθρου 16 είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και γι’ αυτό δεν πρέπει να περιχαρακωθεί μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να ενωθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και των φτωχών απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Μεταφορές, Ενέργεια κ.ά., που έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν ξανά σε δολοφονίες(Τέμπη, πλημμύρες, πυρκαγιές) και εγκλήματα, που έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό μας επίπεδο και έχουν εξαναγκάσει την πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει στο περιθώριο και την εξαθλίωση.

Για να κερδίσει ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε δυναμικά, απαιτεί διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συντονιστικά όργανα (επιτροπές, συντονιστικά συλλόγων ανά πόλη), που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους και στην επίτευξη στάσεων εργασίας, απεργιών. Να μην περάσει η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής του κράτους ή πλέον και των ίδιων των ιδρυμάτων. Να συγκρουστεί συνολικά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, που παράνομα και πραξικοπηματικά θέλει να μας καταργήσει όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Προχωράμε σε:

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/1 ΣΤΙΣ 12 Μ.Μ. ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΤΗ 23/1 ΣΤΙΣ 1 Μ.Μ.
  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1, 19:00.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ


Μέσα στον Γενάρη αναμένεται η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Δεν πρόκειται για έναν ακόμη νόμο ή μια αόριστη «εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», αλλά για τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Βάζουν ταφόπλακα στις σπουδές και το μέλλον μας. Αποτελεί ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, καθώς το Άρθρο 16 απαγορεύει ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δεν θα σημάνει απλά μια παράκαμψη αλλά μια ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16. Επικαλούμενοι τις “νέες συνθήκες” και τις “οδηγίες” της ΕΕ, θέλουν να τελειώνουν, όπως δηλώνουν προκλητικά, “με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση” και με “αναχρονιστικούς θεσμούς”. Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν μπορέσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση/κατάργηση του άρ. 16.

Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι παρακαταθήκη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και από τις σημαντικότερες κατακτήσεις εργαζόμενων και νεολαίας. Κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών και κατοχυρώθηκε, θεσμικά, στην Μεταπολίτευση μέσω του άρθρου 16. Το νέο νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί- θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει: 1. Γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 2. Διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει «συνύπαρξη» με τα ιδιωτικά, που η κυβέρνηση πριμοδοτεί με κάθε τρόπο. Οδηγούμαστε σε δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν πολύ: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτ. μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους άλλους νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τέτοιες επιθέσεις. Πρόκειται για μια κυβέρνηση-συμμορία, που καταπατά κάθε είδους νομιμότητα (παρακολουθήσεις/υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις κ.λπ.), τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πήλος, στρατόπεδα συγκέντρωσης), το ίδιο το Σύνταγμα (αντεργατικοί νόμοι, εφαρμογή των μνημονίων…). Όλη η διακυβέρνησή τους είναι ενα διαρκές πραξικόπημα, πολιτικό, στη λειτουργία της βουλής, στις φωτογραφικές διατάξεις που φέρνουν νύχτα και κατά παραγγελία. Με σκοπό να θωρακίσουν το καθεστώς τους, το πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων με κάθε τρόπο, ώστε να πλουτίζει μια ελίτ στις πλάτες μας. Στελέχη της κυβέρνησης, «ημέτεροι», όλοι οι ανεπάγγελτοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, όλοι αυτοί οι «ά(χ)ριστοι» βρίσκονται διαπλεκόμενοι σε κάθε λογής σκάνδαλα, παράνομες δραστηριότητες, βρωμιές, ανηθικότητες – και βέβαια δεν καταδικάζονται ποτέ από την ταξική «δικαιοσύνη» τους. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη “κυριαρχία” για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Ρημάζουν και ξεπουλούν καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Ρεύμα, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.α.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία).

Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωναν το έδαφος στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Oι δήθεν «προοδευτικοί» μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά μάλιστα δηλώνουν κατά καιρούς “ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων”. Επομένως, απέναντι μας έχουμε ένα ολόκληρο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό καθεστώς, που βλέπει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν περιττό έξοδο. Ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει ούτε δεκάρα για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα, θέλει αυτά τα λεφτά να πάνε ως επιδότηση-ενίσχυση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες-εμπόρους της εκπαίδευσης. Στήνοντας στα συντρίμμια της δημόσιας δωρεάν παιδείας ένα πεδίο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των κορακιών της «ελεύθερης αγοράς». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε μόνο έναν ακόμα νόμο αλλά ένα ολόκληρο καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Η μόνη λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να προτάξει έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. Μακροπρόθεσμο, πανελλαδικό, ενωτικό κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων, που ο ορίζοντάς τους θα εξαντλείται π.χ. στην εξεταστική. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα βοηθάνε την ενεργή συμμετοχή όλων των φοιτητών, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε ανούσιες «επισκέψεις» σε πρυτάνεις και κοσμήτορες).

Χρειάζεται ενότητα και αυτοοργάνωση, για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ξεσηκώσει όλη την κοινωνία ενάντια στην εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αγώνα με βάση την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση των φοιτητών. Την πλατιά συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας αγώνας ανάλογος και μεγαλύτερος του ’06-07, που απαιτείται σήμερα για την σύγκρουση με όλο το σάπιο καθεστώς που κυβερνά. Να πετύχουμε ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαιτούμε:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Κάτω το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Έξω ιδιώτες και ΣΔΙΤ από τα Πανεπιστήμια. ΟΧΙ στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Ασφάλιση- ΟΧΙ για εξοπλισμούς, πόλεμο, αστυνομία, πλούσιους.

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Λευτεριά στην Παλαιστίνη- Αναγνώριση τώρα του κράτους της Παλαιστίνης

Ήττα στο σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ- Καμία συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον μακελάρη Νετανιάχου.

ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Μοιραστείτε το άρθρο