Προβολή-συζήτηση: “Μάρεϊ Μπούκτσιν: Πέρα από την κυριαρχία και την ιεραρχία, ελευθεριακές πρακτικές για μια οικολογική κοινωνία”, Κυριακή 14/1, 17:30, Τρισέ

Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Μάρεϊ Μπούκτσιν (14 Ιανουαρίου 1921) σας προσκαλούμε στην πρεμιέρα του βιογραφικού ντοκιμαντέρ “Μάρεϊ Μπούκτσιν: Πέρα από την κυριαρχία και την ιεραρχία, ελευθεριακές πρακτικές για μια οικολογική κοινωνία”. Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από την “Αυτενέργεια” και θα προβληθεί δημόσια για πρώτη φορά.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο για τα θέματα που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, καθώς και για την ευρύτερη θεωρητική κληρονομιά της Κοινωνικής Οικολογίας.

Παραγωγή: Centro Studi Libertari / Archivio Giuseppe Pinelli σε συνεργασία με τους elèuthera editrice
Σκηνοθεσία: Alex Pasco
Αφήγηση: Debbie Bookchin και Paul McIsaac
Διάρκεια: 27 λεπτά

Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 19.30
ΤRISE (Διεθνικό ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας), Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα

Γεννημένος σε μια οικογένεια Ρώσων μεταναστών εβραϊκής καταγωγής που μετανάστευσαν για να γλιτώσουν από τις θρησκευτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια και την τσαρική καταπίεση, ο Μάρεϊ Μπούκτσιν θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους ελευθεριακούς στοχαστές του 20ού αιώνα, κληροδοτώντας μας το ισχυρό οικοδημοκρατικό όραμα σκέψης και δράσης, την κριτική διαύγεια και τη ριζοσπαστική φαντασία του. Θα αναπτύξει ένα θεωρητικό σώμα έργων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση αυτού που ο ίδιος ονόμασε Κοινωνική Οικολογία – μια φιλοσοφική θεωρία που ανιχνεύει τη σχέση μεταξύ οικολογικών και κοινωνικών ζητημάτων, υποδεικνύοντας ότι η ιεραρχία και η κυριαρχία είναι οι βασικές αιτίες του συνόλου των σημερινών περιβαλλοντικών κρίσεων.

Η πολιτική διάσταση της Κοινωνικής Οικολογίας, σύμφωνα με τον Μπούκτσιν, είναι ο Ελευθεριακός Δημοτισμός: μια πολιτειακή πρόταση και στρατηγική που στοχεύει στην αντικατάσταση του κράτους και των καπιταλιστικών μηχανισμών με συνομοσπονδίες ελεύθερων δήμων, οι οποίοι λειτουργούν στη βάση αμεσοδημοκρατικών θεσμών. Ο Ελευθεριακός Δημοτισμός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα γόνιμος, επηρεάζοντας τα κινήματα πόλης παγκοσμίως, καθώς και τη συνεχιζόμενη επανάσταση στη Ροζάβα. Οι κοινότητες της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (Ροζάβα) αναφέρουν ρητά τις ιδέες του Μπούκτσιν ως μία από τις κύριες πηγές έμπνευσης για το πολιτικό πρόταγμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού που εφαρμόζουν στην πράξη εδώ και καιρό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και όχι μόνο, θεωρούμε την κληρονομιά του Μπούκτσιν πολύ σημαντική σήμερα για τη δική μας ζωή στην πόλη και επιλέγουμε να συνομιλήσουμε με τις ιδέες του.

Διοργάνωση: “Αυτενέργεια” – https://aftenergeia.gr/

Μοιραστείτε το άρθρο