26 πορτρέτα για τον Βασίλη – έναρξη δράσεων Σάββατο 13/1

Πρόγραμμα δράσεων του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου εν όψη των δικών των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου στις 24/01 και των 12 διωκόμενων αγωνιστών για τα γεγονότα της 13ης Ιούνη του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ στις 12/02. Έναρξη με την:
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “26 ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ”
13-16/01 στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου ( Μεταμορφώσεως 19)
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 18:00-21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00-14:00 και 18:00-21:00
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση:

Σάββατο 13/01: Εγκαίνια της έκθεσης και εικαστικό δρώμενο στις 18:00
Κυριακή 14/01: Συνέντευξη με τους Γιάννη Μάγγο, Μάγδα Φύσσα και Δημήτρη Αστερίου στις 11:00
Δευτέρα 15/01: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής από την ομάδα “ΣΛΙΤΖΙ” με τίτλο “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ” του Βασίλη Μάγγου στις 20:00
Τρίτη 16/01: Προβολή ντοκιμαντέρ ” UN PAYS QUI SE TIENT SAGE” ( ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ) του Νταβίντ Ντίφρεν στις 20:00

Επιπλέον:

Σάββατο 20/01: Συγκέντρωση – πορεία στις 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας
Τετάρτη 24/01: Συγκέντρωση στις 09:00 στα δικαστήρια του Βόλου για τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη
Σάββατο 03/02: Εκδήλωση “Συστημική βία και κοινωνική αντι-βία” στις 19:00 στο Θόλο

Να καταδικαστούν οι βασανιστές, ένοχοι οι Lafarge και οι κρατικές αρχές.

Αλληλεγγύη σε όσους μάχονται το σύγχρονο επιχειρηματικό κράτος της κοινωνικής, και περιβαλλοντικής καταστροφής και της καταστολής.

Ότι έχουμε είναι οι ώμοι των συντρόφων μας στους δρόμους!

Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει από τη μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ, ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει από την κρατική δολοφονία του Βασίλη Μάγγου, που βασανίστηκε και οδηγήθηκε στο θάνατο για να εμπεδωθεί η «επενδυτική αποφασιστικότητα» των ενεργειακών κολοσσών, για να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις που διεκδικούσαν μια ζωή που να ορίζεται από τις ανάγκες των φτωχών.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι κρατικοί μηχανισμοί, δεν αρκέστηκαν στην άγρια καταστολή εκείνου του καλοκαιριού του 2020 στην πόλη του Βόλου και στη δολοφονία του Βασίλη, αλλά έστησαν έναν ολοκληρωτικό διωκτικό μηχανισμό, που λιγότερο ή περισσότερο επιχείρησε να συμπεριλάβει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της πόλης, ως εχέγγυο για τη συνέχεια και κλιμάκωση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στην πόλη και ευρύτερα. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος που καθοδηγήθηκε από την ΑΓΕΤ-Lafarge και προωθήθηκε από τα κυβερνητικά κέντρα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, δεν αποτέλεσε εξάλλου ποτέ ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ένα υβριδικό μοντέλο κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, με τάσεις και φιλοδοξία επέκτασης του.
Όλα αυτά τα χρόνια διεξάγεται ένας ανειρήνευτος αγώνας για να καταδικαστούν οι βασανιστές και δολοφόνοι του Βασίλη, να χτιστεί ένα τοίχος αλληλεγγύης για τους αγωνιστές που στοχοποιούν οι κρατικοί μηχανισμοί. Κυρίως για να ανατροφοδοτηθεί ένα ρεύμα κλιμάκωσης του αγώνα και σύγκρουσης ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, της περιβαλλοντικης και κοινωνική υποβάθμισης, της κοινωνικής καταστροφής και της καθολικής φυλάκισης των ζωών μας.
Με τις δίκες που θα διεξαχθούν στις 24/01, που αφορά τους βασανιστές του Βασίλη Μάγγου και στις 12/02, τους 12 διωκόμενους από τη διαδήλωση της 13ης Ιούνη του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ, εισερχόμαστε σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές όλης αυτής της περιόδου. Όχι γιατί έρχεται η στιγμή της «δικαίωσης» ή της «δικαιοσύνης». Οι δυο αυτές έννοιες βρίσκονται μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και αποκτούν νόημα μόνο με όρους κοινωνικής διεκδίκησης και επιβολής. Και αυτό είναι που κάνει αυτές τις δίκες εξαιρετικά κρίσιμες: το αναμφισβήτητο κοινωνικό τους αποτύπωμα για τους αγώνες τις επόμενης ημέρας, για την αναβάθμιση των μέσων και των στόχων της λαϊκής απαιτητικότητας, για τους ανθρώπους που χάσαμε και κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα να διεκδικούν μια άλλη ζωή στο δρόμο.
Σε αυτά τα πλαίσια ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, οργανώνει σειρά κινηματικών δράσεων για την επαναφορά στο επίκεντρο της κοινωνικής κουβέντας, όχι την μονότονη αναπαραγωγή των εκβιαστικών διλημμάτων των κρατικών θεσμών, αλλά των αναγκαίων ρήξεων για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών.
Οι δράσεις αρχίζουν το Σάββατο 13/01 με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «26 πορτρέτα για τον Βασίλη» του Δημήτρη Αστερίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 16/01, θα διεξαχθεί στο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας Βόλου (Μεταμορφώσεως 19), θα είναι ανοιχτή από τις 18:00 ως τις 21:00 (την Κυριακή 14/01 θα είναι ανοιχτή και από τις 11:00 μέχρι τις 14:00) και στο χώρο της θα διεξαχθούν μια σειρά δρώμενων, θα υπάρχει μπαρ, καθώς και υλικά οικονομικής ενίσχυσης ( μπλούζες, βιβλία, φωτογραφίες κτλ).
Την Κυριακή 14/01 στις 11:00 στο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας Βόλου (Μεταμορφώσεως 19) θα δοθεί συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Γιάννη Μάγγου, της Μάγδας Φύσσα και του Δημήτρη Αστερίου.
Το Σάββατο 20/01 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 12:00 στην πλ. Ελευθερίας με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη στις 24/01.
Την Τετάρτη 24/01 στις 09:00 καλούμε συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, αγωνιστές και πολίτες του Βόλου, σε μαζική παρουσία στα δικαστήρια, που θα διεξαχθεί η δίκη των βασανιστών του Βασίλη.
Τέλος το Σάββατο 03/02 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει εκδήλωση στο Θόλο στις 19:00 με θέμα: «Συστημική βία και κοινωνική αντιβία».
Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους
Να καταδικαστούν οι βασανιστές, ένοχοι Lafarge και κρατικές αρχές
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δε θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου
Μοιραστείτε το άρθρο