Ανακοίνωση-καταγγελία για τη διακοπή λειτουργίας τριών ειδικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την απόφαση διακοπής λειτουργίας του 2 ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό.

Εδώ και έξι χρόνια το κτίριο που στεγάζονται τα παραπάνω ειδικά σχολεία έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και ακατάλληλο, γεγονός που είναι γνωστό τόσο στο Δήμο όσο και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας. Παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια καμιά λύση για το πρόβλημα ούτε έχει ληφθεί απόφαση κατασκευής νέου σχολείου κατάλληλου για τις ανάγκες των μαθητών που φοιτούν στα τρία ειδικά σχολεία.
Έξι χρόνια, λοιπόν, οι μαθητές, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό λειτουργούν σε χώρο μη ασφαλή, ακατάλληλο και απ’ όλες τις απόψεις παιδαγωγικά απαράδεκτο. Έξι χρόνια μετά αντί να έχει κατασκευαστεί νέο σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ειδικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αποφασίστηκε από τον Δήμο η διακοπή της λειτουργίας των τριών σχολείων από τη Δευτέρα 8/1/2024 και ο διαμοιρασμός των παιδιών σε άλλα σχολεία!
Γίνεται φανερό ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η Κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας. Δεν τους αναγνωρίζουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα και κάνουν τα πάντα για να δυσχεράνουν την ένταξή τους στην εκπαίδευση, δείχνοντας ως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η ταξική πολιτική τους.
Είναι σοβαρή πρόκληση και επίδειξη θράσους να προτείνουν ουσιαστικά την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για αυτούς τους μαθητές που χρειάζονται ειδική φροντίδα, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στα ίδια τα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους. Πολύ περισσότερο που τα σχολεία στα οποία προτείνεται να φοιτήσουν οι μαθητές δεν διαθέτουν ούτε εκείνα τις κατάλληλες υποδομές και τις συνθήκες ασφάλειας.
Στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά εξαιτίας της ταξικής κυβερνητικής πολιτικής προστίθεται και το συγκεκριμένο πρόβλημα για την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος στη μέση της χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαν ναυλωθεί σχολικά λεωφορεία για δεκάδες μαθητές ειδικών σχολείων στο νομό της Θεσσαλονίκης. Για μια ακόμη φορά Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δείχνουν ξεκάθαρα και αδιάντροπα ότι αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Και είναι βέβαιο ότι επιλογές, όπως αυτή που προωθείται, προετοιμάζουν το έδαφος για διάλυση των ειδικών σχολείων με το απαράδεκτο ιδεολογικό προκάλυμμα της «συμπερίληψης», τη στιγμή που στα σχολεία της Προσχολικής Αγωγής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν και δεν προβλέπεται να υπάρξουν ούτε στο ελάχιστο οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Ήταν που ήταν απαράδεκτη η κατάσταση με την ειδική αγωγή όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, τώρα η σημερινή Κυβέρνηση τα κάνει ακόμη χειρότερα!
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση του Δήμου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης. Ένα πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η μαζική συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας που κήρυξε ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 9/1/2024, στις 11:30 πμ μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα τρία σχολεία στην οδό 17η Νοεμβρίου 83 στην Πυλαία, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα.
Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για τα παιδιά των τριών ειδικών σχολείων.
 
Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, για να μην διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης και να μην αλλάξουν σχολεία οι εκπαιδευτικοί και όλο το προσωπικό.
Όλοι στην 3ωρη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9/1/2024, στις 11:30 πμ στην οδό 17η Νοεμβρίου 83 στην Πυλαία
 
Τίποτα δε χαρίζεται .
 
Με αγώνες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!
Μοιραστείτε το άρθρο