Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ καταγγέλλει την ένταση της αστυνομοκρατίας και την απόπειρα επιβολής του φασιστικού λόγου στο ΑΠΘ

Την τελευταία εβδομάδα γύρω και μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ έχουμε συρροή συμβάντων, από τη μια έντασης της αστυνομοκρατίας κι απ’ την άλλη προσπάθειας επιβολής- με ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών που παραχώρησαν την εμβληματική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής- του ρατσιστικού-εθνικιστικού-ομοεχθρικού, δηλαδή φασιστικού λόγου και εκπροσώπων του.

Στις 7-12-2023 η κλούβα των ΜΑΤ που σταθμεύει μονίμως έξω από τη ΣΘΕ στην Αγ. Δημητρίου έγινε-δεν είναι πρώτη φορά-στόχος μολότοφ. Αφού το πρόσχημα του στεκιού στο Βιολογικό κατέπεσε και η «κατασκευαζόμενη» βιβλιοθήκη στα ερείπιά του μάλλον ως ανέκδοτο ακούγεται, η παρουσία ΜΑΤ επιδιώκει να προκαλέσει βεντέτα φοιτητών-αστυνομίας, καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και εμπεδώνει την αστυνομοκρατία στο Πανεπιστήμιο, προσφέροντας τις χρειαζούμενες γι’ αυτό προφάσεις.

Στις 9-12-2023 γλέντι φοιτητικών ομάδων στη ΣΘΕ επιχειρείται να ματαιωθεί, καθώς ΜΑΤ εμποδίζουν την προσέλευση σ’ αυτό, επιτίθενται σε διαμαρτυρόμενους -με όλο το οπλοστάσιο κρότου/λάμψης, δακρυγόνων, ροπάλων- έξω από το εφημερεύον νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και συλλαμβάνουν κάποιους απ’ αυτούς.

Στις 11-12-2023 οι πανεπιστημιακές αρχές παραχωρούν την εμβληματική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής για την παρουσίαση ενός βιβλίου και παρουσιαστές, μεταξύ άλλων, επιφανείς εκπροσώπους του εγχώριου εθνικισμού και ρατσισμού με πρωτίστως αντισημιτικό, αντιμουσουλμανικό και αντιΛΟΑΤΚΙ, κοντολογίς φασιστικό χαρακτήρα. Ευτυχώς την τιμή της πανεπιστημιακής κοινότητας υπερασπίστηκαν φοιτήτριες και φοιτητές μας, οδηγώντας σε αποχώρηση των επίμαχων προσώπων και εντέλει ματαίωση της δυνατότητάς τους να κηρύξουν τη μισανθρωπία τους μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Λίγη ώρα αργότερα και μακριά από την Πανεπιστημιούπολη αστυνομικοί προσήγαγαν και κατόπιν συνέλαβαν εκδικητικά και προς εκφοβισμό δύο φοιτητές, που νωρίτερα είχαν συμμετάσχει στην αντιφασιστική κινητοποίηση προάσπισης του δημοκρατικού και ουσιωδώς ανθρωπιστικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ καταγγέλλει την εντεινόμενη αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ και την προσπάθεια επιβολής του φασιστικού λόγου και των εκπροσώπων του από τις πανεπιστημιακές αρχές. Συμπαρατάσσεται με τη δημοκρατική και αντιφασιστική πανεπιστημιακή κοινότητα στην προάσπιση του δημόσιου, άρα ανοιχτού σε όλους τους ανθρώπους Πανεπιστήμιου και ενάντια σε κάθε διάκριση φυλής, φύλου, εθνότητας και θρησκεύματος.

Μοιραστείτε το άρθρο