Συγκέντρωση ενάντια στις παραδόσεις του βασανισμού και της εκμετάλλευσης των ζώων, Κυριακή 17/12 στις 13:00 στην πλατεία Καπνικαρέας

Χριστούγεννα ή αλλιώς η μεγαλύτερη γιορτή του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης και της θανάτωσης των μη ανθρώπινων ζώων. Η αγαπημένη εποχή των πολυεθνικών που όλα τρέχουν να αγοράσουν δώρα και ο υπερκαταναλωτισμός γίνεται κάτι παραπάνω από καθημερινότητα, αφού πλέον υπάρχει ένα μεγάλο πρέπει πάνω από τα κεφάλια μας. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι η πιο χαρακτηριστική φιγούρα των χριστουγέννων, ο άγιος βασίλης, αποτελεί μία ισχυρή παρακαταθήκη της coca cola από το 1930, που στόχο είχε να προσελκύσει μικρά και μεγάλα άτομα ώστε να καταναλώσουν περισσότερο. Η εικόνα του άγιου βασίλη, με τους σκλαβωμένους ταράνδους να σέρνουν το έλκηθρό του, θα έπρεπε να μας υπενθυμίζει ότι ανέκαθεν έθιμα και παραδόσεις, είχαν ως βάση την εκμετάλλευση άλλων ατόμων και πλέον, στο σύγχρονο πολιτισμό, στοχεύουν στο κέρδος των εταιριών. Μπορεί να μην υπάρχουν ιπτάμενοι τάρανδοι, όμως πραγματικοί τάρανδοι χρησιμοποιούνται σε τουριστικά θέρετρα ως μέσο διασκέδασης και αναψυχής προς επισκέπτες που αποζητούν το γιορτινό κλίμα. Σκυλιά και τάρανδοι δένονται σε έλκηθρα, “προσφέροντας” βόλτες σε χιονισμένα τοπία ή αποτελούν prop σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον ελλαδικό χώρο αποτελεί η χρήση αληθινών ζώων σε φάτνες.

Στο Βόλο, τα δύο τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος φυλακίζει και μετατρέπει σε “στολισμό”, αληθινά ζώα σε δύο φάτνες της περιοχής, εξαναγκάζοντάς τα να ζουν φοβισμένα και δεμένα, σε ακατάλληλο περιβάλλον, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν την “τιμητική” τους ως δώρο χριστουγέννων. Οι πωλήσεις στα pet shop και τις υπαίθριες αγορές τις μέρες των χριστουγέννων, αυξάνονται ραγδαία, αφού τα παιδάκια ζητάνε ως δώρο ένα αληθινό ζωάκι από τον “άγιο βασίλη”. Αφού γονείς και παιδιά επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και αντιληφθούν ότι το μη ανθρώπινο ζώο που αγόρασαν δεν είναι ένα ακόμα χριστουγεννιάτικο αντικείμενο που θα μπει στα ντουλάπια τους, αλλά ένα άτομο με σημαντικές ανάγκες, αυτό εγκαταλείπεται. Γάτες και σκυλιά αφήνονται στους δρόμους ή σε ερημικές περιοχές και κουνελάκια, χάμστερ, πουλιά κ.α. εγκαταλείπονται μέσα στα κλουβιά τους μέσα και έξω από κάδους σκουπιδιών, δίπλα σε πεταμένα έλατα που κόπηκαν για να στολίσουν τα σαλόνια των νοικοκυραίων. Από την πληθωρικότητα των χριστουγέννων δεν λείπει και η χρήση γούνας, δέρματος, φτερών, μεταξιού, αφού τα γδαρμένα σώματα των ζώων θεωρούνται μέσο επίδειξης πλούτου και χλιδής των αστών. Απ’ όλο αυτό το καταναλωτικό πανηγύρι δεν θα μπορούσε να λείπει και η μαζική κατανάλωση των μη ανθρώπινων ζώων. Η ζωοφαγία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εθνοθρηκευτικών γιορτών τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στα υπόλοιπα κομμάτια του πλανήτη. Εκατομμύρια πτώματα ζώων καταφθάνουν στα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, για τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων. Γαλοπούλες, κοτόπουλα και γουρούνια γεννημένα σε συνθήκες αιχμαλωσίας, στέλνονται στα σφαγεία ως μέρος της χριστουγεννιάτικης φιέστας θανάτου. Άλλες φορές δεν λείπουν και τα “προϊόντα πολυτελείας” όπως το φουά γκρα, για το οποίο χρησιμοποιείται ένας από τους πλέον βασανιστικότερους τρόπους παραγωγής και ελεύθερα ζώα όπως ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα και φασιανοί εκτελούνται από κυνηγούς.

Συναισθανόμενα όντα θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της μη γέννησης τους ως άνθρωποι. Πλάσματα από τα οποία πριν ακόμα γεννηθούν, τους αφαιρέθηκε οποιαδήποτε επιλογή στην ελευθερία, τη ζωή και την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους, θα δολοφονηθούν για να γιορταστεί μια γέννηση. Την καθιερωμένη εορταστική περίοδο, πρέπει να νιώθουμε χαρά, ζεστασιά και αγάπη και φυσικά πρέπει να την εκφράζουμε μέσω των αντίστοιχων πράξεων. Μια εποχή στην οποία οφείλουμε να εναρμονιστούμε με αυτό το κλίμα επιβαλλόμενης ευφορίας για να μην διαταράξουμε την κανονικότητα. Μια κανονικότητα που περιλαμβάνει την στήριξη του ελληνικού κράτους στο κράτος του Ισραήλ που συνεχίζει ακάθεκτο την γενοκτονία των Παλαιστίνιων μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη. Παράλληλα οι εταιρείες θα βρουν αυτή την εποχή την ιδανική ευκαιρία για να ξεπλύνουν τις καταστροφικές τους δραστηριότητες, μέσω φιλανθρωπικών δωρεών και επισκέψεων σε κοινωφελή ιδρύματα. Και φυσικά, μέσα σε αυτό το καπιταλιστικό ντελίριο δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος σκέψης για τις επιπτώσεις στις ζωές των εργαζομένων που πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες αναγκάζονται να δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια, Κυριακές και αργίες για να παραμείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά και να εξυπηρετηθούν γιορτινές φιέστες και λευκές νύχτες που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των αφεντικών.

Στεκόμαστε ενάντια σε αυτόν τον κόσμο, τις εμπορικές γιορτές του και τα βάρβαρα έθιμα του μέχρι την ολική απελευθέρωση.

ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ

Ανοιχτή αντισπισιστική συνέλευση για την ολική απελευθέρωση

Μοιραστείτε το άρθρο