Πορεία Υπεράσπισης Κατάληψης Άνω-Κάτω Πατησίων, Κυριακή 17/12 στις 12:00

ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Υπεράσπισης του Άνω-Κάτω Πατησίων, μετά την επιτυχημένη ανακατάληψη του στεκιού στις 9/12/2023.

Κυριακή 17/12, στις 12.00 μμ.

Προσυγκέντρωση στο στέκι Νάξου 75 και Κρασσά


Κυριακή 17/12, στις 12.00 μμ.

Προσυγκέντρωση στο στέκι Νάξου 75 και Κρασσά

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, όσο ο Ελλαδικός χώρος βίωνε τα βίαια σημάδια της κλιματικής κρίσης (φωτιές, πλημμύρες), μεγενθυμένα λόγω της απροετοιμασίας των ανάλογων κρατικών μηχανισμών, η κυβέρνηση υιοθετούσε μια κλασσική συνταγή αποσυντονισμού για τις καταστροφές: τις εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων.

Την ίδια στιγμή που το κράτος αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μας, προσπαθεί να κερδίσει μια κάποια νομιμοποίηση στα μάτια του κόσμου πουλώντας ασφάλεια και τάξη.

Με πείσμα όμως και αγωνιστικότητα, τρεις από τις εκκενωμένες καταλήψεις του καλοκαιριού, είναι και πάλι στα χέρια της κοινότητας. Μετά τα Ζιζάνια στη Βικτώρια και τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι η σειρά του Στεκιού Άνω Κάτω Πατησίων να πάρει τον χώρο του πίσω, να αποκτήσει ζωή ξανά ένα μπαζωμένο κτίριο.

Η συμβολή των κατειλημμένων χώρων στον μετασχηματισμό της κοινωνίας αποδεικνύεται σημαντική, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν λειτουργούν ως αυτοσκοπός κάποιας ιδεολογικής ηγεμονίας αλλά μετασχηματίζουν το εδώ και τώρα ολόκληρων των γειτονιών όπου βρίσκονται.

Προτάσσοντας και προεικονίζοντας έναν άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης, αναδημιουργούν τον δημόσιο χώρο και αλλάζουν την αρχιτεκτονική των πόλεων.

Επιπλέον, δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς συντροφικότητας και ελεύθερης συνύπαρξης των ατόμων. Ίσως με αφορμή την ιδιαίτερη περίπτωση των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων κοινωνικών χώρων εν γένει, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα σύγχρονα προβλήματα των πόλεων που φαίνεται να μας ξεπερνούν: την ατομική ακινησία, την επιδημία της μοναξιάς, την πολιτική αποδυνάμωση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση των πόλεων και των γειτονιών.

Γι’αυτό και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στηρίζουμε την πορεία γειτονιάς για την υπεράσπιση της κατάληψης στα Πατήσια. Αντί να αφήνουμε τα άδεια κτίρια να ρημάζουν, τα ανοίγουμε σε όλη τη κοινωνία!

Πολιτική Συλλογικότητα “Αυτενέργεια”

Μοιραστείτε το άρθρο