Εκδήλωση για το νέο νομοσχέδιο σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση, Κυριακή 17/12 στις 18:00 στο χώρο των πρωτοβάθμιων σωματείων

Σας καλούμε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 18.00 στον χώρο των πρωτοβάθμιων σωματείων (Σπύρου Τρικούπη 56-58,Εξάρχεια), όπου θα γίνει ενημέρωση από εργαζόμενα στο 18 Άνω και δομές ψυχική υγείας σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, και να συζητήσουμε για την οργάνωση των κινηματικών αντιστάσεων σε αυτό.

Το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που παρουσίασε ο υφυπουργός υγείας Βαρτζόπουλος στις 30/10 στο υπουργικό συμβούλιο είναι η χαριστική βολή τόσο στους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, όσο και στα ίδια τα εργαζόμενα σε αυτές τις υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των οργανισμών των ψυχιατρικών νοσοκομείων, την ενοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μαζί με φορείς ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού-ιδιωτικές κλινικές) και μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ), αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Στο ίδιο δίκτυο θα υπάγονται και τα πρώην ψυχιατρικά νοσοκομεία που καταργούνται.
Ταυτόχρονα, στο χώρο της απεξάρτησης, καταργεί τις ήδη αποδεκατισμένες δομές (18 Ανω, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.ά.), και δημιουργεί τον φορέα Ιδιωτικού Δικαίου «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», διαλύοντας έτσι, τις υφιστάμενες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, την συνοχή των προγραμμάτων και κάνοντας πρακτικά αβέβαιη την ύπαρξη τους.
Είναι ένα νομοσχέδιο που στις διατάξεις του όχι μόνο δεν προωθεί την αποασυλοποίηση αλλά ενισχύει τους αποκλεισμούς με την δημιουργία «κλινικών δυσίατων περιστατικών, κλινικών μακράς νοσηλείας, κλινικών μέσης ασφαλείας, κλειστών οικοτροφείων για τους προερχόμενους από κλινικές δυσίατων κλπ.».
Βλέπουμε ότι η πρόθεση της κυβέρνηση είναι η ολοκληρωτική συρρίκνωση των δημόσιων δομών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στις ιδιωτικές κλινικές, κερδοσκοπικούς φορείς και ασφαλιστικούς ομίλους. Όλοι αυτοί, θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο χορό των επιχορηγήσεων και να κερδοσκοπούν εις βάρους των θεραπευόμενων με τις ευλογίες του κράτου.
Τα εργαζόμενα στο χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις από αρχές Νοέμβρη, έτσι ώστε να μην κατατεθεί αυτό το γραφειοκρατικό έκτρωμα.

Συνέλευση εργαζόμενων και ανέργων στην υγεία

Μοιραστείτε το άρθρο