Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ακρίβεια και συλλογικής διεκδίκησης αυτομείωσης σε super market, Σάββατο 16/12

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ακρίβεια: Σάββατο 16/12 στις 12:00 στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου

Συγκέντρωση συλλογικής διεκδίκησης αυτομείωσης σε super market, Σάββατο 16/12 στις 17:30 στην πλατεία Καλογήρων


12:00, πάρκο Καραολή και Δημητρίου

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΡΑΛΛΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Σας καλούμε να συμμετάσχετε:

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ακρίβεια: Σάββατο 16/12, 12 μ.μ., Παρκάκι Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το Δημαρχείο Βύρωνα

Το Σάββατο 16/12, στις 12μμ, στο Παρκάκι Καραολή & Δημητρίου απέναντι από το Δημαρχείο Βύρωνα καλούμε σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Ενάντια στην Ακρίβεια με κεντρικό σύνθημα “ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΩΡΑ! ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)” που θα καταλήξει σε παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΡΑΛΛΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Τα τελευταία δύο χρόνια 9 στους 10 μισθωτούς έχουμε περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής σε μια σισύφεια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών και του κόστους ζωής. Ουσιαστικά από την εποχή των λοκ ντάουν κι έπειτα βιώνουμε μια έμμεση μείωση μισθού κατά 20-30%. Στην ακόμα μεγαλύτερη εικόνα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και του “ευρωπαϊκού θαύματος της ελληνικής οικονομίας”, τα τελευταία 20 χρόνια η πραγματική αγοραστική μας δύναμη έχει μειωθεί κατά περίπου 20%.

Η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός που έχουν κατσικωθεί στις ζωές μας στη μετα-Covid “νέα κανονικότητα” δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό. Συνδέονται με τη δομική και παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που παίρνει διάφορες μορφές: από την εκτύπωση χρημάτων για την αντιμετώπιση κάθε χρηματιστηριακής φούσκας, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πολεμικών σφαγών, σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή, ως την επίκληση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών για λεηλασία πόρων και ανθρώπων με “πράσινο” περιτύλιγμα. Στην Ελλάδα, αυτοί που ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, ετοιμάζοντας το έδαφος και για το νερό, την ίδια στιγμή που επιδοτούν χοντρά τον μαυραγοριτισμό των βασικών παικτών του χρηματιστηρίου ενέργειας, εμάς μας μοιράζουν ψηφιακά ψίχουλα, που προέρχονται από τους υψηλότατους συντελεστές ΦΠΑ, με τη μορφή voucher/επιδομάτων.

Το φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή, δεν πρόκειται για μια προσωρινή ανωμαλία του συστήματος: Η έμμεση μείωση του μισθού μας από πληθωρισμό/ ακρίβεια μαζί με την αύξηση του χρόνου και της έντασης της εργασίας μας γίνονται για να ξεπεράσουν τα αφεντικά την κρίση τους διατηρώντας υψηλά τα ποσοστά κερδών τους. Μαζί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και των ενοικίων στο στόχαστρο μπαίνει η ίδια η δυνατότητα αποταμίευσης, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η “μεγάλη παραίτηση” των εργαζομένων απέναντι στις άθλιες συνθήκες ελαστικής εργασίας που επιβάλλονται.

Μέσα σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια υποτίμησης των ζωών και της νοημοσύνης μας, τα σούπερ μάρκετ αναδεικνύονται ταυτόχρονα πρωταθλητές στα κέρδη, στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και στην κοροϊδία και την εξαπάτηση των καταναλωτών. Θριαμβολογούν αν τυχόν πληρώνουν στην ώρα τους (!) τον ελαστικό βασικό μισθό των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα κλαίγονται πως “κάνουν ότι μπορούν”, με τις “προσφορές” και τα κόλπα τους, που αποσκοπούν στην εξαπάτησή μας ως καταναλωτικό κοινό.

Το καλό μας κράτος διεκδικεί επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην δραματική σαπουνόπερα των μόνιμα προσωρινών μέτρων ενάντια στην ακρίβεια. Η γενικευμένη κοροϊδία ξεκίνησε με τα διαφόρων ειδών ψηφιακά passes, που σε μορφή επιδομάτων ενώ αντικαθιστούν ένα ελάχιστο κλάσμα της κλοπής του μισθού μας, στοχεύουν στον ψηφιακό έλεγχο των καθημερινών συμπεριφορών μας. Η επικοινωνιακή κοροϊδία συνεχίστηκε με το “Καλάθι του νοικοκυριού/του νονού/των Χριστουγέννων”, όπου τα σούπερ μάρκετ διαφήμισαν ως σταθερά χαμηλής τιμής διάφορα (ήδη υπερκοστολογημένα ή κακής ποιότητας και μειωμένης ποσότητας) είδη, ενώ οι τιμές των υπόλοιπων προϊόντων συνέχισαν να τραβούν την ανηφόρα. Και τώρα κορυφώνεται με τη δημιουργία μιας λίστας προϊόντων σε «Μόνιμη Μείωση Τιμής», διαφημίζοντας δήθεν καλόκαρδες ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στις “άπληστες” πολυεθνικές που τους φορτώνεται η αποκλειστική ευθύνη για τον παρουσιαζόμενο ως εισαγόμενο πληθωρισμό.

Για εμάς που δεν τσιμπάμε στα διαφημιστικά τρικ τους, το ζήτημα της αύξησης των τιμών των βασικών αγαθών, όπως και εν γένει ο πληθωρισμός δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα διαχείρισης που θα λυθεί με καλάθια του ελέους, ψηφιακά passes και φιλανθρωπίες. Αντίθετα πρόκειται για ένα ζήτημα συσχετισμού δύναμης που μόνο οι κοινωνικοί-ταξικοί αγώνες μπορούν να το αλλάξουν. Το πρόβλημα με την ακρίβεια δεν επιδέχεται ατομικές λύσεις, χρειάζεται να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά, χωρίς να περιμένουμε τίποτα από καμιά κυβέρνηση. Η δύναμη μας βρίσκεται όταν παλεύουμε εμείς εργαζόμενοι, άνεργες, συνταξιούχοι, όλοι μαζί για τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τάξης μας. Τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ, ως βασικοί συμμέτοχοι στο παιχνίδι της εικονικής συγκράτησης του πληθωρισμού, γνωρίζουν ότι τα κέρδη τους διατηρούνται υψηλά πάρα τη μείωση της κατανάλωσής μας, λόγω των ανατιμήσεων. Μας σπρώχνουν στην καθημερινή απόγνωση και στην κατάθλιψη στο τέλος κάθε μήνα ενώ ταυτόχρονα τοποθετούν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο!

Γι’ αυτό και φοβούνται τη στιγμή που η οργή μας παίρνει τη μορφή συλλογικών κινητοποιήσεων για άμεση (αυτο)μείωση τιμών, όπως αυτές στις οποίες έχουμε προχωρήσει εδώ και ενάμιση χρόνο σε Καισαριανή, Παγκράτι και τους τελευταίους μήνες σε Κυψέλη, Πατήσια. Και αυτό φάνηκε στην περίπτωση του σούπερ μάρκετ Μασούτης στα Κάτω Πατήσια που μετά από μια τέτοια κινητοποίηση μας με τις “Ομάδες ενάντια στην ακρίβεια” τον περασμένο Ιούνιο, παραχώρησε σε εμάς και όσους ψώνιζαν για μια ώρα την εταιρική έκπτωση 6% που δικαιούνται οι εργαζόμενες του καταστήματος. Μια συλλογική έκπτωση στα όρια του “συμβολικού”, που καταδεικνύει όμως πέρα από την ελεεινή μισθολογική θέση των εργαζόμενων των σούπερ μάρκετ, και την πολιτική δύναμη των μαζικών αγώνων μας να επιβάλλουν την αυτομείωση στις τιμές.

Κόντρα στην γενικευμένη παραίτηση και μοιρολατρία, στο “τίποτα δεν γίνεται”, μια αρχή έγινε. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να εξαπλώσουμε τις συλλογικές αυτομειώσεις σε σούπερ μάρκετ των γειτονιών μας κι όχι μόνο: σε σινεμά (όπως προσπαθήσαμε το καλοκαίρι στον δημοτικό κινηματογράφο Αιολία), θέατρα, συναυλίες, βιβλιοπωλεία, καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, στους λογαριασμούς ενέργειας/θέρμανσης κι οπουδήποτε βιώνουμε την κλοπή του μισθού και την φτωχοποίηση μας.

ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ PASSES ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΕΙΣ

Συνέλευση Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου


Την Κυριακή 10/12 διοργανώσαμε ανοιχτή συνέλευση στο θεατράκι της Φωκίωνος & Σκύρου με θέμα την ακρίβεια. Ήταν ακόμη μια στιγμή του αγώνα που δίνουμε τους τελευταίους μήνες στην περιοχή για την μείωση των τιμών στα ράφια των super market.

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες δεν πρόκειται να σταματήσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να μεταβιβάζει τις όποιες ανατιμήσεις υπάρχουν στις δικές μας πλάτες με σκοπό την διατήρηση ή την διεύρυνση των κερδών τους. Ακόμα, συμφωνήσαμε πως για να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση, άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό τόπο συνάντησης και αγώνα των ανθρώπων της γειτονιάς ώστε να αντιπαλέψουμε μαζί το κύμα της ακρίβειας που κατατρώει τους ήδη χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Δεν είμαστε διαθετιμένοι και διαθετιμένες να συνεχίζουμε να «κόβουμε» διαρκώς για να τα βγάλουμε πέρα. Ούτε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό του “καλαθιού του νοικοκυριού” και την κοροϊδία των διαφόρων pass κα εκπτώσεων.

Κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά

Σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας

Μετατρέπουμε την δυσαρέσκεια σε συλλογική δράση

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση, την Κυριακή 17/12, ώρα 12:00, στο ίδιο σημείο (Φωκίωνος & Σκύρου).

Στηρίζουμε τις παρεμβάσεις ενάντια στην ακρίβεια, το Σάββατο 16/12 στις 12:00 στον Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου) από την https://www.facebook.com/profile.php?id=100089695224666 και στο μετρό της Δάφνης στις 17.30 από το https://www.facebook.com/profile.php?id=100089674514579

ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


17:30 στην πλατεία Καλογήρων

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ!

Εδώ και δύο χρόνια, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και η ζωή μας ακριβαίνει! Διαρκώς ανησυχούμε για το πόσο φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, για το αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το νοίκι ή τη δόση του στεγαστικού, για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στο super-market και στο φαρμακείο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ…

Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι μια φτηνή δικαιολογία. Οι εταιρείες φροντίζουν, όχι μόνο να μεταφέρουν στις πλάτες μας ολόκληρο το κόστος των διεθνών ανατιμήσεων, αλλά και να ”κάνουν την κρίση ευκαιρία”, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Μόνο για το 2021, οι 34 αλυσίδες super-market ανακοίνωσαν αύξηση των καθαρών κερδών κατά 17%. Ουσιαστικά τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη για αυτά και την εξαθλίωση για εμάς. Μας καλούν να βάλουμε πλάτη για την “εθνική οικονομία”, να δουλεύουμε τσάμπα για την “ανάπτυξη” και να κάνουμε υπομονή για τις καλύτερες μέρες. Όσο για τις “αυξήσεις στους μισθούς” που επικαλούνται, ξέρουμε καλά ότι οι αυξήσεις που θα μας δώσουν θα είναι σκέτη κοροϊδία. Η εθνική ενότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε για τα κέρδη τους.

… ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Το ελληνικό κράτος, διατηρώντας υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στα προϊόντα, έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από την άνοδο του πληθωρισμού τα οποία φροντίζει να τα μοιράζει είτε στο κεφάλαιο (με τη μορφή ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και απευθείας αναθέσεων) είτε να τα ξοδεύει σε εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα και στην αναβάθμιση της αστυνομοκρατίας. Συγχρόνως μια σειρά άλλοτε δωρεάν κοινωνικών παροχών (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, ασφάλιση, δημόσιοι χώροι) ιδιωτικοποιούνται με αποτέλεσμα να πληρώνουμε και για αυτές! Η κυβέρνηση ενώ από τη μία διευθύνει όλη την παραπάνω αναδιανομή πλούτου εις βάρος μας, από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι μεριμνά για εμάς με ”το καλάθι του νοικοκυριού” και τα ταμπελάκια ”μείωσης 5%”με τα οποία το υπουργείο ανάπτυξης μαζί με τα super-market, μας διαφημίζουν τις εκάστοτε προσφορές τους.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ας πάψουμε να ελπίζουμε ότι οι τιμές θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, ότι οι μισθοί θα αυξηθούν από μόνοι τους, ότι θα μας σώσει κάποια κυβέρνηση. Να μη δεχτούμε ότι οι βασικές ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ρεύμα, κα) είναι εμπορεύματα. Να παλέψουμε για εμάς και την τάξη μας. Να χτίσουμε δίκτυα κοινωνικής και εργατικής αλληλοβοήθειας. Με επανασυνδέσεις ρεύματος, αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών σπιτιών, αυτομειώσεις σε λογαριασμούς, παρεμβάσεις σε super-market, συλλογικές κουζίνες, διαδηλώσεις, απεργίες, διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και κάθε πρακτική που κρίνουμε απαραίτητη για το μπλοκάρισμα της υποτίμησης μας και την ταξική μας ανατίμηση. Ας απελευθερώσουμε τη συλλογική μας φαντασία. Ήδη το προηγούμενο διάστημα μπλοκαρίστηκαν και αναβλήθηκαν, με κινηματικές δράσεις, δεκάδες πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, ενώ συλλογικές παρεμβάσεις αυτομείωσης σε super-market διεκδίκησαν και πέτυχαν να ψωνίσουν με μειωμένες τιμές. Δεν είμαστε επαίτες, είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου αυτού του κόσμου, σήμερα απαιτούμε ένα κομμάτι του πίσω, αύριο τα πάντα!

Εργαζόμενες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μετανάστριες, άνεργοι, μαθήτριες μαζευόμαστε το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 17.30 στην Πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης) και διεκδικούμε συλλογικά να ψωνίσουμε στα supermarket της περιοχής σε μειωμένες τιμές . Οι τιμές πέφτουν με αγώνες!

Επόμενη συνέλευση: Τρίτη 19/12, 19.00 θεατράκι Polispark, Πλατεία Καρύλλου, Νέα Σμύρνη

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ


ην Κυριακή 10/12 διοργανώσαμε ανοιχτή συνέλευση στο θεατράκι της Φωκίωνος & Σκύρου με θέμα την ακρίβεια. Ήταν ακόμη μια στιγμή του αγώνα που δίνουμε τους τελευταίους μήνες στην περιοχή για την μείωση των τιμών στα ράφια των super market.

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες δεν πρόκειται να σταματήσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να μεταβιβάζει τις όποιες ανατιμήσεις υπάρχουν στις δικές μας πλάτες με σκοπό την διατήρηση ή την διεύρυνση των κερδών τους. Ακόμα, συμφωνήσαμε πως για να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση, άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό τόπο συνάντησης και αγώνα των ανθρώπων της γειτονιάς ώστε να αντιπαλέψουμε μαζί το κύμα της ακρίβειας που κατατρώει τους ήδη χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Δεν είμαστε διαθετιμένοι και διαθετιμένες να συνεχίζουμε να «κόβουμε» διαρκώς για να τα βγάλουμε πέρα. Ούτε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό του “καλαθιού του νοικοκυριού” και την κοροϊδία των διαφόρων pass κα εκπτώσεων.

Κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά

Σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας

Μετατρέπουμε την δυσαρέσκεια σε συλλογική δράση

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση, την Κυριακή 17/12, ώρα 12:00, στο ίδιο σημείο (Φωκίωνος & Σκύρου).

Στηρίζουμε τις παρεμβάσεις ενάντια στην ακρίβεια, το Σάββατο 16/12 στις 12:00 στον Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου) από την https://www.facebook.com/profile.php?id=100089695224666 και στο μετρό της Δάφνης στις 17.30 από το https://www.facebook.com/profile.php?id=100089674514579

ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο