Κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, Παρασκευή 15/12

Αθήνα: 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Πάτρα: 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Ηράκλειο: 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας



[ΠΑΤΡΑ] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:Παρασκευή 15/12, 18.30 στο Εργατικό Κέντρο

post image

Συγκέντρωση-Πορεία: Παρασκευή 15/12, 18.30 στο Εργατικό Κέντρο

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο νέος προϋπολογισμός επικυρώνει και σηματοδοτεί:

την κλιμάκωση της επίθεσης πάνω στις ανάγκες, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας

την όξυνση της φτώχειας και της ανέχειας και τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής μας

τη διεύρυνση των συνθηκών σκλαβιάς και του εργασιακού μεσαίωνα, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας και τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», σε συνδυασμό με τα νέα αντεργατικά-αντισυνδικαλιστικά νομοσχέδια

την περαιτέρω υποβάθμιση-διάλυση του ΕΣΥ και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών-εργατικών αναγκών και αγαθώντην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς με δισεκατομμύρια ευρώ να δαπανούνται κάθε χρόνο για πολεμική προετοιμασία και εξοπλισμούς

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”


Αγωνιστικός ξεσηκωμός για να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

Αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου.

Όλοι και όλες στην διαδήλωση ενάντια στον προϋπολογισμό, την Παρασκευή 15/12 στις 18:30 στο ΕΚΠ.

Βιώνουμε εδώ και καιρό μια άνευ προηγούμενου επίθεση στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024.

Η ακρίβεια έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και οφείλεται  στην  αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών (320% τα κέρδη των εισηγμένων για το 2023), στην γενικευμένη κυριαρχία της αγοράς και των χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.), στην μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από τα μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών.

H λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος είναι τριπλή: Χαμηλοί μισθοί, πανάκριβες τιμές, βαριά φορολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος προϋπολογισμός συνιστά κανονική επιδρομή στο εισόδημα των μισθωτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενώ χαρίζει «με την σέσουλα» χρήμα σε επιχειρηματίες και πολυεθνικές, δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς που προορίζονται για το ΝΑΤΟ, τις ανθρωποσφαγές της Γάζας και των πολέμων του κεφαλαίου στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή και ψίχουλα για τις κοινωνικές ανάγκες.   Μεταξύ άλλων προβλέπει, αύξηση της φορολογίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στα μη αλκοολούχα ποτά, νέες φοροαπαλλαγές άνω των 100 εκ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις αλλά και 12,1 δις. ευρώ που θα μοιραστούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγαλοεργολάβος και επιχειρήσεις.

Παράλληλα διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση μιας σειράς αντεργατικών νόμων όπως και του πρόσφατου νόμου Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Όλες οι αντεργατικές διατάξεις του νόμου Γεωργιάδη γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ θωρακίζουν και διευρύνουν το οπλοστάσιο του νόμου Χατζηδάκη και όλη την προγενέστερη αντεργατική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει, τη συνεχώς αυξανόμενη αγανάκτηση του κόσμου και της νεολαίας απέναντι στην οικονομική καταβύθιση που βιώνει, έχει επιδοθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι παίρνει μέτρα υπέρ των εργαζόμενων. Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο, στα ΜΜΜ και γενικότερα στις επιχειρήσεις του δημοσίου από 1.1.2024, αποτελούν μια παρωδία αυξήσεων πολύ κάτω και από τον πληθωρισμό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ράλι στις τιμές των προϊόντων, της ενέργειας, των ενοικίων!

Μόνη λύση η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και οι μαχητικοί ανατρεπτικοί αγώνες.

Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών. Η οργάνωση και ισχυροποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι ο μόνος δρόμος για μαζικούς εργατικούς αγώνες, επικίνδυνους για την αστική πολιτική, με σκοπό να χάσουν αυτοί και να κερδίσουμε εμείς! Δεν περιμένουμε τίποτα ούτε από την αστικοποιημένη ΓΣΕΕ που έχει γίνει το δεξί χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων, ούτε από τους επαγγελματικούς διαταξικούς φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ, ΔΣΑ κλπ) που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Οι καλύτερες στιγμές του εργατικού κινήματος γράφτηκαν όταν οι εργαζόμενοι πήραν τον αγώνα στα χέρια τους.

Δεν φτάνουν οι συμβολικές κινητοποιήσεις, οι δύο – τρεις απεργίες το χρόνο και η κοινοβουλευτικοποίηση των αγώνων. Χρειάζεται ένας πανεργατικός αγωνιστικός βηματισμός το επόμενο διάστημα, η οργάνωση πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση, τη λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες πρέπει να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και στο κεφάλαιο.

Διεκδικούμε:

  • Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός. Να καταργηθεί ο νόμος – έκτρωμα για το φορολογικό. Κάτω το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του µνηµονιακού νοµοθετικού πλαισίου.
  • Επιστροφή όλων των μνημονιακών μισθολογικών απωλειών και ο 13ος και 14ος μισθός και σύνταξη. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.
  • Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. 30ωρο-5ηµερο-6ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και του νόμου Γεωργιάδη. Απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις, στις τηλε-εκλογές και στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν, υψηλού επιπέδου, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και την «ανταποδοτική» λειτουργία στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να δώσουμε μάχη ενάντια στον πόλεμο και την συμμετοχή- εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Παλαιστίνη και Ουκρανία που χρηματοδοτείται με αίμα και ιδρώτα των εργαζομένων. Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ ΕΕ ΝΑΤΟ και την κυνική ελληνική άρχουσα τάξη που ζητά κέρδη και ισχύ.

Νέο Αριστερό Ρεύμα  για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργανώσεις Πάτρας


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Συλλαλητήριο Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 7μμ στην πλ. Ελευθερίας

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες – Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

Δεν γίνεται να μείνουμε θεατές απέναντι στα μεγάλα και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι. Αγωνιζόμαστε για την αύξηση του εισοδήματός μας, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που το λεηλατούν και έρχεται να επιδεινώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, για να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η ακρίβεια πλέον ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνουν, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας. Οι κουτσουρεμένοι μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα διάφορα “pass”, τα “καλάθια” και οι “μειωμένες τιμές” δεν αποτελούν λύση.

Η ακρίβεια οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στη μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από το μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, στη διαμόρφωση τιμών βάσει χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.) και στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών. Η κυβέρνηση από τις αρχές του 2024 επαναφέρει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επέβαλε και η ΝΔ αποδέχθηκε την παύση των οριζόντιων επιδοτήσεων. Το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2024 επιβάλλει μια επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα μας προστίθενται οι όλο και αυξανόμενες δαπάνες για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλεια. Καθώς τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται (όπως στο Βενιζέλειο), θεραπείες να αναβάλλονται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Το σχέδιο της κυβέρνησης για «νοσοκομεία κόμβους και νοσοκομεία ακτίνες», το οποίο για την Κρήτη προβλέπει μόνο ένα πλήρες νοσοκομείο – «κόμβο», το ΠΑΓΝΗ, και όλα τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής (π.χ. Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) να υποβαθμιστούν σε κέντρα πρώτων βοηθειών- «ακτίνες», δεν είναι μόνο θανατηφόρο για την υγεία του λαού, αλλά και για το εισόδημα του.

Ως εδώ με την κυβερνητική κοροϊδία

Τα παίρνουν από εμάς και τα δίνουν στους μεγάλους ομίλους

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα, δηλαδή για το ξεζούμισμα που έχουμε υποστεί. Για τη βαριά φορολογία που μας επιβάλει. Εμείς που πληρώνουμε το 95% των φόρων βλέπουμε τα χρήματά μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν πληρώνουν υπερωρίες. Μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο, που αναλογεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο. Ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να εξαφανίσει τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων εταιρειών και, συνδυαστικά με την εργατική νομοθεσία, να τους μετατρέψει σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα επενδυτικά έργα.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας!

Η κυβέρνηση και η επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είναι ανίκητοι. Αυτό έδειξε η απεργία της 21ης Σεπτέμβρη ενάντια στο 6ημερο-13ωρο και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Μία απεργία που οργανώθηκε από τα κάτωμέσω του συντονισμού και της κοινής δράσης των σωματείων, ενάντια στα σχέδια του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που δεν προκήρυξαν καν απεργία. Αυτό έδειξε η κλαδική απεργία της 8ης Νοέμβρη για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο. Αυτό έδειξε ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στο Ηράκλειο, που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Αυτό δείχνουν οι τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, εναντίωσης στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ.

Η αξιοποίηση των στρατιωτικών μας υποδομών, των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων για αυτούς τους σκοπούς, μας ματώνει και οικονομικά. Δίνουν πάνω από 7 δις ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγατών, πολεμικών αεροπλάνων και προσωπικού για να σφάζεται ο Παλαιστινιακός κι άλλοι λαοί, χωρίς να έχουν σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για νέες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.Διεκδικούμε:

  • Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός .
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις. Αυξήσεις στις συντάξεις. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν θα δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα!
  • Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
  • Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Χτύπημα της κερδοσκοπίας και έλεγχο στις τιμές όλων των αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Αύξηση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη του κεφαλαίου.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

Μισθωτοί – Εργαζόμενοι με ΔΠΥ – Υποαπασχολούμενοι – Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί

Μοιραστείτε το άρθρο