Βιβλιοπαρουσίαση: Βαλκανική Ομοσπονδία και Κομμούνες, Τρίτη 12/12 στις 20:00 στο infolibre

Οι εκδόσεις Αυτολεξεί και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Βαλκανική Ομοσπονδία και Κομμούνες: Επαναστατικά προτάγματα στη Βουλγαρία του 19ου & 20ού αιώνα” (Αυτολεξεί, 2023).
Τρίτη 12/12 στις 20:00, στον Πολυχώρο Infolibre, Φ. Δραγούμη 4 (περιοχή Ροτόντας), Θεσσαλονίκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Δημήτρης Σταματόπουλος (Βαλκανική & Ύστερη Οθωμανική Ιστορία, παν/μιο Μακεδονίας)
Γιάβορ Ταρίνσκι (συγγραφέας του βιβλίου)
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Σήμερα τα Βαλκάνια φαίνεται να κυριαρχούνται από εθνικισμούς, βία και ξενοφοβία – συμφορές που καλλιεργήθηκαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή. Οι λαοί των Βαλκανίων στριμώχτηκαν έκτοτε σε πολυάριθμες μικρές κρατικές οντότητες, με την καθεμιά να προωθεί τη δική της εθνική ιδέα.
Αλλά αυτό δεν ήταν η μόνη δυνατή εξέλιξη…
Υπήρξαν δυναμικά επαναστατικά κινήματα που αγωνίστηκαν για ενωμένα και ομόσπονδα Βαλκάνια, όπου οι λαοί θα συμμετείχαν ενεργά στην αυτοδιαχείριση των δημόσιων υποθέσεων. Η Βαλκανική Ομοσπονδία και η μορφή της Κομμούνας αναδύθηκαν ως κομμάτια του οράματος για ένα πιθανό μέλλον, γοητεύοντας τα μυαλά και τις καρδιές πολλών επαναστατών, αναρχικών και σοσιαλιστών της εποχής.
Η παράδοση αυτή έχει βαθιές ρίζες στα εδάφη του χώρου που σήμερα είναι γνωστός ως Βουλγαρία.
Αυτή είναι ακόμη μία άγνωστη ιστορία των από-τα-κάτω που ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις επόμενες γενιές.
Πληροφορίες για το βιβλίο εδώ: https://www.aftoleksi.gr/…/valkaniki-omospondia…/
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο που λέει "ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γιάβορ Ταρίνσκι ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΕΣ Επαναστατικά προτάγματα στη Βουλγαρία του 19ου & 20ού αιώνα Βαλκανική Ομοσπονδία και Κομμούνες ΤΡΙΤΗ 12/12, 20:00 Aa жиBeй KomyHaTa! ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ INFOLIBRE Φ. Δραγούμη (περιοχή Ροτόντας) ΓΙΑ TO ΒΙΒΛΙΟ“ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ: Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Υστερης Οθωμανικής Ιστορίας. nΑ.ΜΑΚ. αυτο λεξεί Γιάβορ Ταρίνσκι, συγγραφέας ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ"
Μοιραστείτε το άρθρο