Καταγγελία της Λαϊκής Ενότητας για παρακολούθηση και αναίτια σύλληψη μελών της από την ΕΛ.ΑΣ.

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ομάδες της ΟΠΚΕ ακροβολίστηκαν επί ώρες έξω από την είσοδο των γραφείων της Λαϊκής Ενότητας – ΑΑ και τους γύρω δρόμους. Την ίδια ώρα, μέλη και φίλοι της ΛΑΕ ΑΑ βρίσκονταν στα γραφεία πραγματοποιώντας προγραμματισμένη συνεδρίαση. Η αστυνομία παρενοχλούσε τα εξερχόμενα από τα γραφεία μας μέλη, τα σταματούσε για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ, σε κατάφωρη παραβίαση ακόμα και της τυπικής νομιμότητας, φωτογράφιζε τις ταυτότητές τους. Αποκορύφωμα ήταν η προσαγωγή, έξω από τα γραφεία μας και τελικά η σύλληψη δύο φοιτητών, μελών της νεολαίας της ΛΑΕ ΑΑ, με στημένες κατηγορίες για δήθεν «παράνομη βία», επειδή νωρίτερα είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρία που διοργάνωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι στο ΑΠΘ.
Το καρτέρι της ΕΛΑΣ έξω από τα γραφεία της ΛΑΕ ΑΑ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ασυδοσίας και της παράνομης βίας που ασκεί η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Έχει προηγηθεί η συστηματική παρενόχληση μελών της ΛΑΕ ΑΑ, αλλά και αγωνιστών και αγωνιστριών του κινήματος, ακόμα και απλών πολιτών, κυρίως νεολαίων. Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, προσήχθησαν αναιτιολόγητα στη ΓΑΔΘ δύο ακόμα μέλη της ΛΑΕ ΑΑ, ενώ ο ένας εξ αυτών υπέστη κακοποιητική και κατάφωρα παράνομη μεταχείριση, αφού η αστυνομία του έκανε εκτεταμένο σωματικό έλεγχο και μάλιστα τον έγδυσε. Αλλά και ο αποκλεισμός, την ίδια μέρα, όλων των εισόδων του ΑΠΘ από αστυνομικές δυνάμεις, για να παρεμποδίσουν την είσοδο και έξοδο του κόσμου από ρεμπέτικο γλέντι που διοργάνωναν φοιτητικές ομάδες.
Η πρακτική της ΕΛΑΣ θυμίζει μαύρες εποχές, με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες να παρακολουθούνται, να φακελώνονται με πρόσχημα δήθεν εξακριβώσεις στοιχείων, να προσάγονται και να κακοποιούνται και ενίοτε να συλλαμβάνονται με στημένες κατηγορίες. Ιδιαίτερα η παρακολούθηση και η στοχοποίηση γραφείων πολιτικού κόμματος της αριστεράς και μάλιστα με σκοπό την καταγραφή και το φακέλωμα των μελών του είναι πρωτοφανές και ανήκουστο γεγονός για τη μεταπολίτευση. Πρόκειται για τη συνέχεια και το αποτέλεσμα της αυταρχικής πολιτικής της ΝΔ, που θωρακίζεται προληπτικά, με την διαρκή αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου, αλλά και την εξόφθαλμη παραβίαση, σε διαρκή και μαζική κλίμακα, κάθε δικονομικής εγγύησης, κάθε ελευθερίας και δικαιώματος.
Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά φακελωμένων στην ασφάλεια, ή υπόδικων ιδιότυπων ομήρων. Αν νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καμφθούν οι αντιστάσεις ή ότι θα κατορθώσουν να βάλουν στο γύψο την κοινωνία, είναι βαθιά γελασμένοι.
Απαιτούμε να αθωωθούν οι συλληφθέντες φοιτητές.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στον αυταρχισμό, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να μπει φραγμός στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μοιραστείτε το άρθρο