Πεζοπορίες υπεράσπισης των βουνών, Κυριακή 10/12

Οι Αγώνες Γης από τα Δίκτυα Μάθησης ανταποκρίνονται στο *κάλεσμα της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το περιβάλλον δίνοντας το παρών στο Αποπηγάδι στις 10/12 για μια πεζοπορία υπεράσπισης των βουνών.

Θα μας βρείτε στον δρόμο μετά τα Φλώρια και πριν την Κάνδανο, στην διακλάδωση της Σπίνας, στις 11:00.
Οχήματα με διαθέσιμες θέσεις θα αποχωρήσουν στις 10:00 από τη Δημοτική Αγορά.

Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες.

Θα υπάρχει ενημέρωση για τις καταστροφές που έχουν γίνει και τα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν.

*Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη 2023 είναι η “Παγκόσμια ημέρα Βουνού” γι΄αυτό και σας καλούμε το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκέμβρη, να αφιερώσουμε όλες τις βόλτες μας, τις εξορμήσεις, τις πεζοπορίες και τις αναρριχήσεις μας, στην προστασία των βουνών (και όχι μόνο) και να τους δώσουμε έναν χαρακτήρα διαμαρτυρίας.

❓Γιατί όμως;

Βλέπουμε την Κρήτη να μετατρέπεται σιγά σιγά σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο με ανυπολόγιστες συνέπειες και κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης συμβαίνει το παράδοξο, να καταστρέφουμε τη φύση για να σώσουμε τη φύση.
Βουνά, ποτάμια, πηγές, ακτές και κάμποι, από τόποι ζωής, λογαριάζονται ως επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Προεξοφλούνται μεγάλες αλλαγές χρήσεων γης και βιομηχανοποίηση του τόπου, αλλοιώνοντας για πάντα το φημισμένο κρητικό τοπίο. Έρχονται ανεμογεννήτριες στα βουνά και στο πέλαγος, φωτοβολταϊκά σε πλαγιές και κάμπους, εξορύξεις στις θάλασσες, μεγα-φράγματα στα ποτάμια, κακή διαχείριση και ιδιωτικοποίηση πηγών νερού, υπερτουριστικοποίηση ακτών και ενδοχώρας, η δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, εις βάρος μίας εύφορης κοιλάδας, η καύση σκουπιδιών.

❌ Χωράν όλα αυτά σε αυτόν τον τόπο;

Πάντα αυτές οι παρεμβάσεις στολίζονται από τις λέξεις «Πράσινη ανάπτυξη, μετάβαση, αειφορία, ενεργειακός κόμβος, αξιοποίηση, πρόοδος». Όσο πιο ωραιοποιημένες όμως, τόσο μεγαλύτερες αναμένονται και οι απειλές για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Χρειάζεται να αναλογιστούμε τη πραγματική μετάβαση που θα προκύψει από αυτές τις αλλαγές χρήσεων γης. Η βίαιη μετατόπιση παραγωγικών δραστηριοτήτων, η περαιτέρω ερήμωση της ενδοχώρας, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, η συσσώρευση πλούτου, ο κατακερματισμός των τοπίων και των ενδιαιτημάτων, δεν είναι λόγια καταστροφολογίας αλλά πραγματικότητα.
Στη Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχουμε μεγάλη ιστορία αγώνων ενάντια σε αυτή την αναπτυξιακή και επενδυτική παράνοια και θεωρούμε χρέος μας να τους συνεχίσουμε, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει το μέλλον μας σε αυτόν τον τόπο, τους πόρους στους οποίους έχουμε πρόσβαση και τους τόπους που δίνουν ζωή σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

✊Παίρνουμε λοιπόν ως ευκαιρία την «Παγκόσμια ημέρα βουνού» για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης και να γίνουμε μέρος της αλυσίδας που σε όλη τη χώρα που θα διοργανώσει δράσεις, εξορμήσεις, εκδηλώσεις πορείες κ.α.
Καλούμε ορειβατικούς, πεζοπορικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ορειβάτες, αναρριχητές, και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, είτε μαζικά και οργανωμένα, είτε σε παρέες, σε κάθε πόλη, χωριό και δήμο, να στηρίξουμε αυτή τη πρωτοβουλία για να μεγαλώσουμε τη φωνή μας για τα αυτονόητα και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης.

Οι κοινοί αγώνες μπορούν να καταφέρουν πολλά και αυτό το ξέρουμε!

Δίκτυα Μάθησης


Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την έναρξη Ερευνητικής Εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου και τις πανελλαδικές δράσεις, πορείες και πεζοπορίες εν όψη της ημέρας Βουνού, διοργανώνουμε πεζοπορία στο σημείο που σχεδιάζουν να τρυπήσουν.

Θα επισκεφτούμε το σημείο, θα σηκώσουμε πανιά, θα μοιράσουμε κείμενα και θα μιλήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής για την καταστροφή που ετοιμάζουν, χωρίς να μας λογαριάζουν.
Είναι πιο κρίσιμο απο ποτέ να κάνουμε ξεκάθαρο πως θα μας βρουν μπροστά τους. Πως δε θα επιτρέψουμε την λεηλασία στο όνομα της μαύρης τους ανάπτυξης.
Ούτε στην Ήπειρο, ούτε πουθενά!

Σημεία και ώρες συνάντησης:
10.00 π.μ. Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλιμούρα, για να αναχωρήσουμε προς το χωριό (χρειάζονται αμάξια!)
11.00 π.μ. Γιουργάνιστα, στην πλατεία

Σχετικά με την πεζοπορία
Διάρκεια: Περίπου 1 ώρα
Διαδρομή: Γιουργάνιστα- σημείο εξόρυξης- Γιουργάνιστα
Επίπεδο: Εύκολο, μικρή υψομετρική, σε χωματόδρομο
*Σε περίπτωση βροχής θα επισκεφτούμε τα γύρω χωριά για μοιρασματική, κουβέντα κτλ.

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία


Η πεζοπορική ομάδα Λαμπηδόνας συμμετέχει ενεργά στο διήμερο κινητοποιήσεων για την προστασία των βουνών που θα κορυφωθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, παγκόσμια “ημέρα των βουνών” με την πορεία στην πλατεία Μοναστηρακίου στις 19:00 το απόγευμα. Αυτή την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε πεζοπορία έως την κορυφή του Υμηττού μαζί με άλλες πεζοπορικές ομάδες ενώ θα υπάρξουν και στάσεις σε διαφορετικά σημεία για επιστροφή όσων δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ως το τέλος της διαδρομής.

Καλούμε τους πολίτες των γύρω περιοχών – και όχι μόνο – που τους αφορά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν αυτή την δράση, έτσι ώστε να προβάλλουμε την απόφαση μας να αγωνιστούμε ενάντια στην πρωτοφανή λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στα βουνά, στα νησιά, στα ποτάμια και στους κάμπους της χώρας.

Σημείο συνάντησης: γήπεδα Κουταλά Βύρωνα / αφετηρία – τέρμα λεωφορείου 204. Ώρα συνάντησης: 09:30 πμ / η ώρα θα τηρηθεί αυστηρά. Διάρκεια πεζοπορίας: 4,5 ώρες συνολικά. Α’ κομματι: 30 λεπτά από χωματόδρομο / ήπιας δυσκολίας διαδρομή και επιστροφή για όποιον το επιθυμεί. Β’ κομμάτι: 10 εως 15 λεπτά σε μονοπάτι μέτριας δυσκολίας με επιστροφή από χωματόδρομο. Γ’ κομμάτι: 15 λεπτα σε μονοπάτι μέτριας δυσκολίας με επιστροφή από χωματόδρομο. Δ’ κομμάτι: άλλα 15 λεπτα μέτριας δυσκολίας. Ε’ κομμάτι: 60 έως 75 λεπτά μέτριας διαδρομής με αυξημένη δυσκολία στο τελευταίο κομμάτι προς την κορυφή.

Συνολική διάρκεια ανάβασης: 2 εως 2,30 ώρες και συνολική διάρκεια καθόδου 1 εως 1,30 ώρα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977784988 (Τάσος). Η διαδρομή περιλαμβάνει σημεία αυξημένης δυσκολίας επομένως παπούτσια πεζοπορίας, καπέλο & γυαλιά ηλίου, μπατόν, σακίδιο με νερό και σνακ επιλογής σας είναι απαραίτητα. Σας περιμένουμε όλους και όλες!

Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Μοιραστείτε το άρθρο