Καμία ανοχή στις εξοντωτικές, εκδικητικές και εκφοβιστικές πρακτικές της ΔΕΔΔΗΕ και των παρόχων ρεύματος

ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ &  ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στις 12 Δεκέμβρη η Α.Γ. δικάζεται για ρευματοκλοπή με την κατηγορία ότι επανασύνδεσε παράνομα το κομμένο από χρέη ρολόι του σπιτιού της. Η ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί όχι μόνο να της πληρωθούν τα 150 ευρώ της αξίας του ρεύματος που καταναλώθηκε αλλά και πάνω από 500 ευρώ για συναφή έξοδα της εταιρίας και επιπλέον 5000 ευρώ για ηθική βλάβη! Απαιτεί δηλαδή από μια γυναίκα της εργατικής τάξης να πληρώσει περίπου 5700 ευρώ για 150 ευρώ ρεύμα! Είναι προφανές ότι αυτή η απαίτηση δεν στοχεύει απλά στα λεφτά τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε ποτέ μια εργατική οικογένεια να μαζέψει και να τους χαρίσει. Είναι πάνω απ’ όλα μια εκδικητική πρακτική με ξεκάθαρο στόχο τον εκφοβισμό και την παραδειγματική τιμωρία κάθε ατόμου που του περνάει έστω από το μυαλό να βάλει την επιβίωσή του ίδιου και της οικογένειάς του πάνω από τα συμφέροντα της εταιρείας. Μια πρακτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φυσική εξόντωση και την εξαθλίωση ανθρώπων της τάξης μας που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ίδιων και της οικογένειας τους.

Το ρεύμα δεν είναι καταναλωτική επιλογή. Από το ψυγείο, το μαγείρεμα, το μπάνιο μέχρι και το φωτισμό, η επιβίωση μας σήμερα εξαρτάται από την πρόσβασή μας στο ρεύμα. Ειδικά από την εισαγωγή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο πριν από 20 χρόνια μέχρι και σήμερα όπου ο κλάδος της ενέργειας έχει γίνει πόλος προσέλκυσης γνωστών εφοπλιστών και άλλων μεγάλων αφεντικών χάρη στα προνομιακά έσοδα που τους αποφέρει, τα τιμολόγια δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται. Στην Ελλάδα, τη χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς και το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, οι εταιρείες ενέργειας επιχορηγούνται με δημόσιο χρήμα κλεμμένο από το μισθό μας για να εξασφαλιστούν τα υπέρογκα κέρδη τους με βάση τις υπερτιμολογήσεις τους! Καθώς πλέον οι επιδοτήσεις είναι προγραμματισμένο να διακοπούν και τα αφεντικά δε σκοπεύουν να μειώσουν τα κέρδη τους, οι εταιρίες ενέργειας μαζί με το κράτος – που στέκεται πάντα στο πλάι κάθε Μυτιληναίου – παίρνουν ήδη τα μέτρα τους. Από τη μία το κράτος ετοιμάζει νέο ακόμα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο ποινικής δίωξης και ποινών φυλάκισης όσων επανασυνδέουν το ρεύμα τους. Από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ αλλάζει τα παλιά ρολόγια με νέα ψηφιακά αφού ξέρουν ότι όσο μας κόβουνε το ρεύμα τόσο η ανάγκη δε θα μας αφήνει άλλο περιθώριο από το να αψηφούμε τις κυρώσεις προκειμένου να επιβιώσουμε. Τα νέα ρολόγια όχι μόνο θα κάνουν την όποια επανασύνδεση αδύνατη αλλά θα δυσκολέψουν και την οργάνωση αγώνων όπως γινόταν και παλιότερα όπου εργατικές γειτονιές οργανώνονταν και έδιωχναν συνεργεία που έρχονταν να κόψουν το ρεύμα στα σπίτια μας. Οι διακοπές θα μπορούν να γίνονται πλέον από απόσταση ακολουθώντας το ήδη αποδεδειγμένα επιτυχημένο μοντέλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Η Α.Γ. είναι μία από εμάς. Από εμάς που όταν βρίσκουμε κάποιο μεροκάματο αυτό είναι χωρίς κανένα δικαίωμα και θυμίζει περισσότερο χαρτζιλίκι παρά εργασιακή αμοιβή. Που όταν μεγαλώνουμε θεωρούμαστε πολύ μεγάλοι για να μας προσλάβουν για δουλειά. Που βλέπουμε να επιδοτούνται τα αφεντικά με τσάμπα εργασία ενώ εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με τα 200 ευρώ του ΚΕΑ. Που έχουμε στραφεί χωρίς αποτέλεσμα από υπηρεσία σε υπηρεσία για κάποια στήριξη και αντιμετωπιστήκαμε με αδιαφορία, εμπαιγμό και κυνισμό. Που βρεθήκαμε επί κόβιντ χωρίς κανένα μεροκάματο και εισόδημα να μένουμε «ασφαλείς» και σε κατάσταση εξαθλίωσης σπίτι. Που εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο ανέφικτων διακανονισμών και εντέλει μείναμε χωρίς ρεύμα. Που βρεθήκαμε στο δρόμο με την οικογένειά μας γιατί δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε το νοίκι μας και που «φιλοξενηθήκαμε» στην και καλά «πρότυπο» δομή αστέγων του δήμου που έχει πιο πολλά κοινά με στρατώνα παρά με σπίτι. Που όχι μόνο δε λαμβάνουμε βοήθεια για να σταθούμε στα πόδια μας αλλά αντίθετα κυνηγιόμαστε σαν εγκληματίες από ένα σύστημα ανάλγητο που το μόνο που το απασχολεί είναι να εξασφαλιστούν τα κέρδη των εταιριών. 

Απέναντι στην απομόνωση, την συναισθηματική-υλική εξόντωση στην οποία μας υποβάλλουν καθημερινά, μπορούμε και οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά. Δεν περιμένουμε από αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση να μας σώσουνε αλλά αντίθετα οργανώνουμε την αντίσταση μας στεκόμενη η μία δίπλα στον άλλο. Δε θα αφήσουμε ούτε την Α.Γ. μόνη της ούτε καμία και κανέναν από την τάξη μας. Το ρεύμα, η στέγαση, η διατροφή είναι βασικές ανάγκες και δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Έγκλημα δεν είναι αν η Α.Γ. ή οποιαδήποτε άλλη στη θέση της σύνδεσε παράνομα ή όχι το ρεύμα. Έγκλημα είναι ότι μας κόβουνε το ρεύμα. Ότι καλούμαστε διαρκώς να επιλέξουμε ανάμεσα στο σούπερ μάρκετ, το ρεύμα και το νοίκι μας. Ότι στα δικαστήρια στην Πάτρα οι δίκες για ρευματοκλοπή είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο όπου κυνηγιόμαστε μέχρι εξόντωσης με δυσβάσταχτα χρηματικά πρόστιμα και απειλές φυλάκισης αν δεν υπομένουμε στωικά την εξαθλίωση που μας επιβάλλεται.

ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΔΙΧΩΣ ΡΕΥΜΑ – ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ  Α.Γ.

Αυτοοργανωμένη Κοινότητα Ταξικής Αλληλεγγύης

Μοιραστείτε το άρθρο