Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις δεν έχει σύνορα – το μήνυμα αγωνιστ(ρι)ών από Σκουριές, Τουρκία, Ρουμανία

“Ο αγώνας για γη και ελευθερία είναι κοινός και δεν έχει σύνορα”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν από το δάσος των Σκουριών, αγωνιστ(ρι)ες ενάντια στα μέγα προγράμματα και τα μεταλλεία, από τη ΒΑ Χαλκιδική και τα κινήματα από την περιοχή του Kaz dag της Τουρκίας και  Save Rosia Montana της Ρουμανίας. Και στις δύο περιοχές, οι αγώνες των κατοίκων και των αλληλέγγυων κατόρθωσαν να ματαιώσουν τα σχέδια των εξορυκτικών εταιριών.

Οι υπερασπιστ(ρι)ες της φύσης και της ζωής από τα μέγα προγράμματα, επισκέφθηκαν τις Σκουριές, στο πλαίσιο του τετραημέρου ενάντια στις εξορύξεις, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Μεγάλης Παναγίας και Θεσσαλονίκης και η συλλογικότητα Μας Σκάβουν το Λάκκο. Το καραβάνι των υπερασπιστών των δασών, των νερών και της φύσης περπάτησε στο δάσος των Σκουριών, είδε τα σημεία της καταστροφής και ενημερώθηκε από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας για τις εξελίξεις με τις  δραστηριότητες της Eldorado Gold, για τη νέα, αποικιοκρατική σύμβαση, καθώς και τη χρηματοδότηση της  εταιρίας από το ελληνικό κράτος. Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα ενάντια στην εταιρία.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση στο χώρο της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, στη διάρκεια της οποίας, αναδείχθηκε ότι οι εμπειρίες από τους αντιεξορυκτικούς αγώνες είναι κοινές σε κάθε τόπο. Και ότι οι κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους εχθρούς, τις εταιρίες και τους κρατικούς μηχανισμούς που στηρίζουν τα σχέδια των πολυεθνικών και καταστέλλουν τις αντιστάσεις με τη βία, την οικονομική εξόντωση μέσω βιομηχανίας δικαστικών διώξεων, την επίθεση σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που είναι αντίθετη στα σχέδιά τους, την αρπαγή του νερού και των άλλων κοινών αγαθών. Τονίστηκε ακόμη, ότι οι κοινωνίες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στις εταιρίες και στον πόλεμο, που είναι το κύριο όπλο των συμφερόντων, εταιρικών και κρατικών, ενάντια στη δημοκρατία και την κλιματική δικαιοσύνη.

Χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο Ένεκεν, όπου οι αγωνιστ(ρι)ες  παρουσίασαν τους αγώνες τους. Ο αγώνας ενάντια στο μεταλλείο στο Kaz dag οδήγησε στη ματαίωση των σχεδίων εξόρυξης και στηρίχτηκε από δεκάδες τοπικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες στην Τουρκία, οι οποίοι μετέχουν σε καραβάνι για την υπεράσπιση τουλάχιστον 100 τόπων. Τοπικές επιτροπές αγώνα ενάντια σε εξορύξεις χρυσού, χαλκού, μαρμάρου, άνθρακα, αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και του νερού, ενάντια στην πυρηνική ενέργεια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους. Μαζί με άλλες οργανώσεις, συνασπίζονται για την ανατροπή του νέου νόμου, με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν επιτρέπει τις αδειοδοτήσεις εξορύξεων σε δασικές, καλλιεργήσιμες και προστατευόμενες περιοχές.

Στη Ρουμανία, περίπου μία δεκαετία μετά τη νίκη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα, οι εξορυκτικές εταιρίες συνεχίζουν τα σχέδια τους σε άλλες περιοχές, υπόγεια για να αποφύγουν την κοινωνική αντίδραση. Κινήματα και δικτυώσεις εργάζονται για να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες και συνεργάζονται με τους κατοίκους για την προετοιμασία της αντίστασης τους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι μοιράζουν ιδιωτικές τους εκτάσεις σε αλληλέγγυους-ες για να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να προσφύγει ενάντια στις εταιρίες και τις αδειοδοτήσεις. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποφασίστηκαν κοινές δράσεις και συντονισμός ανάμεσα στις επιτροπές αγώνα και τα κινήματα από τις τρεις περιοχές.

4 Ημέρες Ενάντια στις Εξορύξεις & τον Πόλεμο, 2-5/12

Μοιραστείτε το άρθρο