Συνάντηση μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια από το φονικό μπλόκο των νοσοκομείων, Πέμπτη 30/11 στις 16:00 στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 30/11 ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΠΙΣ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στις 4 το απόγευμα η «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» σε συνεργασία με τον Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαο Χαραλαμπίδη, θα πραγματοποιήσουν «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ» στον περίβολο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» για τους ανάπηρους πολέμου 1940-1941, που δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν από τις ελληνικές δωσιλογικές αρχές και τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Η επιλογή του σημείου έχει ουσιαστικό χαρακτήρα μιας και στο Γ΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο (σημερινό ΕΛΠΙΣ) έγινε η ταφή των τριών πρώτων θυμάτων του αναπηρικού αντιστασιακού κινήματος Γιώργου Μαρινάκη, Διονύση Δημακόπουλου και Αντώνη Παπαδοσταυράκη, μελών του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου 1940-1941 και του ΕΑΜ.

Το Γ΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο ήταν ένας από τους κύριους στόχους του μπλόκου της 30ης Νοεμβρίου του 1943, που διενεργήθηκε από τα Τάγματα Ασφαλείας, την Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακής και το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων. Κατά τη διάρκειά του, συνελήφθησαν 1.500 ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου, μέλη του ΕΑΜ. Τουλάχιστον 150 από αυτούς οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ» σκοπεύει στην ανάδειξη του εγκλήματος των ομαδικών εκτελέσεων αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου, στην καθιέρωση της τελετής μνήμης στον χώρο του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», όπου υπήρχαν και οι τάφοι των τριών πρώτων θυμάτων του αναπηρικού αντιστασιακού κινήματος, στη δημιουργία μνημείου ανάδειξης του αντιστασιακού αγώνα των αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου και στη δημιουργία ιστοτόπου για τη συγκέντρωση στοιχείων από τις οικογένειες των εκτελεσμένων, καθώς τα αρχεία είναι ελλιπή, κατεστραμμένα ή κλειστά στην έρευνα.

Το οφείλουμε στους αναπήρους πρωτοπόρους της λευτεριάς.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

Μοιραστείτε το άρθρο