Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Συμμετέχουμε στη Συνέλευση και τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Τους χαλάμε τη «σούπα»! Βάζουμε τη φωνή μας (και) στο ΔΣ!

Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα ιδιωτικά ΜΜΕ; Μεριμνά, άραγε – και πώς; – προκειμένου οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι να αμείβονται αξιοπρεπώς και να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ζουν από μία δουλειά, σε μια περίοδο πρωτοφανούς και παρατεταμένης ακρίβειας;

Έχει να πει κάτι για το συνεχιζόμενο σκάνδαλο στην ΕΡΤ με την πλήρη μετατροπή της σε κυβερνητική «ντουντούκα», με τα αλλεπάλληλα ρουσφέτια, τις προσλήψεις από το «παράθυρο», τις εξωτερικές αναθέσεις και εργολαβίες, την υποβάθμιση άξιων συναδέλφων για τις πολιτικές τους απόψεις;

Πώς διαχειρίζεται, αλήθεια, το σωματείο την εντατικοποίηση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τόσο στα ψηφιακά και ηλεκτρονικά Μέσα όσο και στα έντυπα; Παρεμβαίνει στους εργοδότες, ενημερώνει τους συναδέλφους για τα δικαιώματά τους, «πατά πόδι» όταν και όπου απαιτείται;

Με τη δεοντολογία τι γίνεται; Υπερασπίζεται η ΕΣΗΕΑ το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη, αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση; Προστατεύει τα μέλη της από τις καθημερινές παρεμβάσεις στη δουλειά τους και τη λογοκρισία; Μήπως σφυρίζει αδιάφορα ή, ακόμη χειρότερα, συναινεί στην πρωτοφανή προπαγάνδα που εκτυλίσσεται, με αγαστή σύμπνοια κυβέρνησης, εργοδοτών και πρεσβειών;

Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα που μας απασχολούν δεν προτίθεται φυσικά να δώσει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε αυτή τη γενική συνέλευση. Ούτε στην πορεία προς τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Ετσιθελικά, κάνει ό,τι θέλει ξεπουλώντας τα δικαιώματά μας, επικαλείται «τις ψήφους που της έδωσε η πλειονότητα των συναδέλφων» προκειμένου, ματαίως, να αποκρύψει πως έχει τη «φωλιά της λερωμένη».

Εμείς, όμως, έχουμε δύο επιλογές: Είτε θα αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται διαρκώς και όσα χθες θεωρούνταν αυτονόητα αύριο να αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Είτε να απαιτήσουμε απαντήσεις, να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Όσες και όσοι κάνουν την πρώτη επιλογή, δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στη συνέλευση. Ούτε καν στις εκλογές – έτσι κι αλλιώς, οι μέχρι σήμερα «νικητές» θα φροντίσουν ώστε όλα να γίνουν χειρότερα. Ώστε να βλέπουν την ακρίβεια να επελαύνει και αυτοί να σιωπούν. Να βλέπουν το έγκλημα στην Παλαιστίνη να συνεχίζεται και αυτοί να στρέφουν το βλέμμα σε άλλη κατεύθυνση.

Όσες και όσοι, αντιθέτως, έχουν να πουν κάτι διαφορετικό, δεν ανέχονται την αδικία, τη συλλογική διαστροφή και την επιχείρηση «λοβοτομής» του κλάδου και της κοινωνίας, μπορούν να επιλέξουν τον άλλο δρόμο. Να είναι εκεί, τόσο στη συνέλευση όσο και στις εκλογές. Να αμφισβητήσουν τη «σούπα» των ανούσιων απολογισμών και χαιρετισμών. Να τους πουν «όχι στο όνομά μας».

Ως Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θα είμαστε εκεί. Όπως ήμασταν πάντα, εντός και εκτός ΔΣ. Δεν ζητάμε ανάθεση, ούτε υποσχόμαστε ρουσφέτια. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε. Θέλουμε και μπορούμε, όμως, να τους βγάλουμε ΜΑΖΙ τη γλώσσα. Να τους αμφισβητήσουμε και να τους απειλήσουμε.

Να βάλουμε – με τη συμμετοχή και την ψήφο μας – την «κραυγή» των εργαζομένων και στο ΔΣ. Γιατί έτσι θα έχουμε λόγο. Γιατί έτσι θα τα μαθαίνουμε όλα. Όπως γίνονται και όχι όπως θέλουν να μας τα παρουσιάζουν. Είναι κι αυτό, αν μη τι άλλο, ένα αναφαίρετο δικαίωμα. Ειδικά για τους δημοσιογράφους…

▶️ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, 11πμ., στον πρώτο όροφο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

▶️ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, αποδοκιμάζοντας τους «κυβερνώντες» και επιλέγοντας την αξιοπρέπεια και την αντίσταση.

Νοέμβρης 2023

Μοιραστείτε το άρθρο