“Πρωτιά της γαλλικής Γερουσίας σε απανθρωπιά” με την έγκριση νομοσχεδίου για τη μετανάστευση

(Παρίσι, 14 Νοεμβρίου 2023)

Στα “χέρια” του κινήματος, των οργανώσεων υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών και των πολιτών περνά το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τη  μετανάστευση που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας,  Gérald Darmanin και εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Τρίτη 14 Νοεμβρίου . Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου που διαβιβάζεται για ψήφιση στη Βουλή, οι οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα μέσα και να κάνουν γνωστό τον “απάνθρωπο” χαρακτήρα του νομοσχεδίου, καθώς ενισχύει ένα κοινωνικό, πολιτικό και μιντιακό κλίμα κορεσμένο από προκαταλήψεις και απόρριψη του Άλλου, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει: Κατάργηση κρατικής ιατρικής βοήθειας (ΑΜΕ), περιορισμό έκτακτης στέγασης για μετανάστες, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων οικογενειακής επανένωσης κ.α.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, ιδίως ενόψει της συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση και οι οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο -κάλεσμα προς πολιτικούς ηγέτες, μέσα ενημέρωσης, συνδικάτα, ενδιάμεσους φορείς, κοινωνία των πολιτών, πολίτες, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι δυνατές άλλες μεταναστευτικές πολιτικές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των 30 και πλέον οργανώσεων

Το νομοσχέδιο “Έλεγχος της μετανάστευσης, βελτίωση της ενσωμάτωσης” θα εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση με επίσημη ψηφοφορία της Γερουσίας την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, προτού σταλεί στην Εθνοσυνέλευση τις επόμενες ημέρες. Την ώρα που η πλειοψηφία της Γερουσίας έχει αυξήσει σημαντικά τη σοβαρότητα ενός κειμένου που ήταν ήδη πολύ ανησυχητικό, περισσότερες από 30 συλλογικότητες, ομάδες και συνδικάτα καλούν όλους τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις να ξεσηκωθούν για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Έχοντας ασχοληθεί για πάνω από ένα χρόνο με την παρακολούθηση αυτού του, για πολλοστή φορά συζητημένου, νομοσχεδίου για το “άσυλο και τη μετανάστευση”, οι οργανώσεις μας ήταν πολύ ανήσυχες για την εξέταση του κειμένου από τη Γερουσία. Αν και είχαμε από καιρό κατανοήσει ότι το κείμενο αυτό δεν είχε πλέον καμία αντίληψη της πραγματικότητας της μετανάστευσης και των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που εξορίζονται στη χώρα μας, ένα νέο επίπεδο ανοησίας επιτεύχθηκε όταν εξετάστηκε από τη Γερουσία.

Η πλειοψηφία της άνω βουλής κατέθεσε και υιοθέτησε έναν μεγάλο αριθμό τροπολογιών, η μία πιο κατασταλτική από την προηγούμενη, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την ποσότητα των εξωφρενικών και στιγματιστικών σχολίων για τους μετανάστες. Κανένα μέτρο που θα μπορούσε να “καταστήσει τη ζωή αδύνατη” για τους εξόριστους δεν αποφεύχθηκε, ακολουθώντας τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες του υπουργού Εσωτερικών.

Η κατάργηση της κρατικής ιατρικής βοήθειας (AME), μιας από τις πενιχρές μορφές κοινωνικής βοήθειας που δικαιούνται οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, είναι φυσικά ένα από τα πιο παράλογα και αποκρουστικά παραδείγματα*. Αλλά ο αποκλεισμός των ατόμων χωρίς άδεια παραμονής από το δικαίωμα σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης και το δικαίωμα σε μειωμένα εισιτήρια μεταφοράς είναι εξίσου βάναυσος. Πολλά άλλα εμπόδια έχουν στηθεί σχολαστικά για να δυσκολέψουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε μια αξιοπρεπή διαμονή στη χώρα μας: επιθέσεις στο δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή μέσω της επανένωσης ή των αδειών διαμονής για τον λόγο αυτό- αυστηρότεροι έλεγχοι στη μετανάστευση των φοιτητών – νέοι λόγοι για την άρνηση ή την ανάκληση μιας άδειας διαμονής- η εισαγωγή μεταναστευτικών ποσοστώσεων- η επαναφορά του αδικήματος της “παράνομης διαμονής”.

Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή σε πενταετή σταθερή και τακτική διαμονή για τη λήψη κοινωνικών παροχών, η οποία θα επιβραδύνει την ένταξη, ιδίως για τις οικογένειες και τις γυναίκες.

Η δεξιά πτέρυγα της Γερουσίας, με την υποστήριξη των κεντρώων, αύξησε δραστικά τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην κατοικία και την ιθαγένεια: υψηλότερο επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας, “αφομοίωση στη γαλλική κοινότητα”, σεβασμός των αρχών της Δημοκρατίας, περιορισμοί στις ανανεώσεις των προσωρινών αδειών παραμονής κ.ά.

Ακόμα και τα πιο ωφελιμιστικά επιχειρήματα, όπως η ανάγκη για εργατικό δυναμικό στα λεγόμενα επαγγέλματα με έλλειψη προσωπικού, δεν ήταν αρκετά για να τους κάνουν να υποχωρήσουν.

Η ανυποχώρητη στάση τους, όπως και της κυβέρνησης, ήταν απαράμιλλη όταν επρόκειτο για την κράτηση και την απέλαση των εξόριστων, παρά το γεγονός ότι το αρχικό νομοσχέδιο τις είχε ήδη κάνει πολύ πιο εύκολες. Έτσι, η παρέμβαση του δικαστή ελευθερίας και κράτησης άλλαξε από δύο σε τέσσερις ημέρες κράτησης, επιτρέποντας την απέλαση ανθρώπων χωρίς δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της σύλληψης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Το κείμενο κατοχυρώνει τη “διπλή ποινή”, συνεχίζει το έργο της υπονόμευσης των κατηγοριών που προστατεύονται από τα μέτρα απέλασης και έφτασε στο σημείο να θέσει τέλος στην προστασία από την υποχρέωση να εγκαταλείψουν τη γαλλική επικράτεια. Οι αιτούντες άσυλο μπορούν επίσης να βρεθούν υπό κράτηση πριν από την κατάθεση της αίτησής τους, σύμφωνα με το κείμενο αυτό.

Εκτός από μια κοινοβουλευτική μειοψηφία που ανησυχεί για το σεβασμό της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που ζουν εξόριστοι στη χώρα μας, η εξέταση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία έσπασε αναχώματα που προηγουμένως θεωρούσαμε ανυπέρβλητα. Μακριά από το να αποτρέψει αυτό το κατασταλτικό ξέσπασμα, η κυβέρνηση άλλοτε το ενθάρρυνε καταθέτοντας η ίδια κάποιες απάνθρωπες τροπολογίες, και άλλοτε το επέτρεψε να συμβεί μέσω λανθασμένα αποκαλούμενων γνωμοδοτήσεων “ειδικών” που επέτρεψαν μια πληθώρα περιορισμών στα υπάρχοντα δικαιώματα.

Οι ενώσεις, οι συλλογικότητες και τα συνδικάτα μας δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένα τμήμα του εθνικού σώματος νομοθετών έπρεπε να επιδοθεί σε μια τόσο παράλογη και επικίνδυνη επίθεση κατά των εξόριστων. Απέναντι στις φαντασιώσεις στις οποίες η πλειοψηφία των γερουσιαστών έχει αφήσει ελεύθερη την ελευθερία της, καλούμε τους πολίτες να κινητοποιηθούν** και τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη στάση, ώστε η μόνη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί να είναι αυτή της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και των ίσων δικαιωμάτων.

 

Υπογράφοντες :

Anafé, ANVITA, ARDHIS, CCFD-Terre Solidaire, Centre Primo Levi, Cimade, CRID, Collectif des travailleurs sans-papiers de Vitry-sur-Seine (CTSPV 94), Dom’asile, Droit à l’école, Emmaüs France, FASTI, Fédération de l’Entraide Protestante (FEP), Forim, Groupe Accueil et Solidarité (GAS), Gisti, Humanity Diaspo, J’accueille Singa, JRS-France, Ligue de l’Enseignement, LDH, Médecins du Monde (MDM), Observatoire international des prisons – section française (OIP-SF), Pantin Solidaire, Paris d’Exil, RESF93, Secours Catholique Caristas France, Sidaction, SINGA, Solidarité Asie France, Thot, Tous migrants, Union des Étudiants Exilés, Union syndicale Solidaires, UniR, Utopia56.

Απόδοση στα ελληνικά: Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο