Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 φοιτητές/ριες που διώκονται για την αντιφασιστική τους δράση, Τετάρτη 15/11 στις 10:00 στα Δικαστήρια Κομοτηνής

Τον Ιανουάριο του 2017 ξεκίνησε η δικαστική δίωξη φοιτητών/ριών στην Ξάνθη λόγω της συμμετοχής τους σε μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία. Η νομική διαδικασία ξεκίνησε έπειτα από μήνυση του καθηγητή Γεωργίου Παύλου (του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ.) καθώς και μικρού αριθμού φοιτητών που τον στήριξαν. Ο ανοιχτά εθνικιστικός, ρατσιστικός και ακροδεξιός λόγος του συσπείρωσε αυτή την ομάδα φοιτητών γύρω του, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση εντός της σχολής ναζιστικών συμβόλων και ακροδεξιών συνθημάτων. Παράλληλα ο Γ. Παύλος στοχοποίησε φοιτητές εξαιτίας της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής τους δράσης προχωρώντας σε πρακτικές όπως υποτιμητικά σχόλια, κοψίματα στις εξετάσεις κ.α. Σχεδόν 7 χρόνια μετά και τη μήνυση που δέχθηκαν οι φοιτητές/ριες, την Τετάρτη 15/11 εκδικάζεται η υπόθεση στα δικαστήρια Κομοτηνής.


Αλληλεγγύη στους 6 αγωνιστές που διώκονται για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση μέσα στις σχόλες

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ | 15/11| 10.00| ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τη μήνυση σε 6 αγωνιστές φοιτητές από το τσιράκι και ομοϊδεάτη του φασίστα καθηγητή Γεώργιου Παύλου. Την άνοιξη του 2016 ξέσπασε ένας αγώνας στο τμήμα ΗΜΜΥ ενάντια στον καθηγητή Γεώργιο Παύλο, ο οποίος προέβαινε σε διάφορες πράξεις καθηγητικής αυθαιρεσίας όπως υποτιμητική αντιμετώπιση φοιτητών, μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές κ.α. Ο εν λόγω καθηγητής ήταν (και είναι) φορέας εθνικιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και δεν δίσταζε να τις κάνει γνωστές κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί γύρω του ένας κύκλος τσιρακιών φοιτητών ομοϊδεατών του, στους οποίους έκανε κατήχηση στα «φιλοσοφικά εργαστήρια» που έστηνε.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκαν σε στοχευμένα σημεία (πχ. σε αφίσα της συνέλευσης ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και στον καθηγητή Παύλο) σβάστικες και συνθήματα όπως «Ζήτω η 21η Απρίλη» και «Μόνο Χρυσή Αυγή ρε» ενώ σε προγραμματισμένη και ανακοινωμένη παράσταση διαμαρτυρίας με θέμα τον Γ.Παύλο στη συνεδρίαση των καθηγητών του τμήματος ΗΜΜΥ, οι φοιτητές/τσιρακια του Παύλου κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση με σκοπό να υπερασπιστούν τον καθηγητή. Με αυτόν τον τρόπο ανέλαβαν στην ουσία καθαρά αντιδραστική και φιλοφασιστική δράση με κίνδυνο να συσπειρώσουν γύρω τους και άλλους αντιδραστικούς φοιτητές, που επικροτούν την εντατικοποίηση των σπουδών σε ένα «καθαρό» από πολιτικές απόψεις και συλλογικότητες πανεπιστήμιο και εναντιώνονται σε κάθε αγωνιστική κίνηση που μπορεί να τους «χαλά το μάθημα». Ας αναλογιστεί κανείς την επικινδυνότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου πυρήνα εντός των σχολών και τις επιπτώσεις του στην προσπάθεια διεξαγωγής αγώνων όπως στον αγώνα για τη λέσχη/σίτιση και σ’ αυτόν για τη μη μεταφορά της αρχιτεκτονικής ή στις κίνησεις των φοιτητών για ελεύθερες μεταφορές.

Για τους παραπάνω λόγους έγινε προσπάθεια να φιμωθεί η φασίζουσα ρητορεία εντός των χώρων του πανεπιστημίου με διάφορες αντιφασιστικές δράσεις, που είχαν ως στόχο να καταδειχτούν οι φυσικοί φορείς του φασισμού στη σχολή και να γίνει ξεκάθαρο ότι δε θα γίνεται ανεκτή και δε θα μένει αναπάντητη καμιά φασιστική πρόκληση. Είναι προφανές ότι τα άτομα που κατηγορούνται επιλέχθηκαν απολύτως στοχευμένα με μοναδικό κριτήριο τη δημόσια συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση από τον Παύλο και τους συν αυτώ παρατρεχάμενους φοιτητές με σκοπό να κατασταλούν οι αγωνιστικές φωνές.

Την Τετάρτη 15/11/23 στις 10:00 καλούνται να απολογηθούν οι 6 διωκόμενοι αγωνιστές στα Δικαστήρια της Κομοτηνής. Δε θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην καταστολή. Δε θα κάνουμε τη χάρη σε κράτος και φασίστες να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας και για αυτά που μας ανήκουν. Κάθε κίνηση καταστολής θα μας βρίσκει απέναντι τους ακόμα πιο ενωμένους, ακόμα πιο αποφασισμένους, ακόμα πιο σίγουρους για το δίκαιο του αγώνα. Στους άνεμους που σπέρνετε θα θερίζετε θύελλες.

Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΝΝΑ

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ


Φωτογραφίες από προηγούμενες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.


Κείμενο για τα γεγονότα, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2017:

https://rocinante.gr/kamia-dioxi-stous-9-antifasistes-fitites-tis-xanthis-i-allilengii-tha-tsakisi-ton-fasismo/?fbclid=IwAR20flQlHF6BdJtPVws9D_DqvMjsWN4UYar2gDlBpaxfW0XsVSFd7ZADXY4

Μοιραστείτε το άρθρο