Νοσοκομεία υπό πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και νεογέννητα στο έλεος των βομβαρδισμών

Το νοσοκομείο Kamal Adwan στη Βόρεια Γάζα είναι το τελευταίο στη Λωρίδα που έκλεισε, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Έχοντας ξεμείνει από καύσιμα για την κύρια γεννήτρια του νοσοκομείου, το νοσοκομείο – το οποίο φιλοξενεί 5.000 εκτοπισμένους – αναγκάστηκε να κλείσει.

Το νοσοκομείο Al-Shifa έχει επίσης κλείσει εν μέσω χαοτικών σκηνών, ενώ επτά από τα 39 πρόωρα μωρά έχουν πεθάνει καθώς οι διακοπές ρεύματος και νερού δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο στους γιατρούς να λειτουργήσουν. Την ίδια ώρα ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να πυροβολούν οποιονδήποτε στο χώρο του νοσοκομείου, καθιστώντας δύσκολη την περισυλλογή νεκρών από τη γύρω περιοχή και δημιουργώντας ανησυχίες για μολυσματικές ασθένεις. Τρεις νοσοκόμες σκοτώθηκαν, ενώ σημαντικές υποδομές, όπως ο σταθμός οξυγόνου, οι δεξαμενές νερού, η καρδιολογική κλινική και το μαιευτήριο, υπέστησαν ζημιές, αναφέρει η υπηρεσία Ocha του ΟΗΕ.

Την Κυριακή, το νοσοκομείο Al-Quds, το δεύτερο μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της Γάζας, αναγκάστηκε επίσης να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, όπως δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μια αεροπορική επιδρομή φέρεται να έπληξε και κατέστρεψε τη σουηδική κλινική στον προσφυγικό καταυλισμό Ash Shati, δυτικά της πόλης της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 500 εκτοπισμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας (11-12 Νοεμβρίου), άλλη αεροπορική επιδρομή έπληξε το νοσοκομείο Al Mahdi στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας δύο γιατρούς και τραυματίζοντας άλλους.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κατέγραψε τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας δέκα ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης από το Ισραήλ. Σήμερα 39η ημέρα από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα, λιγότερα από τα μισά βρίσκονται σε λειτουργία, τα περισσότερα έχουν καταστραφεί ή δεν έχουν τα μέσα να λειτουργήσουν πλέον.

Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (IHL). «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία στρατιωτικών στόχων», σημειώνει η Ocha. “Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση γύρω ή εντός νοσοκομείων πρέπει να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους πολίτες. Πρέπει να λαμβάνονται όλες οι εφικτές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών προειδοποιήσεων, που λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και άλλων πολιτών να εκκενώσουν με ασφάλεια”.

Ο ισραηλινός στρατός, εν τω μεταξύ, μόλις κυκλοφόρησε ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει ισραηλινό προσωπικό να παραδίδει μπιτόνια καυσίμων στο νοσοκομείο Al Shifa. Μόνο που πριν από το τελευταίο μακελειό, το Al-Shifa – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα – χρειαζόταν περίπου 10.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό ο οποίος διένειμε ένα βίντεο, το μετέδωσε το Reuters, ένας στρατιώτης του ισραηλινού στρατού περπατά προς μια οικοδομή μεταφέροντας δοχεία με καύσιμα. Όπως αναφέρεται, παραδίδει καύσιμα στο νοσοκομείο Al Shifa, σε μια τοποθεσία που αναφέρεται ως Γάζα. Το  βίντεο κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 2023.

Απάνθρωπες εικόνες στο  νοσοκομείου al-Shifa

Σκηνές απίστευτης φρίκης με σκυλιά να κατασπαράζουν πτώματα που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου al-Shifa και πρόωρα μωρά που η ζωή τους απειλείται μέσα στο νοσοκομείο από τις διακοπές ενέργειας, τη μη λειτουργία θερμοκοιτίδων και την έλλειψη νερού και στοιχειωδών μέτρων και μέσων υγιεινής.

Στο νοσοκομείο al-Shifa, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση του θύλακα, η οποία ουσιαστικά έχει κλείσει λόγω έλλειψης πόρων και των ισραηλινών βομβαρδισμών, ο Ahmad Mukhallati, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου, είπε στο Middle East Eye τη Δευτέρα ότι δεν υπήρχε νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις και ότι τα τρόφιμα και τα καύσιμα είχαν σχεδόν τελειώσει. Πρόσθεσε ότι τα πρόωρα μωρά που τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο τώρα που τα καύσιμα είχαν τελειώσει.  Ο Mukhallati εξήγησε ότι τα μηχανήματα θερμοκοιτίδας, τα οποία «μιμούνται την κατάσταση μέσα στη μήτρα», απαιτούν υψηλά επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας.

“Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε (τα πρόωρα μωρά) να πεθάνουν το ένα μετά το άλλο” τόνισε, προσθέτοντας ότι επτά πρόωρα μωρά είχαν ήδη πεθάνει. Επίσης, σημείωσε ότι τα μωρά θα “πρέπει να βρίσκονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, καθώς η ανοσία τους δεν έχει ακόμη ωριμάσει”. Όμως, λόγω του μπλακ άουτ, τα βρέφη έχουν μεταφερθεί σε κανονικά κρεβάτια, σε συνθήκες στις οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όπως τόνισε είναι η ταφή των θυμάτων. “Θα είναι πραγματικά η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης” τόνισε.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης  Munir al-Bursh κατέρρευσε το πρωί της Δευτέρας στο Al Jazeera καθώς εξηγούσε ότι αδέσποτα σκυλιά έτρωγαν πτώματα πολιτών στην αυλή του νοσοκομείου al-Shifa, καθώς κανείς δεν κατάφερε να θάψει τους νεκρούς εν μέσω του βομβαρδισμού.

Ο Μουχαλατί ζήτησε να σταματήσει η «σφαγή» και να υπάρξει ένας «ασφαλής, εγγυημένος διάδρομος» που θα επιτρέπει την εκκένωση των ασθενών από το νοσοκομείο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, κανείς δεν μπόρεσε να μπει ή να βγει από το νοσοκομείο. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και τανκς δεν έχουν σταματήσει να πυροβολούν γύρω από το νοσοκομείο.

Μοιραστείτε το άρθρο